Fotografija: Pobjedničko postolje klase 4, prvo mjesto Fran Kranjac (KK1 Zagreb), drugo mjesto Lorenzo Mahnich (KK Rijeka) i treće mjesto Dominik Bažant (AMKK Cobra Virovitica)/Foto: Miroslav Bažant
Galerija
Pobjedničko postolje klase 4, prvo mjesto Fran Kranjac (KK1 Zagreb), drugo mjesto Lorenzo Mahnich (KK Rijeka) i treće mjesto Dominik Bažant (AMKK Cobra Virovitica)/Foto: Miroslav Bažant

Daruvarčanin Dominik Bažant (12) treći u Hrvatskoj u kartingu nakon tri mjeseca treniranja

Dominik je jedno od milijun djece koje se rodi i koje to ima u sebi. Zbilja je dobar i ima osjećaj za to što je rijetka stvar, kaže Marijan Lukša



Daruvarčanin Dominik Bažant sa samo dvanaest godina osvojio je treće mjesto u utrci za prvenstvo Hrvatske u kartingu održanu u Virovitici prošlog vikenda pod organizacijom Karting kluba Cobra Virovitica i to kao jedini predstavnik Daruvara i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Priprema kartinga za utrku u boksu/Foto: Miroslav Bažant
Priprema kartinga za utrku u boksu/Foto: Miroslav Bažant

Naime, u utrci od 12 do 15 godina bio je najmlađi natjecatelj i to početnik koji je tek navršio dvanaest godina te ušao u četvrtu klasu i igrao sa igračima starijim od sebe koji treniraju po pet i više godina. Sveukupno je bilo sedam klasa, od onih najmanjih od pet godina pa do najstarijih u dobi od 25 godina. Ovisno o uzrastu razlikuju se i snage motora kartinga.

- U njegovoj klasi još je nastupao jedan konkurent iz karting kluba Zagreb, jedan iz Rijeke i dvojica iz Dubrovnika. Ovo je njemu prvo natjecanje. Nikada do sada nije imao natjecanja i za prvo natjecanje ovo je odličan rezultat - rekla nam je Snježana Bažant, Dominikova majka.

Oduševljenju nema kraja

Natjecanje je trajalo dva dana. U subotu su imali prekvalifikacije, a u nedjelju dvije glavne utrke nakon kojih je i osvojio treće mjesto.

- Dominik je bio jako sretan i oduševljen. S ponosom je držao pehar u ruci. Dobio je puno pohvala i prepoznali su ga svi konkurenti kao velikog talenta - kaže Snježana.

Prirodni talent

Inače, Dominik trenira u Karting klubu Cobra Virovitica, koji se nalazi preko puta vojarne sa novom karting stazom. Trenira manje od godinu dana jer cijelu zimu nije trenirao zbog vremenskih uvjeta s obzirom da je staza na otvorenom. Za svaki trening Dominik mora ići u Viroviticu jer mu je to najbliža staza.

Dominik (startni broj 205) i njegovi konkurenti pred startom utrke/Foto: Miroslav Bažant
Dominik (startni broj 205) i njegovi konkurenti pred startom utrke/Foto: Miroslav Bažant

- Dominik ima prirodni talent. Postigao je ovakav rezultat nakon samo tri mjeseca aktivnog treniranja i to u četvrtoj klasi u kartingu koji ima 23 konjske snage i može razviti brzinu i do 130 kilometara na sat. To su apsolutno svi detektirali kao veliki talent. Nema tko mu od konkurencije nije prišao i čestitao. Ostvario je nešto nevjerojatno. Ni ja toga nisam bio svjestan dok se dojmovi nisu slegnuli. To je stvarno veliki uspjeh, a njegov rezultat doprinio je da Karting klub Cobra Virovitica dospije na prvo ekipno mjesto - kaže nam Dominikov otac, Miroslav.

Skup sport

Naime, karting oprema obuhvaća nabavku karting vozila, odijela, čizama i seta guma u cijeni od 180 eura koji se potroši nakon samo jedne utrke, a mora se mijenjati nakon svake. Karting vozilo kupili su rabljeno sa dosta radnih sati što se vidjelo i na utrci te je stoga potrebno investiranje u doradu motora kako bi postao konkurentniji što je poprilično skupo. Miroslav, osim što je Dominikov otac, ujedno mu je trener, menadžer i mehaničar uz podršku Marijana Lukše koji karting klub drži na okupu te brine o njemu. Kako kaže, većina timova dolazi sa svojim mehaničarima koje plaćaju, a oni si to ne mogu priuštiti.

- Dominikova tehnika vožnje bolja je od ostale dvojice pobjednika, a zaostaje nam tehnika kartinga, odnosno motor ga usporava. Jedan set novih guma potrošili smo u subotu na utrci, drugi u nedjelju, a sada idemo trenirati na starom setu guma. Mi mu ne možemo priuštiti nakon svake utrke nove gume što drugi vozači koji su imućniji ili imaju sponzore mogu. Svi oni dolaze na utrke s kamperima i kombijima što mi nemamo pa niti prikolicu kojom bi vozili karting. Za sljedeću utrku koja će biti u Novom Marofu u srpnju moramo nabaviti vozilo kojim ćemo prevesti karting, a prije te utrke moramo više puta dolaziti vježbati na tamošnjoj stazi, a to sve košta. Probat ćemo pridobiti nekog sponzora koji će nam barem nešto malo sredstava dati, makar da pokrijemo troškove goriva jer ako sami budemo financirali bojim se da ćemo jednom morati odustati bez obzira na talent i rezultate - rekao nam je Miroslav.

