Fotografija: Podsjetnik na slavne dane bjelovarskog rukometa i danas krasi Staro rukometno igralište, popularno Partizanovo/ Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Podsjetnik na slavne dane bjelovarskog rukometa i danas krasi Staro rukometno igralište, popularno Partizanovo/ Foto: Grad Bjelovar

Bjelovar sutra obilježava 50 godina od osvajanja rukometnog naslova prvaka Europe

Okruglu obljetnicu u klubu su odlučili proslaviti nešto ranije, u sklopu utakmice 1/8 finala hrvatskog kupa, a program počinje u 17 sati na kultnom igralištu



19. veljače 1972. godine, datum je koji je zlatim slovima upisan u sportsku povijest Bjelovara, ali i cijele Hrvatske. Naime, tog dana tadašnji ORK Partizan Bjelovar pred 14 tisuća njemačkih navijača u dortmundskoj Westfalenhalle dvorani s legendarnih 19:14 pobijedio je Gummersbach i tako postao prvi klub s prostora bivše države koji se okitio naslovom prvaka Europe. 

Koliko je atmosfera u dvorani bila paklena najbolje opisuje poruka iz Danteovog Pakla koja je Bjelovarčane dočekala na ulazu u dvoranu: "Vi koji ulazite gubite svaku nadu". Uspjeh bjelovarskih rukometaša time je veći što je ekipa Gummersbacha dvije godine prije uzastopno osvajala naslov prvaka Europe, a u svojim redovima imala je i jednog od najboljih tadašnjeg svjetskih rukometaša Hansija Schmidta. 

Okupljanje na "Partizanovom"

Okruglu obljetnicu u klubu su odlučili proslaviti nešto ranije. Naime, u utorak, 15. veljače, RK Bjelovar će u sklopu 1/8 finale hrvatskog kupa u Dvorani europskih prvaka odmjerit će snage protiv RK Spačva iz Vinkovaca. Utakmica je na rasporedu u 18.30 sati, a u 17 sati na Starom rukometnom igralištu, popularnom "Partizanovom", okupit će svi ljubitelji kluba, predvođeni igračima zlatne generacije. 

Mural ispred Dvorane europskih prvaka, kao podsjetnik na osvajanje naslova Europskih prvaka/Foto: Deni Marčinković
Mural ispred Dvorane europskih prvaka, kao podsjetnik na osvajanje naslova Europskih prvaka/Foto: Deni Marčinković

Nakon prigodnog programa dobrodošlice u 18 sati planiran je odlazak u Dvoranu europskih prvaka, gdje će se uoči utakmice održati podjela priznanja i nagrada. 

Uvijek se vrijedi prisjetiti imena koja su u Bjelovar donijela veliki pehar „L Equipea“: Boris Bradić, Željko Nimš, Miroslav Pribanić, Nedjeljko Prodanić, Albin Vidović, Marijan Jakšeković, Željko Jandroković, Hrvoje Horvat, Ivan Đuranec, Josip Pećina, Vladimir Smiljanić i Nikola Hasan, na klupi je sjedio legendarni trener Željko Seleš.

Doček za pamćenje

Po povratku u Bjelovar, igračima i stručnom stožeru, građani su pripremili doček o kojemu se i danas priča. Prema riječima legendarnog kapetana Hrvoje Horvata u njegovoj knjizi Rukomet moj život, upravo je taj doček bio vrhunac njegove sportske karijere koji će zauvijek pamtiti.

Uspomena na slavnu 1972. koja krasi Staro rukometno igralište, polurano Partizanovo igralište/ Foto:Deni Marčinković
Uspomena na slavnu 1972. koja krasi Staro rukometno igralište, polurano Partizanovo igralište/ Foto:Deni Marčinković

Recimo i to da je ORK Partizan Bjelovar u svojoj bogatoj povijesti devet puta osvajao prvenstvo Jugoslavije te tri puta kup. Također, osim 1972. godine u finalu tadašnjeg Kupa europskih prvaka, danas Liga prvaka, Bjelovarčani su sudjelovali još dva puta i to 1962. i 1973. godine.