Fotografija: Foto: Ronald Goršić/CROPIX (ilustracija) i Nestali.hr
Galerija
Foto: Ronald Goršić/CROPIX (ilustracija) i Nestali.hr

Policija razriješila misteriozni nestanak muškarca s teškoćama iz Kutine: "Ubio ga rođeni brat"

Dijelove tijela i odjeće nestalog muškarca, policajci su pronašli još lanjskog ožujka u šumi u blizini mjesta stanovanjaKad je 6. listopada 2020. godine besramno prijavljivao policiji nestanak svoga brata Željka Šlibara (51), teško bolesnog i slabo pokretnog čovjeka s posebnim potrebama iz Kutine, Anđelko Šlibar (56) bio je uvjeren da se mračna tajna, koju je tada čuvao, nikada neće doznati. No, s odmakom od dvije godine i tri mjeseca, sisački su kriminalisti razriješili svirepo ubojstvo, piše Jutarnji list.

Do 40 godina zatvora

Dijelove tijela i odjeće nestalog muškarca, policajci su pronašli još lanjskog ožujka odbačene u šumi u blizini mjesta stanovanja, a iscrpno vještačenje pronađenog materijala otkrilo je identitet osobe kao i da je ubijena u vlastitoj kući. Stoga, Anđelku Šlibaru zbog teškog ubojstva brata prijeti do 40 godina zatvora.

I susjedima i policiji bile su čudne okolnosti nestanka s obzirom da je Željko, kako su rekli, bio ovisan o tuđoj brizi i pomoći te da ne bi bio u stanju otići igdje sam, a da mu netko ne asistira.

Bilo je to dovoljno policiji da posumnjaju u prijaviteljevu verziju klasičnog nestanka, a potvrdio je to i Igor Pasanec, voditelj krim-policije koji se ujedno zahvalio na podršci građanima i pripadnicima HGSS-a koji su sudjelovali u potrazi.

Skrbio o bratu

- Sve do zadnjeg trenutka, zapravo sve dok danas u medijima nismo vidjeli da se na Anđelka sumnja, nismo željeli vjerovati u te ‘lovačke‘ priče. Ipak je on o njemu brinuo i vjerujte da nije to lagan posao skrbiti o bratu koji je u tako teškoj zdravstvenoj situaciji bio. Nemojte me više ništa pitati. Tužno. Pretužno da brat na brata digne ruku i onda još glumi po mjestu, kuka, tuguje. Osjećam se u najmanju ruku izigrano. Nosila sam Anđelku hranu tjednima, da izdrži tugu, tješila ga da će se brat vratiti, tražili smo Željka svaki slobodan trenutak po gradu. I onda sad ovo. Bez riječi sam - rekla je kratko za Jutarnji jedna susjeda Šlibarovih.

Ubijeni Željko Šlibar/Foto: Nestali.hr
Ubijeni Željko Šlibar/Foto: Nestali.hr

Inače, Anđelku Šlibaru, osobi bez zanimanja sa završenom osnovnom školom koji živi od 800 kuna socijalne pomoći, ovo nije prvi puta da ima posla s policijom i pravosuđem. Mjesec dana prije nego je, prema sumnjama istražitelja svoga brata te odbacio tijelo u šumi, počeo je po Kutini preprodavati duhan bez nadzornih markica.

Osuđen zbog prodaje duhana

Njegov duhanski biznis u kojem je za 50 kuna trgovao vrećicama sa 250 grama duhana, potrajao je do 16. rujna 2021. kada ga je policija uhitila, a sisački sud osudio zbog nedozvoljene trgovine na tri mjeseca uvjetno na godinu dana.

- Nisam nikome prodavao duhan. Niti imam novca da ga kupujem, a to što sam imao kod sebe, kupio sam na tržnici za vlastite potrebe. A ta žena kojoj sam dao duhan, tražila me. Inače, Carini sam za duhan na kraju morao platiti 730 kuna – branio se prošle godine na sudu Šlibar. No sud mu nije povjerovao s obzirom da je svjedokinja posvjedočila da godinu dana od njega kupuje duhan za 100 kuna mjesečno, piše Jutarnji list.