Fotografija: Foto: BK Titan
Galerija
Foto: BK Titan

Biljana Milić iz Pakraca rasturila na utrci u Baranji: "Jedina sam od žena odvozila 50 kilometara"

"Kad te tjera neka ludost, onda to ide, samo vrtiš pedale. Sve te boli, ali ta sreća na cilju je neopisiva. Navečer zaspiš umoran i sretan", priča nam BiljanaPredsjednica biciklističkog kluba "Titan" iz Pakraca Biljana Milić, jedina je od svih žena prošli vikend odvezla rutu od 50 kilometara na BRUT - Baranja rural trailu, interesantnoj biciklističkoj utrci po neasfaltiranim cestama, surducima i šumama Baranje.

Foto: BK Titan
Foto: BK Titan

Kada je kao jedina žena ušla u cilj, na službenom satu ostalo je zapisano vrijeme: 3 sata, 19 sekundi i tri stotinke.

Foto: BK Titan
Foto: BK Titan

Na ovogodišnjoj utrci BRUT Beli Manastir sudjelovalo je čak 135 natjecatelja iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, od kojih su najmlađi imali tek 12 godina.

Gužva na startu ovogodišnje utrke BRUT/Foto: Nenad Milić/BRUT 2023.
Gužva na startu ovogodišnje utrke BRUT/Foto: Nenad Milić/BRUT 2023.

- Nakon zagužvanog starta i prvotnog sprinta, svaki vozač je uključio svoju taktiku - što je rezultiralo rekordnim izdanjem: BRUT25 utrke, koju je jedan natjecatelj odvozio i za manje od sat vremena. On je Saša Jeftinić, koji je za 2 minute bio brži od Ivana Pintera na drugom mjestu, koji je u fotofinišu bio bolji od trećeplasiranog Ivana Sakomana. U konkurenciji žena, najbolja je bila Lorena Škalac, a na postolju su joj se pridružile drugoplasirana Tamara Vuković i trećeplasirana Martina Jankulija - objavili su organizatori na svojoj službenoj Facebook stranici.

Biljana u Baranji/Foto: Nenad Milić/BRUT 2023.
Biljana u Baranji/Foto: Nenad Milić/BRUT 2023.

Dok su neki biciklisti s rute od 25 kilometara još u vožnji kupili svoje medalje nakon prolaska kroz cilj, već su počeli pristizati i izdržljivi pobjednici BRUT50 utrke, na kojoj je uvjerljivo slavio prošlogodišnji pobjednik Boris Perković, koji je za čak 8 minuta bio brži od Lovre Petrlića na drugom i Martina Krznarića na trećem. U ženskoj konkurenciji slavila je Biljana Milić, Daruvarčanka s pakračkom adresom.

Biljana Milić jedina na postolju u Baranji/Foto: BK Titan
Biljana Milić jedina na postolju u Baranji/Foto: BK Titan

-  Da, jedina sam u Baranji vozila rutu od 50 kilometara, ostale cure su vozile 25 kilometara. No, utrka je bila tako napravljena da nisam imala pojma da sam jedina. Naime, na jednom dijelu staze, bilo je odvajanje smjerova za 25 i 50 kilometara, tako da nisam znala tko vozi koju rutu - rekla nam je Biljana Milić koja je i išla na tu utrku s namjerom da odveze upravo 50 kilometara.

Foto: BK Titan
Foto: BK Titan

Priznala nam je da je utrka bila teška, bilo je vruće, a komarci su je, kaže, izboli kao nikad u životu.

-  Ali kad te tjera neka ludost, onda to ide, samo vrtiš pedale. Sve te boli, ali ta sreća na cilju je neopisiva. Navečer zaspiš umoran i sretan - priča nam Biljana i otkriva kako je unatoč umoru i bolovima, idući dan odvozila i utrku u Slavonskom Brodu. Staza u Slavonskom Brodu bila je teška, blatnjava, a ona umorna i neispavana.

Biljana nakon utrke BRUT/Foto: BK Titan
Biljana nakon utrke BRUT/Foto: BK Titan

- Takva strgana došla sam na cilj četvrta. Ne znam kako da objasnim otkud mi snaga, ali znam da bih sve opet ponovila - iskrena je Biljana koja nam okriva da su joj utrke, naravno, napete, kao i postolje, no više je tjera to pomicanje vlastitih granica i borba koju u glavi proživljavaš sam sa sobom. 

Zahvaljujući neviđenoj volji i entuzijazmu, Biljana je zajedno s Jurom Rosićem i Markom Ljevarom, prije nekoliko mjeseci ponovo oživjela pakrački biciklistički klub Titan, o čemu smo pisali OVDJE

Marko, Biljana i Jure uspjeli su oživjeti rad Biciklističkog kluba Titan/Foto: Mario Barać/MojPortal.hr
Marko, Biljana i Jure uspjeli su oživjeti rad Biciklističkog kluba Titan/Foto: Mario Barać/MojPortal.hr

Za one koji možda ne znaju, biciklistički klub „Titan“ iz Pakraca svojevremeno je bio jedan od najuspješnijih hrvatskih brdsko-biciklističkih klubova koji je na utrke u Pakrac i okolicu dovodio brojne bicikliste iz Hrvatske i inozemstva.

Biljana je aktivno vozila za biciklistički klub Titan 2010. i 2011. godine kada je bila i prvakinja Slavonske Brdsko biciklističke lige. Ostala je trudna pa je stala s treninzima i natjecanjima sve do rujna prošle godine. I od tada ne staje. Trenira 5 do 6 dana tjedno po nekoliko sati dnevno i onda jedan dan odmara. Ako baš pretjera, kaže, odmara dva dana.

Foto: BK Titan
Foto: BK Titan

Pitam je zašto baš biciklizam, a ne, recimo, trčanje, koje je u posljednje vrijeme vrlo popularno.

- Trčala sam povremeno neke Omanovačke zimske lige da se istresem, ali biciklizam je moja ljubav. Ne znam kako da to objasnim, ali to je stvarno prekrasan sport zahvaljujući kojem možeš pronaći tog "manijaka" u sebi. A taj "manijak" ona postaje neuništiv - rekla nam je na kraju razgovora Biljana Milić koja sa svojim kolegama iz "Titana" Jurom Rosićem i Markom Ljevarom ima velike ambicije vratiti Pakrac na biciklističku kartu Hrvatske, ali i ponovno popularizirati biciklizam u ovom kraju.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

To, između ostalog, namjeravaju napraviti kroz utrku "Titanov ultimatum" koja će održati 19. kolovoza na stazi XC Kuna - kružnoj biciklističkoj stazi oko Omanovca.

Riječ je o pojedinačnim i ekipnim utrkama u neprekidnom trajanju od 6 odnosno 12 sati u muškoj i ženskoj kategoriji te u štafetnoj vožnji u trajanju od 12 sati za ekipe koje mogu imati od 2 do 4 članice ili člana.

Budući da će ova utrka biti prva ovakve vrste u Hrvatskoj, Biljana i njezine kolege pozivaju sve sportaše i rekreativne bicikliste, sve ljubitelje prirode, ali i one željne dobre zabave i društva da im se priključe i, kao što je nedavno napisao kolega Mario Barać, na neki način ispišu povijest.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!