Fotografija: Buduća Vila dobre vode već poprima svoje planirane gabarite/Foto: Compas.hr
Galerija
Buduća Vila dobre vode već poprima svoje planirane gabarite/Foto: Compas.hr

Što će se sve nalaziti u jedinstvenom projektu "Vila dobre vode" u Lipiku

Vila dobre vode slavi termalnu baštinu Lipika i ovdašnju kulturu liječenja vodom kroz suvremenu i atraktivnu interpretaciju i prezentaciju prenoseći priču o identitetu, tradiciji i jedinstvenosti LipikaProjektom “Terme Lipik” vrijednim 73.3 milijuna kuna želi se u Lipiku potaknuti obnova i očuvanje kulturne baštine te staviti u funkciju i iskoristiti turistički potencijal Vile Zinke – Vile dobre vode, Perivoja i Narodnih kupki, piše Compas.hr.

Projekt je sada već u poodmaklom stupnju izvedbe, pogotovo u Ulici Marije Terezije na izgradnji Vile Zinke, o čemu svakodnevno svjedoče stanovnici Lipika pred čijim očima buduća Vila dobre vode već poprima svoje planirane gabarite. Kako bismo saznali kakvi će sve sadržaji biti u njoj dostupni po završetku izgradnje kontaktirali smo Jedinstveni upravni odjel Grada Lipika.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

- Vila dobre vode slavi termalnu baštinu Lipika i ovdašnju kulturu liječenja vodom kroz suvremenu i atraktivnu interpretaciju i prezentaciju prenoseći svojim stanovnicima i posjetiteljima na zanimljiv i jedinstven način priču o identitetu, tradiciji i jedinstvenosti Lipika. Ona je mjesto susreta stanovnika i putnika, mjesto zaigranog učenja i razmjene ideja, mjesto stvaranja i inovativnosti -  opisala nam je osnovnu ideju buduće Vile dobre vode pročelnica Veronika Prhal i dodala:

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

- Po završetku izgradnje u prizemlju Vile dobre vode nalazit će se ulazni dio površine 345 m2 i ulazni hol, suvenirnica, uredi za zaposlene i caffe bar te tematsko dječje igralište. U podrumu će se nalaziti stalna muzejska izložba „Svijet u kapljici vode“ površine 215 m2, a na prvom katu stalna muzejska izložba „Zlatno doba Lipika“  površine 255m2. Na drugom katu bit će smještena multifunkcionalna dvorana površine 345m2, a objekt će biti opremljen i dizalom.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Suradnica na provedbi projekata Daria Adžijević opisala nam je postav  budućih izložbi.

- Stalna muzejska izložba „Svijet u kapljici vode“ kroz 5 interaktivnih izložaka priča priču o vodi. Što je voda, kako nastaje voda, kako nastaju termalne vode, kruženje vode u prirodi, utjecaj vode na čovjeka i prirodu, različita stanja i kretanje vode i sl. Većina izložaka predstavlja multi-osjetilne instalacije koje pozivaju posjetitelje na interakciju i učenje, a prikazuju se putem najnovije multimedije i  IT rješenja na tržištu.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Stalna muzejska izložba „Zlatno doba Lipika“ je otvoren prostor u kojem će se pozicionirati scenografski elementi i elementi umjetničkih instalacija, izložba o Lipiku 19. st. Naglasak u ovom likovnom postavu je na povijesnom prikazu Lipika u kontekstu njegove termalne baštine, od prapovijesti, antike i srednjeg vijeka do prvih vladara lipičkog kraja koji su valorizirali vrijednosti lipičke termalne vode do kulturnog rasta razdoblja kad je Lipik povezan sa željeznicom s ostalim gradovima iz vremena Austro-Ugarske Monarhije, postao turistička meka u predratnom razdoblju Europe 20. st.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Likovni postav imat će 9 interaktivnih izložaka koji će svaki za sebe kod posjetitelja stvarati nove doživljaje. Tako će za početnu scenografiju poslužiti specifičan prostor perivoja koji je bio glavni korzo ne samo lječilišta, nego i cijeloga Lipika - Wandelbahn. Šetajući njime doživjet ćete sljedeće instalacije: „Vagon Belle Époque“,  „Lječilište Lipik“, „Razglednica Lipika“, „Posjet Kursalonu“, „Fijaker za nostalgiju“, „Lipik kroz povijest“, „Zdravlje na hektolitre“ i „Plemenita lipička voda“. U navedenim instalacijama moći ćete uživati u virtualnoj vožnji vlakom u 19. st, fotografirat će vas fotograf iz 19. st., upoznat ćete povijest Lipika, posjetit ćete Kursalon i tamo se okušati u igrama na sreću, plesu ili sviranju, provesti se fijakerom po Lipiku u 19. st. i slično...- kazala je.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Prostor multifunkcionalne dvorane predviđen je za široki spektar događanja poput predavanja, radionica, koncerata, predstava, izložbi i umjetničkih rezidencija. Kapacitet dvorane je 100-120 sjedećih mjesta, a objekt će u potpunosti biti prilagođen osobama smanjene pokretljivosti i s poteškoćama u sluhu i vidu, piše lipički Compas.hr.