Fotografija: Među okupljenima je bilo i članova zlatne generacije/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Među okupljenima je bilo i članova zlatne generacije/ Foto: Deni Marčinković

Legendarni bjelovarski rukometaši na predstavljanju poštanskog žiga u čast Pavlu Jurini

Pavle je po meni bio najbolji desni vanjski na svijetu. Istina je da se rukomet uvelike promijenio, ali partije koje je on pružao zbilja su bile vrhunske, istaknuo je Stjepan ObranPripadnici zlatne generacije bjelovarskog rukometa, trenutni prvotimci, ali i brojni drugi ljubitelji ovog sporta, okupili su se u centru Bjelovara na predstavljanju prigodnog žiga u čast legendarnom rukometašu Pavlu Jurini.

Na predstavljanju su bili trenutni prvotimci RK Bjelovara/ Foto: Deni Marčinković
Na predstavljanju su bili trenutni prvotimci RK Bjelovara/ Foto: Deni Marčinković

Naime, na današnji dan obilježava se deseta godišnjicu smrti proslavljenog rukometaša, koji je svojim igrama i rezultatima zadužio bjelovarski, hrvatski, ali i svjetski rukomet. Stoga je Hrvatsko društvo olimpijske filatelije i memorabilije u suradnji s Hrvatskom poštom te Rukometnim klubom Bjelovar, pokrenulo ovu vale vrijednu inicijativu. 

Olimpijski pobjednik

Podsjetimo, Pavle Jurina rođen je u  mjestu Ledenik kraj Našica, 2. siječnja 1955., a preminuo je 2. prosinca 2011. u Bjelovaru. Rukometna karijera započeo je u Partizanu iz Našica 1972., u kojemu ostaje do 1976. godine, kada prelazi u ORK Partizan Bjelovar.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 140 utakmica. Na Olimpijskim igrama nastupio je 1980. godine u Moskvi, a četiri godine kasnije u Los Angelesu osvojio je zlatnu medalju. Igrajući za bjelovarski Partizan osvojio je dva prvenstva Jugoslavije 1976./77. i 1978./79. te jugoslavenski Kup 1976. Također, Pavle je u tri navrata i to 1979., 1980. i 1982. godine proglašen za najboljeg rukometaša Jugoslavije. 

Žig Pavle Jurina/ Foto: Hrvatska pošta
Žig Pavle Jurina/ Foto: Hrvatska pošta

Osim što je bio vrhunski sportaš, Pavle je prije svega bio veliki čovjek, o čemu svjedoče i riječi njegovog nekadašnjeg suigrača i prijatelja Stjepana Obrana, također rukometnog velikana.

Pružao je vrhunske partije

- Pavle je bio specifičan čovjek, ljevak, i uvijek smo ga zafrkavali na taj račun. Međutim, za mene je bio najbolji desni vanjski na svijetu. Rijetki su igrači koji su na takvoj razini igrali u oba smjera. Danas su neka druga vremena, ali vjerujem da bi se sadašnji igrači itekako mogli ugledati na nas starije. Istina je da se rukomet uvelike promijenio i teško ga je uspoređivati s vremenom kad je Pavle igrao, ali partije koje je on pružao zbilja su bile vrhunske, prisjetio je Stjepan Obran.

Stjepan Obran/ Foto: Deni Marčinković
Stjepan Obran/ Foto: Deni Marčinković

U ime Rukometnog kluba Bjelovar okupljenima se obratio direktor Miroslav Habijanec, koji je također imao čast igrati i surađivati s Pavlom Jurinom.

Na pomolu novi žig

- Drago mi je da se na ovaj način još jednom odala čast Pavlu. Iako je rukomet počeo igrati tek sa 17 godina, dokazao je da nikada nije kasno za velika dostignuća, pa čak i osvajanje zlatne olimpijske medalje. Pavle je stariji od mene četiri godine i bio mi je veliki uzor, ali i prijatelj. Imao sam čast biti cimer s njih za vrijeme trenerske škole u Puli. Primjerice, i na taj seminar ponio je bicikl te bi ujutro prije predavanja odradio trening od 40, 50 kilometara, što govorio kakav je bio sportaš. Žao mi je što je njegova smrt došla prebrzo te uspio svoje rukometno znanje prenijeti mladim rukometašima, emotivno je kazao Habijanec.

Miroslav Habijanec predstavio je žig u čast Pavla Jurine/ Foto: Deni Marčinković
Miroslav Habijanec predstavio je žig u čast Pavla Jurine/ Foto: Deni Marčinković

Dodao je i to da se već pregovara o novom žigu za iduću godinu i to onom povodom 50 godina od kako se ORK Partizan Bjelovar okitio titulom prvaka Europe, a iste godine osvojeno je i olimpijsko zlato u Münchenu. Svoj doprinos u tom pohodu dali su čak trojica bjelovarskih rukometaša, Hrvoje Horvat, Miroslav Pribanić i pokojni Albin Vidović.

Zahvalnost Pavlu Jurini, ali i ostalim legendama bjelovarskog rukometa iskazao je i zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić/ Foto: Deni Marčinković
Zahvalnost Pavlu Jurini, ali i ostalim legendama bjelovarskog rukometa iskazao je i zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić/ Foto: Deni Marčinković