Fotografija: Devetogodišnji Roko svake godine prije Božića sa svojom bakom Ljiljanom Mijoč pravi medenjake/Foto: Privatni album
Galerija
Devetogodišnji Roko svake godine prije Božića sa svojom bakom Ljiljanom Mijoč pravi medenjake/Foto: Privatni album

Roko (9) i njegova baka Ljiljana prave najbolje božićne medenjake u Daruvaru

Ljiljana Mijoč recept je dobila prije tridesetak godina od majke svoje prijateljice i od tada su njezini medenjaci postale neizostavni dio božićne trpeze. Sada ih s njom priprema unuk Roko koji je u tome postao pravi maherRecept za najukusnije Božićne medenjake u Daruvaru star je skoro 50 godina.

Godinama ih je s velikom ljubavlju pripremala sada pokojna Štefica Čubrilović, a onda je prije nekih tridesetak godina recept dala svojoj kćerki Darinki Nikolić i njezinoj prijateljici Ljiljani Mijoč.

Ljiljana Mijoč i njezin 9-godišnji unuk Roko lani su za Božić napravili 195 medenjaka /Foto: Privatni album
Ljiljana Mijoč i njezin 9-godišnji unuk Roko lani su za Božić napravili 195 medenjaka /Foto: Privatni album

Kad su Ljiljanine kćerke Nikolina i Ivana bile još male, medenjaci su im toliko bili ukusni da ih je morala peći prije i nakon Božića, za Novu godinu i sve moguće rođendane. Nikad joj to nije bilo teško, pogotovo kad bi vidjela kojom brzinom nestaju s tanjura. Posljednjih nekoliko godina peče ih isključivo sa svojim 9-godišnjim unukom Rokom koji više voli verziju medenjaka koji su u obliku kuglica, a na vrhu imaju pečene bademe. Iako mnogi Daruvarčani tvrde da su Ljiljanini medenjaci najfiniji na svijetu, ona skromno priznaje:

- Tajna mojih medenjaka leži u činjenici da ih zapravo pravi moj unuk Roko, smije se Ljiljana.

Ona se sama ne želi hvaliti ali smo zato od Daruvarčana koji su ih imali prilike probati saznali kako su Ljiljanini medenjaci izuzetno meki i rahli, a što je najvažnije, nisu tvrdi i može ih se jesti čim izađu iz pećnice.

Ovi ukusni kolačići u obitelji Mijoč često ne prežive niti jedan dan / Foto: Privatni album
Ovi ukusni kolačići u obitelji Mijoč često ne prežive niti jedan dan / Foto: Privatni album

Ovo je recept za Rokove i Ljiljanine medenjake:

Sastojci:

- 70 dkg brašna

- 15 dkg meda 

- 4 cijela jaja

- 2 žličice sode bikarbone

- 25 dkg šećera

- 6 dkg maslaca

- jedan ili dva paketića začina za medenjake ( može i bez toga jer to prije nije postojalo)

- jedna žličica cimeta

Priprema:

Prvo otopite maslac i med, a nakon toga pjenasto izmiksajte šećer i jaja. Dobivenu smjesu jaja i šećera dodajte medu i maslacu i sve zajedno dobro izmiksajte. U brašno umiješajte sodu bikarbonu, začine za medenjake i cimet, dodajte to u smjesu i sve izmiksajte spiralnim lopaticama za tijesto. Izmiksano tijesto podijelite u četiri "lopte" i ostavite u istoj zdjeli do jutra. 

Od tijesta prvo napravite tanke "kobasice", a potom ih izrežite i formirajte male loptice. Loptice složite u tepsiju na papir za pečenje, a na vrh stavite badem ili orah. Pecite na 170-180 stupnjeva. Ako na pećnici uključite ventilator, onda se peku najviše 10 minuta. Kada su gotovi, malo ih ohladite, uvaljajte u mljeveni šećer i medenjaci su gotovi.

Ljiljana i Roko koriste ovo isto tijesto za klasične medenjake u raznim oblicima poput srca i cvijeta

Božićni medenjaci Ljiljane Mijoč i njezinog unuka Roka/Foto: Privatni album
Božićni medenjaci Ljiljane Mijoč i njezinog unuka Roka/Foto: Privatni album