Fotografija: Osnovna škola Vladimira Nazora Daruvar/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Osnovna škola Vladimira Nazora Daruvar/Foto: MojPortal.hr

Daruvarska OŠ V. Nazora prva u kategoriji Najkreativnije osnovne škole u Hrvatskoj

Učenici su bili oduševljeni i iznenađeni priznanjem, ali zadovoljni jer se njihov samostalan trud i online snalaženje isplatilo, kaže ravnateljica Kornelija ČastekUčenici i učitelji Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar iz Gajeve ulice pobjednici su prvog Digitalnog učeničkog inkubatora te je time Osnovna škola Vladimir Nazor osvojila prvo mjesto u kategoriji Najkreativnija osnovna škola.

Poduzetnički projekti

Naime, preko 1900 učenika i učitelja iz više od 160 škola iz svih krajeva Hrvatske prijavilo se u Digitalni učenički inkubator. Riječ je o projektu u kojemu se besplatno razvijaju kreativnost i poduzetnički projekti, a čiji su inicijatori Školska knjiga, Institut za inovacije te Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efektivnost. 

- Od velikog broja učenika, s velikim veseljem osvojili smo prvu nagradu. Ugodno smo iznenađeni i izrazito sam ponosna na učenike i njihov uspjeh. Oduševljenju nema kraja - rekla nam je Kornelija Častek, ravnateljica OŠ Vladimira Nazora Daruvar.

Dvanaest timova

Daruvarska Osnovna škola Vladimira Nazora sudjelovala je u projektu s ukupno dvanaest timova i 58 učenika od petog do osmog razreda koji su pratili online predavanja preko platforme Stellarplatform i zajedno sa svojim učiteljicama, a ujedno i mentoricama razvijali projekte kroz nekoliko etapa - opis problema, opis rješenja, opis korisnika proizvoda, opis načina distribucije proizvoda i opis marketinške strategije. 

Ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar, Kornelija Častek/Foto:BBŽ
Ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar, Kornelija Častek/Foto:BBŽ

- Učenici su sa svojim mentoricama dva mjeseca radili na Digitalnom učeničkom inkubatoru. To je bio niz raznih predavanja koje su pratili online te su kontinuirano bili uključeni u proces natječaja - kaže Kornelija Častek.

Šest timova jedne učiteljice

Tako je učiteljica Alenka Njegovac prijavila sudjelovanje čak šest timova učenika. Prvi tim činili su „Mali genijalci“, odnosno učenici 5.d razreda: Demian Jurić, Roko Stražičić, Hana Kos, Tea Kollert, Ema Kollert i Josipa Miklečić. Drugi tim pod nazivom „Stop pretilosti“ činile su učenice 6.d razreda: Stella Bis, Lorena Doljanin i Nevia Hrabrić. Treći tim nazvao se „Tim 1“, a činile su ga učenice 6.e razreda: Iris Pavlović, Lara Čarapović, Ana Marinović, Fiona Knežević, Dora Husak i Bojana Baščevan.

Osnovna škola Vladimira Nazora Daruvar u Gajevoj ulici/Foto: BBŽ
Osnovna škola Vladimira Nazora Daruvar u Gajevoj ulici/Foto: BBŽ

U četvrtom timu, „Poboljšavamo školu“, sudjelovale su učenice 6.e razreda: Lorena Vujanić, Elena Golem i Martina Reka, a u petom timu koji se krije iza akronima „MPS“ sudjelovali su učenici 6.e razreda: Matej Medaković, Petar Vujić i Stefan Radulović. Posljednji tim, „Tim 4“, tvorili su učenici 6.e razreda: Mateo Momić, Dragan Momić i Stefan Radulović.

- Učenici su na online dodjeli nagrade bili oduševljeni i iznenađeni priznanjem, ali nadasve zadovoljni jer se njihov samostalan trud i online snalaženje isplatilo. Bilo im je zanimljivo učiti nešto novo i dati svoja stečena znanja, koja već imaju, u ove projekte - rekla je Častek.

Dva tima druge učiteljice

Učiteljica Tihana Petković sudjelovala je u projektu sa svoja dva tima učenika 6.b. razreda. Tako se iza naziva prvog tima „Upoznajmo Daruvar kroz igru“ kriju učenici: Barbara Božić, Petra Bajt, Karla Djedović, Lara Matičić, Lorena Kralj, Ella Petjera, Iman Amoreta Šotola i Viktorija Zec. Drugi tim pod imenom „Volim prirodu“ činili su učenici: Rea Andjal, Dorjan Almaši, Luka Gajger, Ivan Juraj Filipčić, Leo Selihar, Lukas Marko Krasnić i Luka Petrović. 

- Učenici su bili izrazito kreativni u svih dvanaest projekata, a mi se prvi put nalazimo u ovoj situaciji pa smo jako uzbuđeni - ističe ravnateljica škole.

Četiri projekta u školskoj knjižnici

U školskoj knjižnici razvijala su se četiri projekta pod mentorstvom školske knjižničarke Irene Ivković. Na tim projektima sudjelovali su učenici 7.c razreda i to Dora Hlušička i Sebastian Donat na projektu „Sjenica za druženje i učenje“, Leon Tuković i Borna Subotić na projektu „Multifunkcionalni sportski teren“ i Mateo Tutić i Antonio Grgić na projektu „Knjižnica budućnosti“.

Osim njih, sudjelovali su i učenici 5.e razreda, odnosno Mia Ostojić, Nataša Radulović, Nika Joščak, Nina Zec, Erin Jedvaj, Elena Zounar, Tara Jedvaj i Luka Bilavčić i to na projektu „Školski vrt“.

- Projekti koje su učenici osmišljavali nisu imali u zadatku da budu realno izvršivi. Imali smo super ideju da su učenici napravili projekt zbrinjavanja otpada, u ovom slučaju plastičnih boca. Kako djeca nisu baš zainteresirana bacati boce u spremnike predviđene za to, oni su osmislili da kada se ubaci plastična boca da ispadne bombon kao nagrada, što mi u osnovnoj školi nismo u mogućnosti napraviti - kazala je Kornelija Častek.

Dodjela nagrada

Od svega prethodno navedenoga, najkreativnije škole u Hrvatskoj nagrađene su u dvije kategorije i to posebno osnovne škole i posebno srednje škole. U svakoj od njih, nagrade je dobilo pet najkreativnijih škola, kako bi uz pomoć nagradnih sredstava nastavili ulagati u razvoj kreativnosti, kulture inovacija i stvaranja vrijednosti te infrastrukturu i podršku u pokretanju projekata učenika. 

- 14. lipnja bit će dodjela nagrade za koju još nismo sigurni što će točno biti. Znamo da dobivamo plaketu i prigodne poklone sponzora. Novčana sredstva se mogu utrošiti u sve što bi bilo poticajno za daljnje projekte, ako je moguće i u te projekte ovisno o mogućnosti za njihovo ostvarivanje. Na natječaju nije bio cilj da se osmišljeni projekti moraju i realizirati, nego potaknuti znatiželju i inovacije kod učenika za poduzetništvo te sudjelovanje u grupnom radu. Mi još uvijek ne znamo kako ćemo potrošiti nagradu. Napravit ćemo sastanak na kojem ćemo se dogovoriti - rekla je ravnateljica Kornelija Častek.