Fotografija: Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i direktor Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA Dejan Iličić/Foto: Compas.hr
Galerija
Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i direktor Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA Dejan Iličić/Foto: Compas.hr

Lipik drugi najuspješniji grad u Hrvatskoj po povučenim sredstvima iz europskih fondova

Prema analizi Ministarstva financija o izvršenju proračuna, Lipik u posljednje tri godine za redom nalazi ponovno među vodeća tri mjesta s najviše povučenih sredstava po stanovnikuPosljednjih nekoliko godina visina ugovorenih sredstava iz europskih fondova je u porastu, a u mnogim gradovima riječ je o velikim projektima. U ruralnim područjima sredstva su osigurana za gradnju vrtića, ulaže se u poduzetničke zone, gradnju i obnovu društvenih domova, energetsku obnovu, edukacijske centre, kulturno-turističke projekte… U odnosu na ukupno povučena sredstva u 2019. godini najveći udjel imaju srednji i veliki gradovi, a među vodećim gradovima ponovno je i Lipik, piše portal gradonacelnik.hr.

Tako se, prema analizi službenih podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna Lipik u posljednje tri godine za redom nalazi ponovno među vodeća tri mjesta s najviše povučenih sredstava po stanovniku. U 2017. godini bio je na prvom mjestu, sljedeće, 2018. godine na trećem, dok je 2019. godine Grad Lipik drugi najuspješniji grad po povučenim EU sredstvima per capita – povučeno je preko tri tisuće kuna po stanovniku.

Prekogranični projekti

Dosad je u Lipiku realizirano, odnosno provedeno doista puno projekata među kojima se ističe Poduzetnički inkubator Lipik – PIL, čija je vrijednost veća od 20 milijuna kuna, a temeljna mu je funkcija unaprjeđenje poduzetničke infrastrukture i pojednostavljenje pokretanja posla poduzetnicima početnicima.

Svakako valja istaknuti i prekogranični projekt Invest in LOG putem kojeg su osigurana sredstva za rekonstrukciju i opremanje Poduzetničkog inkubatora u Donjem Čagliću, sveukupne vrijednosti 731 tisuću eura.

Važna su i drugi prekogranični projekti u kojima je Grad Lipik sudjelovao. Tako je kroz projekt „Put Baštine – od trapista do graničara“ - Heritage route obnovljen crkveni toranj lipičke župne crkve sv. Franje Asiškog, dok je kroz projekt „We care“ obnovljen dnevni centar za starije sugrađane.

Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika/Foto: MojPortal.hr
Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika/Foto: MojPortal.hr

Izuzetno je dobro prihvaćen i projekt „Zaželi“ pa je tako u Lipiku kroz projekt „Zaželi i ti biti jedna od njih“ zaposleno dvadeset žena, a stotinu korisnika je time dobilo pomoć u kući. Trenutno se provodi 2. faza ovog hvale vrijednog projekta, s time da je zaposleno trideset žena koje pomažu još većem broju korisnika, njih 240.

Na području Grada Lipika obnovljeno je šest društvenih domova i to u naseljima Antunovac, Brekinska, Brezine, Filipovac, Marino Selo i Poljana. Ulagalo se i u prometnu infrastrukturu, od čega ističemo rekonstrukciju ceste u Antunovcu.

Najdragocjeniji ugovor

Građanima Lipika, kao i svim posjetiteljima u sklopu projekta WIFI4EU osiguran je pristup internetu na više od deset pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim prostorima.

Što se tiče projekata koji su u provedbi u naselju Poljana trenutno se odvija izgradnja područnog vrtića čija je vrijednost gotovo 8,2 milijuna kuna, a ulaže se  i u izgradnju osnovne zajedničke infrastrukture Poduzetničke zone Lipik II, sveukupne vrijednost 6,9 milijuna kuna.

Terme Lipik, čija je vrijednost 73 milijuna kuna, najdragocjeniji je ugovor koji je potpisan otkako se krenulo s provođenjem europskih projekata. Putem ovog projekta izgradit će se i opremit Vila Zinke – Vila Dobre vode koja će služiti kao interpretacijski centar termalne baštine Lipika, a bit će obnovljen i lipički perivoj te rekonstruirane Narodne kupke.

U suradnji s Požeško- slavonskom županijom provodi se projekt Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije koji uključuje izradu Studije geotermalnog potencijala Požeško-slavonske županije te izradu projektno-tehničke dokumentacije za Toplovod u Lipiku.

U provedbi je i projekt prekogranične suradnje Development through Digital Innovative Hubs in Gradiška, Daruvar, Lipik and Kotor čiji je cilj doprinijeti održivom i konkurentom gospodarskom i tehnološkom razvoju stvaranjem poticajnog poslovnog okruženja koje se temelji na inovacijama, novim tehnologijama i ICT rješenjima u prekograničnom području.

Umjetna inteligencija

U tijeku je obnova i komunalne infrastrukture, pri čemu se misli na projekt aglomeracije. U planu je izgradnja nove Ergele Lipicanaca vrijednosti 62,5 milijuna kuna, novog sportskog centra Lipik vrijednog 35 milijuna kuna, Doma zdravlja, Vile Savić te  projekt Edukacijskog centra umjetne inteligencije Lipik.

„Posebno me veseli činjenica da se posljednje tri godine nalazimo na prva tri mjesta po povlačenju sredstava.“, sa zadovoljstvom je izjavio lipički gradonačelnik Vinko Kasana. Ovom je prigodom istaknuo kako su i ovi podaci dokaz kontinuiranog i predanog rada djelatnika Gradske uprave, Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o. te svih drugih suradnika. „Ova priznanja potvrda su uspješnog rada na području Grada Lipika i siguran sam da će se taj kontinuitet rasta i razvoja nastaviti i u 2020., odnosno 2021. godini.“, naglasio je gradonačelnik zahvalivši svim djelatnicima na predanom radu jer ovo je zajednički rezultat i uspjeh svih.