Fotografija: Luka Šebetić/Foto: Ronald Goršić/CROPIX
Galerija
Luka Šebetić/Foto: Ronald Goršić/CROPIX

Drama bjelovarskog rukometaša: "Tražimo izlaz iz Ukrajine, vjerujemo da ćemo uspjeti"

"Kada smo sletjeli u Kijev, Putin je za pet minuta objavio rat Ukrajini i u sljedećih 10 minuta sve se zamračilo, aerodrom je evakuiran, a mi smo doslovno bili na ulici s torbama", priča Šebetić.



Bjelovarčanin Luka Šebetić je hrvatski reprezentativac, igrač ukrajinskog Motora iz Zaporožja koji igra Ligu prvaka. U Ukrajini se događaju strašne stvari, a Luka je nažalost svjedok istih i riječi jednog sportaša doista zvuče potresno i žalosno, pišu Sportske novosti. Tamo gdje je trebao naći svoj mir i zadovoljstvo, naišao je na probleme koje nije mogao ni sanjati u XXI. stoljeću.

- Živa glava je u pitanju. Rekli su nam neki sastanak u klubu u petak, kao neki dogovor za dalje, ali nikome nije do sastanka tako da nitko nije ni pomislio otići. Ljudi spašavaju žive glave, obitelji, ovdje se puca i ne izgleda nimalo dobro. Glava je u torbi doslovno.

To kako je ušao u dramu je isto posebna priča.

- Dakle, igrali smo u Kielcu Ligu prvaka, vraćali smo se doma i negdje iznad Zaporožja, prije nego ćemo se spustiti, jednostavno su se ugasila svjetla na aerodromu. Jedino što je bilo moguće u tom trenutku je okrenuti avion i krenuti u Kijev. Kada smo sletjeli tamo, za pet minuta je Putin objavio rat Ukrajini i u sljedećih deset minuta sve se zamračilo, aerodrom je evakuiran, a mi smo doslovno bili na ulici s torbama. Zračni promet ne postoji, klub je tražio bus ne bismo li se probili do Zaporožja, ali Kijev je blokiran, Zaporožje isto, i jako je veliki problem bio uopće stići izvan njegovih granica. Nakon puno vremena smo uspjeli, došli smo do Zaporožja u noći idući dan i i onda bez odmora odmah krenuli spašavati obitelji, spašavati stvari, jer su u međuvremenu najavili i raketiranje Zaporožja. Morali smo biti brzi.

I onda...

Luka Šebetić/Foto: Ante Čizmić/CROPIX
Luka Šebetić/Foto: Ante Čizmić/CROPIX

- Ništa, sjeli smo u tri auta, samnom kompletna obitelj, ispred mene Malasinskas i Bokan, iza mene Molina i krenuli smo prema izlasku iz Ukrajine, ali to je jako teško, jer ratno je stanje, sve je zablokirano i sve izgleda poprilično dramatično. Kako ćemo uspjeti, hoćemo li uopće uspjeti, ne znam, vjerujem da hoćemo. Svi vjerujemo.

Što s onim da ćete utakmice igrati u Prešovu?

- Ma ništa to, ovdje je u pitanju živa glava i nitko uopće ne razmišlja o rukometu. Domaći igrači uz to imaju i zabranu napuštanja Ukrajine, tako da ne vjerujem da ćemo uopće igrati bili što do daljnjeg. Nisam ovo ni u snu očekivao, makar se kuhalo, makar se tamo na istoku već duže događaju problemi. Izgleda sve jako loše i jako smo zabrinuti – zaključio je Bjelovarčanin Luka za Sportske novosti dok je veza trajno pucala, što nije nimalo čudno, da bi na kraju skroz pukla.

Šebetić je na početku ove sezone iz francskog Tremblaya u potrazi za prilikom izabrao dolazak u ambiciozni ukrajinski Motor koji je skupio respektabilnu momčad i pokazao jako puno, ali eto rat ga je zaustavio u dobrim namjerama i pitanje što će se u skoroj budućnosti sa svim tim odličnim igračima uopće događati.

U Zaporožje je poveo i obitelj koja se vremenom pojačala i to priču čini još težom.