Fotografija: Ocjenjuje se boja, okus, miris.../Foto: MojPortal.hr
Galerija
Ocjenjuje se boja, okus, miris.../Foto: MojPortal.hr

Počeo je Vinodar! Enolozi u dvorcu grofa Jankovića ocjenjivali čak 97 uzoraka vina...

"Ocjenjivanje u Daruvaru svi jako cijenimo, organizacija je savršena, ugođaj fantastičan, a s kakvoćom uzoraka ove godine iznimno sam zadovoljna", rekla nam je Dunja MežnarićU daruvarskom dvorcu grofa Jankovića počela je tradicionalna manifestacija Vinodar koja je prošle godine imala prisilnu pauzu zbog pandemije i epidemioloških mjera.

Ove je godine na ocjenjivanje vina došlo ukupno 97 uzoraka, a njihovu kvalitetu određuju dvije komisije koje se sastoje od pet članova, enologa. 

Predsjednica ocjenjivačke komisije je Dunja Mežnarić, dama koja o vinu zna vjerojatno sve. Naime, Mežnarić je inače diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, viši stručni savjetnik na Agronomskom fakultetu, a 35 godina je radila u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo.

Par crnih mješavina...

- Jako dugo godina sam predsjednik ove komisije. Gotovo pa od samih početaka sam tu tako da vrlo dobro poznajem ovo područje. Zapravo, počela sam dolaziti još dok su tu bili unproforci, a to je bilo jako davno ha, ha - nasmijala se Mežnarić i usput još našalila na svoj račun rekavši da je iza nje "stogodišnje iskustvo" . 

- Ove godine je prijavljeno 97 uzoraka, od toga vrlo malo mješavina, tri bijele i par crnih mješavina. Sve drugo su visoko kvalitetne sorte koje su zastupljene u proizvodnoj zoni C1, dakle u Slavoniji, Baranji, Srijemu, području Kutjeva i zapadnom dijelu Slavonije u kojem su Daruvar i okolica. Zatim je uključena zona B (obuhvaća Moslavinu, Prigorje-Bilogoru, Plešivicu, Pokuplje, Zagorje i Međimurje) i imamo tri, četiri uzorka iz Istre, a riječ je o malvaziji. Vidim da su kolege iz Vinodara zadovoljne s odazivom. Nešto je to manje nego prije, ali to je zbog objektivnih razloga, odnosno zbog pandemije. Vina koja ocjenjujemo su doista visokokvalitetna , iznenadili smo se s odazivom dobrih proizvođača. Vina su dobra i odlična, ocjenjivanje ide vrlo glatko. Nema nikakvih primjedbi.

Dunja Mežnarić, predsjednica ocjenjivačke komisije/Foto: MojPortal.hr
Dunja Mežnarić, predsjednica ocjenjivačke komisije/Foto: MojPortal.hr

Pokušali smo u neslužbenom dijelu razgovora doznati njezine favorite, ali bez ikakovog uspjeha. Gospođa Mežnarić se samo nasmijala, odmahnula glavom i razvukla osmijeh: "Kako da vam to kažem? Pa nisam još probala sve uzorke!". A onda se uozbiljila. 

Dvije komisije sastavljene od po pet članova, enologa, ocjenivale su vinske uzorke/Foto: MojPortal.hr
Dvije komisije sastavljene od po pet članova, enologa, ocjenivale su vinske uzorke/Foto: MojPortal.hr

- Ima stvarno jako dobrih vina. Mislim da smo odbacili samo jedan ili dva uzorka koji su imali neke mane. Ocjenjivanje u Daruvaru svi jako cijenimo, od kolega ocjenjivača do mene. Moram jako pohvaliti udrugu Vinodar, logistiku, Grad Daruvar, kolegicu Suzanu, gospodina Ratka i sve koji pomažu. To je tako dobro uhodana ekipa da nema baš nikakvih problema. Vina su analizirana, napravljeni su osnovni sastojci; alkohol, šećer i ukupne kiseline tako da u Daruvaru imamo ono što na mnogim ocjenjivanjima nema. Dakle, u Daruvaru ocjenjivač odmah vidi sastojke, prezentirana mu je zona i područje iz kojeg vino dolazi.

Posebni ambijent

Ipak, zanimalo nas je kako ukupno ocjenjuje kakvoću pristiglih uzoraka vina. 

- Iznimno sam zadovoljna s kakvoćom ove godine. Ocijenili smo sve graševine, chardonnay, pinot bijeli i pinot sivi i to je sve izuzetna kvaliteta. Imamo još treći dio ocjenjivanja u kojem su crna vina i nešto malo mješavina, uglavnom pinot franc, pinot crni, frankovka... Daruvar je mali grad, ali ima veliko ocjenjivanje! Svi jako rado dolaze ovdje, a ambijent dvorca grofa Jankovića u kojem se ocjenjuje vino je nešto posebno - oduševljeno nam je rekla Mežnarić.

Vas diatretum Daruvarense ili Carski mrežasti pehar zaštitni je znak Vinodara/Foto: MojPortal.hr
Vas diatretum Daruvarense ili Carski mrežasti pehar zaštitni je znak Vinodara/Foto: MojPortal.hr

Ove godine Vinodar će imati ipak manje sadržaja nego inače i to, naravno, zbog epidemioloških mjera, a početkom idućeg tjedna saznat će se detalji programske koncepcije ovogodišnje Međunarodne izložbe vina Bjelovarsko-bilogorske županije u Daruvaru.

Degustacija u dvorcu grofa Jankovića/Foto: MojPortal.hr
Degustacija u dvorcu grofa Jankovića/Foto: MojPortal.hr

Najveći broj uzoraka bio je od sorti bijelog vina/Foto: MojPortal.hr
Najveći broj uzoraka bio je od sorti bijelog vina/Foto: MojPortal.hr

Početak degustacije uzorka/Foto: MojPortal.hr
Početak degustacije uzorka/Foto: MojPortal.hr