Fotografija: Isprobavanje projekta koji je rađen u potpunoj tajnosti/Foto: Mate Rimac Facebook
Galerija
Isprobavanje projekta koji je rađen u potpunoj tajnosti/Foto: Mate Rimac Facebook

VIDEO: Rimac pokazao jedno od prvih čuda: ‘Tad nas je bilo deset, a Nijemci su nam dali 90 dana‘

Na Facebooku je objavio zanimljivu priču o famoznom samovozećem autu koji su razvili u potpunoj tajnosti na samim počecima njegovih Rimac AutomobilaGenijalac za električne automobile Mate Rimac na Facebooku je objavio priču o projektu kojeg su radili na samim počecima, još dok se tvrtka borila za preživljavanje na tržištu.  

Riječ je o samovozećem automobilu kojeg su razvili još 2013., godine, a to je vrijeme kada je u tvrtki bilo tek desetak zaposlenih. Tada su radili razne protutipoce za druge tvrtke, a svaki put bi morali potpisati ugovor o tajnosti. Za ovaj projekt ugovor o tajnosti je istekao, pa je Rimac tu avanturu odlučio podijeliti s javnošću. 

Evo njegovog statusa: 

"Godine 2013., kad nas je bilo 10-ak u firmi, krenuli smo raditi za jednu veliku njemačku firmu. Rekli su nam svoju viziju budućnosti - usmeno, bez ikakvih specifikacija. Moram priznati da sam prije tog projekta smatrao da je autonomna vožnja neinteresantna i nisam razmišljao o konceptu mobilnosti kao usluge (Mobility as a Service). Kupac je htio da razvijemo i izradimo prototip na temelju njihove ideje. Kvaka je bila da sve to moramo napraviti unutar 90 dana jer inače im rezervacija budžeta za projekt propada i ide u "drugu kasu" (big corporate jezik za "nećemo vas platiti ako ne odradite nešto što je gotovo nemoguće"). 90 dana rada dan i noć na potpuno novom konceptu vozila sa potpuno drugačijim principom upravljanja i pogona (npr. 3 in-wheel motora koji su služili i za "uspravljanje" vozila) - i nastalo je ovo što možete vidjeti na videu. Da, to je stvarno vozilo i ja sam se provozao jednom s tim do Samobora.

Cilj je bio pokazati kako bi budućnost mobilnosti mogla izgledati. Auto naravno nije sam vozio nego je imao joystick za upravljanje između sjedala (drive/steer/brake by wire) i daljinski za potrebe ovog demonstracijskog videa.

S obzirom na budžet, vrijeme, znanje i veličinu ekipe koju smo imali na raspolaganju, ovo je nešto na što sam i danas ponosan i što mi je otvorilo oči u kojem smjeru bi trebala/mogla budućnost individualne mobilnosti ići.

Imali smo i koncept "lijepe" izvedbe (sa "pravim" dizajnom eksterijera - ne "sklepanca" sa cijevima, ali za to nije bilo vremena ni novaca).

Rimac se u ovome prije osam godina dovezao do Samobora/Foto: Mate Rimac Facebook
Rimac se u ovome prije osam godina dovezao do Samobora/Foto: Mate Rimac Facebook

Eto, sa takvim stvarima smo na početku opstajali. Krpali smo kraj s krajem i često kasnili sa svojim obvezama, ali smo opstali. Danas firme sa manje od ovog prototipa dižu stotine milijuna eura fundinga, ali tada je bilo drugo vrijeme. Koliko god se osa godina čini malo, zapravo se, bar u našoj inudstriji, sve totalno promijenilo.

Inače, sličnih projekata je bilo hrpa i možda budem neke pokazao - naravno one koje mogu pokazati danas bez da razljutim naše tadašnje ili sadašnje kupce.

Hvala svima koji su sudjelovali u stvaranju ove sulude naprave!

P.S. Da, nisam trebao reći da smo razvili autonomni auto nego viziju autonomnog vozila koja vozi na daljinski. Evo, posipam se pepelom radi te izjave. Moje isprike.

Pogledajte što su Mate Rimac i ekipa smislili prije osam godina...