Fotografija: Podsjetnik na slavne dane bjelovarskog rukometa i danas krasi Staro rukometno igralište, popularno Partizanovo/ Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Podsjetnik na slavne dane bjelovarskog rukometa i danas krasi Staro rukometno igralište, popularno Partizanovo/ Foto: Grad Bjelovar

Prije točno 51 godinu Bjelovarčani su pokorili rukometnu Europu

Pred 14 tisuća njemačkih navijača u dortmundskoj Westfalenhalle igrači tadašnjeg ORK Partizana pobijedili su Gummersbach te postali prvi klub s prostora bivše države koji se okitio naslovom prvaka EuropeNa današnji dan prije točno 51 godinu bjelovarski rukomet zlatnim je slovima upisan na rukometnu kartu Europe. Naime, igrači tadašnjeg ORK Partizana 19. veljače 1972. godine pred 14 tisuća njemačkih navijača u dortmundskoj Westfalenhalle dvorani s legendarnih 19:14 pobijedili su Gummersbach te postali prvi klub s prostora bivše države koji se okitio naslovom prvaka Europe. 

Igrači ORK Partizana na prošlogodišnjoj proslavi 50. obljetnice od osvajanja KEŠ-a/ Foto:Deni Marčinković
Igrači ORK Partizana na prošlogodišnjoj proslavi 50. obljetnice od osvajanja KEŠ-a/ Foto:Deni Marčinković

Poruka iz Danteovog Pakla "Vi koji ulazite gubite svaku nadu" dočekala je Bjelovarčane na ulazu u dvoranu, a ujedno je to i najbolji opis atmosfere koja je vladala cijeli susret. Uspjeh bjelovarskih rukometaša još je veći, ako znamo da je ekipa Gummersbacha dvije godine prije uzastopno osvajala naslov prvaka Europe, a u svojim redovima imala je i jednog od najboljih tadašnjeg svjetskih rukometaša Hansija Schmidta. 

Mural ispred Dvorane europskih prvaka, kao podsjetnik na osvajanje naslova Europskih prvaka/Foto: Deni Marčinković
Mural ispred Dvorane europskih prvaka, kao podsjetnik na osvajanje naslova Europskih prvaka/Foto: Deni Marčinković

Po povratku u Bjelovar, igračima i stručnom stožeru, građani su pripremili doček o kojemu se i danas nerijetko priča. Uvijek se vrijedi prisjetiti imena koja su u Bjelovar donijela veliki pehar „L Equipea“: Boris Bradić, Željko Nimš, Miroslav Pribanić, Nedjeljko Prodanić, Albin Vidović, Marijan Jakšeković, Željko Jandroković, Hrvoje Horvat, Ivan Đuranec, Josip Pećina, Vladimir Smiljanić i Nikola Hasan, a na klupi je sjedio legendarni trener Željko Seleš.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!