Rodila se ljubav

Za Dominikovu ljubav prema kartingu zaslužan je njegov otac koji je na njega prenio svoju zaljubljenost u utrke Formule 1, a prije nekoliko godina odveo je Dominika na utrku Formule 1 u Budimpeštu. Tamo je Dominik vidio natjecanja koja su mu se jako svidjela. Nakon toga su dva puta posjećivali njihove utrke, a ove godine idu na dvije utrke u Austriju. U Budimpešti su jednom čak iznajmili karting jednakih snaga za obojicu na 20 minuta na karting stazi na kojoj se inače vozi Formula 1. Tada ga je Dominik pretekao bez da mu je ostavio mogućnost za dostizanje i rekao da mu je to bilo najljepših 20 minuta u životu.   

Prvi karting koji je Dominiku složio njegov djed Antun. Počeo ga je voziti sa sedam godina/Foto: Miroslav Bažant
Prvi karting koji je Dominiku složio njegov djed Antun. Počeo ga je voziti sa sedam godina/Foto: Miroslav Bažant

- Onda sam odlučio krenuti u tu investiciju. Dominik je oduvijek volio formule i kartinge, a moj otac, Dominikov djed, složio mu je karting na elektro pogon male snage od maksimalno 25 kilometara na sat kada je Dominik imao šest godina. Vježbali smo na poligonu kod bazena slalom vožnju između čunjeva. Mjerio sam mu brzinu na štoperici i uvijek je bio sve brži i brži. Uz to ima i playstation igrice preko kojih vježba stimulaciju vožnje. Sam je htio trenirati karting i ima veliki prirodni talent. On je u svojoj prvoj utrci odradio jedno pretjecanje, u drugoj dva i odmah dospio na pobjedničko postolje. Pridobio je navijače i gledatelje koji su skakali i navijali za njega kada god bi prošao kartingom. Nije mu čak ni problem putovati na treninge. On bi da može vozio od jutra do mraka. Odličan je učenik, ide u glazbenu školu i još se uspije uz sve obaveze baviti i kartingom. Svestran je i nemamo prigovora na njega - kazao je Miroslav.

Tehnika vožnje

Inače, 90 posto uspjeha ovisi o vozaču kartinga i to ne samo u njegovoj vještini vožnje, nego i u onome da prepozna kvar prilikom vožnje, ali i dodatna poboljšanja vozila što Dominik izvrsno prepoznaje i prenosi ocu. Kada im vrijeme dopušta, zajedno odlaze trenirati u Viroviticu dva puta tjedno, dok su pred samu utrku trenirali šest puta.

- Karting staza u Virovitici jedna je od boljih u Hrvatskoj i vrlo tehnički zahtjevna. Tko na toj stazi nauči dobro voziti, ostale staze su mu lakše. Ne očekujemo gore rezultate od ovoga, nego bolje - rekao je Miroslav i dodao da im slijede pripreme za utrku u Novom Marofu.

Bez granica

Ukoliko uspiju dobiti sponzora, tada Dominiku neće biti granica. Za pobjednike nacionalnih prvenstava, Rotax koji je proizvođač motora, organizira krajem godine natjecanje svih regionalnih prvaka država u Abu Dhabiju.

- Tamo dobivaju potpuno novi karting, novi motor i opremu te voze utrku. Kada bi uspjeli to postići, to bi bila odskočna daska za daljnja sportska natjecanja. Vjerujem da bi se tada aktivirali i drugi sponzori iz drugih zemalja da mu daju potporu - kazao je Miroslav.

Ponosan otac

Pitali smo Miroslava kako uspijeva kao otac gledati svoga sina u tako žestokim i brzim utrkama.

- Živci odrade svoje. Teško je to opisati kada vaše dijete juri stazom u konkurenciji s drugima. Pokušali su ga drugi i napasti, došlo je i do kontakta s drugim kartingom, othrvao se tome i odradio fantastičan posao - kaže Dominikov otac.

Ni prva vožnja natjecateljskog kartinga nije mogla proći bez asistencije Marijana Lukše/Foto: Miroslav Bažant
Ni prva vožnja natjecateljskog kartinga nije mogla proći bez asistencije Marijana Lukše/Foto: Miroslav Bažant

Marijan Lukša, kojeg smo već spomenuli, pomogao je u nabavci kartinga i daje savjete kako i što podesiti na kartingu i popravcima vozila. On je glavni i odgovorni za to da je Dominik uopće ušao u karting natjecanja.

- Dominik je jedno od milijun djece koje se rodi i koje to ima u sebi da ne mora puno učiti. Zbilja je dobar i ima osjećaj za to što je rijetka stvar. On može daleko dogurati, ako roditelji budu našli nekog sponzora jer je jako skup sport, a sami roditelji to ne mogu. Za prvu utrku u životu osvojiti treće mjesto gotovo je nemoguće. Naš klub postoji dvanaest godina i ovo nam se još nije dogodilo - kaže nam Marijan.