Fotografija: Foto: Privatni album
Galerija
Foto: Privatni album

Daruvarčanin s virovitičkom adresom Saša Jeftinić osvojio Slavonsku brdsko biciklističku ligu

Saša je samo ove godine sudjelovao na 18 utrka diljem Hrvatske, a od toga je čak 11 puta stao na pobjedničko postolje



Saša Jeftinić, Daruvarčanin s virovitičkom adresom, pobjednik je ovogodišnje 14. po redu Slavonske brdsko biciklističke lige. Riječ je o natjecanju u tzv. „cross country-u“ odnosno brdskom biciklizmu, kroz koje se u ovih 14 godina profilirao zaista veliki broj biciklista, što domaćih, što stranih, a nerijetko su znali nastupati i hrvatski državni prvaci, kao i prvaci susjednih zemalja.

Saša Jeftinić prvi put okitio se titulom prvaka Slavonske brdsko biciklističke lige, nakon što je u njoj debitirao davne 2011. godine.

Stakleni trofej prvaka Slavonske brdsko biciklističke lige i Sašina kolekcija medalja u zadnje dvije godine otkada živi u Virovitici/ Foto: Privatni album
Stakleni trofej prvaka Slavonske brdsko biciklističke lige i Sašina kolekcija medalja u zadnje dvije godine otkada živi u Virovitici/ Foto: Privatni album

Inače, Saša je za vrijeme dok je živio u Daruvaru ostvarivao sjajne rezultate, ne samo u ligi gdje je bio non stop među top 3 biciklista u najprestižnijoj kategoriji – „Elite“, već i nastupima na utrkama za Kup Hrvatske, ali i međunarodnim utrkama pod UCI i HBS organizacijom („Union Cycling International“ i Hrvatski biciklistički savez).

Drugi na Titanovom ultimatumu

Do 2016. godine, dok je živio i trenirao u Daruvaru, pune četiri godine nastupao je za vrlo popularan biciklistički klub koji se ponovno aktivirao ove godine – „Titan“ iz Pakraca.

Saša Jeftinić svestrani je biciklist koji je dugi niz godina živio u Daruvaru/ Foto: Privatni album
Saša Jeftinić svestrani je biciklist koji je dugi niz godina živio u Daruvaru/ Foto: Privatni album

Istoimeni klub je organizirao utrku izdržljivosti „Titanov ultimatum“, krajem kolovoza ove godine. Tada je i Saša nastupao, u utrci na 12 sati u kojoj je vodio do prve polovice utrke, a ipak završio utrku na drugom mjestu s impresivnih 10 sati vožnje tijekom kojih je odvozio „šumskih“ 175 kilometara uz ukupno 3000 metara vertikalnog „penjanja“.

"Titanov ultimatum" u Pakracu/ Foto: Privatni album

Nadalje, tijekom šestogodišnjeg razdoblja života u Zagrebu, nastupao je za tada najjači „mountain bike“ biciklistički klub u Hrvatskoj – BGK Tuškanac iz Zagreba.

Detalj s utrke
Detalj s utrke "Roller Coaster"/Foto: Privatni album
Postoje na
Postoje na "Roller Coasteru" u Zagrebu/ Foto: Privatni album

Osim natjecanja u brdskom biciklizmu, Saša se okrenuo i nastupima na cestovnim, jednodnevnim utrkama koje su vrlo popularne u Hrvatskoj, pod nazivom „Granfondo“. Na jednoj takvoj je i pobijedio, 2022. godine u Zagrebu, na „Roller Coasteru“ pod organizacijom biciklističkog kluba Dinamo iz Zagreba te velikog i legendarnog bicikliste Vladimira Fumića, koji iza sebe ima impresivan broj državnih i balkanskih titula prvaka.

Nastupa u više disciplina

Saša je nadasve svestran biciklist, s obzirom na to da se biciklizam može podijeliti u više različitih disciplina pa je tako, u svojoj 14 godina dugoj sportskoj karijeri, osim na cestovnim utrkama, nastupao na mnogobrojnim brdskim maratonima, olimpijskim XCO-ima („cross country olympic“), „uphill“ formatima MTB uspona te sve popularnijim „gravel“ utrkama.

Između ostalih, i jedna takva održana je u Daruvaru, odnosno na Petrovom Vrhu, početkom rujna ove godine pod nazivom „DAGravel“, gdje je ostvario dominantnu i apsolutnu pobjedu na najdužoj distanci.

"DaGravel" u Daruvaru na Petrovom vrhu/ Foto: Privatni album

Njegov drugi „domaći teritorij“ je Virovitica gdje živi već godinu i pol dana, pa je naravno i tu ostavio svoj trag prošlogodišnjom pobjedom na brdsko biciklističkom maratonu pod nazivom „Panonsko bilogorski MTB maraton“ u organizaciji KEKS-a (Klub za ekspedicionizam i sport), a osim toga, pobijedio je i na ovogodišnjoj utrci „XC Put Šarana“ na virovitičkim ribnjacima, u organizaciji biciklističkog kluba „BOR“.

Slika s postolja na utrci
Slika s postolja na utrci "Put šarana Outdoor weeken/ d" Foto: Privatni album

Saša je, nakon “Ždrala“, “Titana“ i „Tuškanca“, dvije godine do pandemije COVID-a nastupao i za biciklistički klub „Lood“ iz Orahovice u kojem je 2019. proslavio pobjedu u klupskom poretku Slavonske brdsko biciklističke lige.

Ušao u "kuću slavnih"

Zadnjih par godina nastupa individualno te ostvaruje neprekidan napredak  i uspjehe nastupajući na raznim utrkama diljem Hrvatske, kojih je ove godine zabilježio 18, a od kojih je na njih čak 11 stao na pobjedničko postolje.

Ovaj ustrajan i discipliniran čovjek, iako ima 34 godina, smatra da njegovo najbolje vrijeme još uvijek traje, a dovoljno o tome govori podatak da se trenutno natječe „rame uz rame“ s najjačim seniorima i juniorima u Hrvatskoj, iako je po pravilima kategorizacije veteran.

"Panonsko-bilogorski MTB maraton" u Virovitici/ Foto: Privatni album

Osim što se utrkuje, Saša voli pomicati svoje granice fizičke i mentalne izdržljivosti stoga je 2019. godine odradio, među biciklistima popularan, pa čak i nedostižan „Everesting“. Tim uspjehom upisao se u „kuću slavnih“ penjača svijeta koji su uspješno odvozili ovaj nazivno najteži izazov penjanja i izdržljivosti u svijetu. Naime, on je tada na MTB biciklu odvozio 250 kilometara na jednom usponu, uz impresivnih i velikih 8848 metara vertikalnog uspona.

Personalizirana majica sa postignutim rezultatom zapisanom u
Personalizirana majica sa postignutim rezultatom zapisanom u "Everesting hall of fameu"/ Foto: Privatni album

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!