Fotografija: Vrijedne ruke mladih volonterki mijese tijesto za božićne medenjake svojih starijih sugrađana/Foto: Impress
Galerija
Vrijedne ruke mladih volonterki mijese tijesto za božićne medenjake svojih starijih sugrađana/Foto: Impress

Udruga Impress peče tisuću medenjaka za umirovljenike

Trebamo voditi računa o našim starijim sugrađanima, naročito onima koji žive sami jer uz koronu koja je sada gorući problem, moramo voditi brigu o tome da se nitko ne osjeća usamljeno, kaže predsjednica udruge Tanja HercegUdruga Impress godinama vodi brigu o svojim sugrađanima starije životne dobi, kako o onima koji su smješteni u domovima za starije i nemoćne tako i o onima koji se nalaze sami kod kuće.

Godinama su dijelili namirnice onima koji si ih ne mogu priuštiti, družili se s njima na brojnim radionicama, zajedno su pjevali božićne pjesme... Mladi volonteri su dosta toga naučili naše starije sugrađane, ali su i sami dobili hrpu korisnih životnih savjeta.

Članovi udruge Impress snimljeni prijašnjih godina u gostima u domu za starije i nemoćne Vianey. Ove godine ih zbog pandemije ne mogu posjetiti/Foto: Impress
Članovi udruge Impress snimljeni prijašnjih godina u gostima u domu za starije i nemoćne Vianey. Ove godine ih zbog pandemije ne mogu posjetiti/Foto: Impress

Ove godine dogodila se pandemija koronavirusa pa članovi udruge Impress izbjegavaju direktni kontakt s ranjivim skupinama jer paze na njihovo zdravlje.

Nitko ne smije biti usamljen

- No i dalje, trebamo voditi računa o našim starijim sugrađanima, naročito onima koji žive sami jer uz koronu koja je sada gorući problem, važno je i brinuti o mentalnom zdravlju naših sugrađana, voditi brigu o tome da se niti jedan član društva ne osjeća usamljeno. Medenjake, koje vrijedno radimo, započeli smo raditi prošli tjedan te nastavljamo idući tjedan, a dan prije Badnjaka i za Badnjak podijelit ćemo ih za sada naših 80 korisnika udruge starije životne dobi kojima je potrebna pažnja. Svi koji znaju nekoga dodatno koga bi uveselila kutija odličnih medenjaka mogu nam se javiti na broj  091/9152-621 te ćemo rado razveseliti svoje sugrađanke i sugrađane ovim božićnim znakom pažnje jer cilj nam je usrećiti ljude oko sebe, rekla nam je osnivačica i predsjednica Udruge Impress Tanja Herceg. 

Kreativne volonterke napravile su hrpu medenjaka i još ih dodatno ukrasile/Foto: Impress
Kreativne volonterke napravile su hrpu medenjaka i još ih dodatno ukrasile/Foto: Impress

Vrijedne volonterke do nedjelje su ispekle 400 medenjaka u koje su stavili čokoladu, naranču i vaniliju, idući tjedan će ih ispeći još 600, a uoči Badnjaka će ih podijeliti daruvarskim umirovljenicima.

Daruvarska udruga Impress u sklopu projekta ”I mi smo tu – aktivni u zajednici” brine o svojih 80 korisnika starije životne dobi. Autorica projekta je Tanja Herceg, a partneri su Grad Daruvar i Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava. Vrijeme trajanja projekta je dvije godine uz financijsku potporu Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od 1.693.288,80 kuna.

_____________________________________________________

(Tekst je omogućila Udruga Dar-mar kroz projekt "Upoznaj, djeluj, pridruži se" kojeg je financirala Bjelovarsko-Bilogorska županija kroz program projekata i udruga od interesa za BBŽ- u 2020. godini)