Fotografija: Bjelovarske Sparte na treningu/ Foto: Branka Sobodić
Galerija
Bjelovarske Sparte na treningu/ Foto: Branka Sobodić

Bjelovarski Argonauti: Preveslat ćemo 300 km Kupe u četiri dana

Kupom u dahu, I ja želim biti Argonaut, Valovi energije i nastup na Maratonu lađa na Neretvi veliki su projekti kojima Argo želi educirati i animirati djecu i odrasle o važnosti bavljena sportomNakon prošlogodišnjeg izazova u kojima je ekipa Arga preveslala Jadran od Prevlake do Savudrije u rekordnom vremenu i to u kanuu, ove godine najavljuju niz novih projekata. Riječ je o tri iznimno zanimljiva događaja u kojima Argonauti, osim što veslaju, organiziraju i radionice s djecom. 

Upravo projektom „Kupom u dahu“, koji započinje danas, planiraju preveslati rijeku Kupu od Nacionalnog parka Risnjak do ušća u Savu u Sisku, a na usputnim stanicama organizirati će motivacijske i edukativne radionice. 

300 km u četiri dana

- Riječ je o dionici dugoj 300-tinjak kilometara, koju ćemo nadam se preveslati u četiri dana. Posadu će činiti petnaestak članova, a veslat ćemo u raftu, kupskoj šiklji, točnije autohtonom kupskom čamcu i kajaku, a sa strane će nas pratiti motorni čamac, objasnio je dan uoči starta kapetan Argonauta Tomislav Smrček.

Dodao je i to da će se na putu zaustaviti na nekoliko lokacija, a jedna od tih je i općina Lasinja, gdje će ih dočekati 50-tak djece od 1. do 8. razreda s kojima će kroz predviđeni program obilježiti Dan sporta te govoriti o zdravlju i važnosti bavljenja sportom na otvorenom.

Plava krila

Podršku i suradnju i ove godine, imaju s udrugom Plava krila (oboljeli od plućne hipertenzije) i Hrvatskom kućom disanja, pa će se u sklopu te akcije obilježiti i Svjetski dan plućne hipertenzije.

- Tim činom želimo osvijestiti javnost da postoji i ta mala skupina ljudi koja ima velikih problema s disanjem u svakodnevnom životu, poručio je Smrček. 

Bjelovarske veslačice i veslači najavili brojne projekte za 2021. godinu/ Foto: Branka Sobodić
Bjelovarske veslačice i veslači najavili brojne projekte za 2021. godinu/ Foto: Branka Sobodić

Plućna hipertenzija ali i druge slične bolesti mogu se pojaviti u ranoj životnoj dobi, a suradnja udruge Plava krila, Hrvatske kuće disanja i Hrvatskog torakalnog društva s udrugom kao što je Argo, hvale je vrijedan projekt koji pomaže, uz ostalo u promicanju bolje skrbi za bolesnike.

- Nadalje u lipnju planiramo i drugi projekt pod nazivom „I ja želim biti Argonaut“, u kojemu će se odraditi šest radionica za djecu. Planirano je u šest gradova i to Vukovaru, Đakovu, Varaždinu, Sisku i Karlovcu, djecu učiti veslati te pritom objasniti kako pravilno disati. Cilj je motivirati ih da se uključe te da svoje slobodno vrijeme provode na otvorenom i bave se sportom, istaknuo je kapetan bjelovarskih Argonauta.

Pomlađivanje ekipe 

Naime, udruga Argo radi na pomlađivanju svoje ekipe, pa će tako djeci kroz edukativno predavanje biti prikazan motivacijski film „Zlatno runo, Argonauti od ribnjaka do Havaja“, a predavanje će uz starije članove, održati i mlađi članovi ekipe Argonauta od 14 do 18 godina.

Neki od njih sudjelovali su u projektu „Jadranom bez daha“ ravnopravno veslajući gotovo cijelu rutu od 650 km. Argonauti žele mlade i djecu učiti da je važno ustrajati i ne odustati od cilja bez obzira na okolnosti.

Valovi energije

U suradnji s Turističkom zajednicom Legrad u Podravini na jezeru Šoderica Argonauti žele s projektom „Valovi energije“ javnostima približiti, kroz razna veslačka natjecanja, veslanje kao zanimljivu sportsku aktivnost. Riječ je o više disciplina, pa će preko 200 natjecatelja svoje veslačke sposobnosti pokazati u „Kup-u četiri lađe“, gdje će snage odmjeriti osam ekipa dvokružno; Zagreb s dvije ekipe, Sisak, Đakovo, Sombor, Vinkovci, Argonauti s dvije ekipe kao i Šumari s dvije. Očekuje se nastup i ženskih veslačkih skupina, pa su tako svoj nastup prijavile Sparte, Somborke, Amaznoke i Sisčanke.

Ženski sport

- Ovim sportom počela sam se baviti prije tri godine, a u našoj ekipi mnoge djevojke tu su i puno duže. Na trening sam zapravo došla slučajno, međutim vremenom sam se zaljubila u veslanje. Želim naglasiti da ovo nije samo muški sport, a Bjelovarčanke su upravo dokaz tome. Trenutno nas je u ekipi 16, a nedavno su žensku ekipu osnovali i u Čazmi, što nas jako veseli, kazala je Marija Zlatić, članica bjelovarskih Sparti.

Već danas bjelovarski Argonauti kreću u veslanje Kupom/ Foto: Branka Sobodić
Već danas bjelovarski Argonauti kreću u veslanje Kupom/ Foto: Branka Sobodić

Recimo i to da se u srpnju organizira i „Vodeni vikend“, u sklopu kojeg se uz lađe može očekivati i dvoboj u kanuima, SUP-ovima i raftovima. No, najzanimljivije će biti natjecanje dječje veslačke skupine.

Sportom do zdravlja

„Kupom u dahu“, „I ja želim biti Argonaut“, „Valovi energije“ i nastup na „Maratonu lađa na Neretvi“ veliki su projekti kojima Argo želi educirati, promicati i animirati djecu, mlade ali i odrasle da više vremena provode baveći se sportom i razmišljaju o zdravlju.

Žele naglasiti kako je važno osvještavati javnosti kroz projekte o rijetkim bolestima kao što je plućna hipertenzija i naravno, obzirom na izazovna vremena nužno je pomoći djeci da se lakše nose sa stresom i pametno koriste slobodno vrijeme!

Pritom naglašavaju kao je važna povezanost s udrugom „Plava krila“, Hrvatskom kućom disanja. Vlastitim sredstvima ne bi mogli realizirati sve što planiraju, pa je podrška koju su dobili od HEP-a iznimno važna.