Fotografija: Zagrljaj i maleni trenuci pažnje djeci će ostati u sjećanju duže nego materijalne stvari/ Foto: Dragan Matic/CROPIX (Ilustracija)
Galerija
Zagrljaj i maleni trenuci pažnje djeci će ostati u sjećanju duže nego materijalne stvari/ Foto: Dragan Matic/CROPIX (Ilustracija)

Ravnateljica vrtića Vladimir Nazor Daruvar: "Poklonite svojoj djeci vrijeme, pažnju i zagrljaj"

Izradite božićne ukrase za jelku ili napravite čestitke za obitelj. Ponudite djeci brašno za izradu božićnih kolača i uživajte u zajedničkoj aktivnosti, poručuje Irena ŠulentićPočetkom prosinca započelo je najljepše godišnje doba, vrijeme veselja, druženja, dobrote i vrijeme iščekivanja. Posebna se atmosfera razvija oko blagdana, sve je blještavo, ulice su prikladno ukrašene, izlozi trgovina vješto nas mame zapakiranim poklonima, Djed Božićnjak nas očekuje skoro na svakom uglu… Svatko od nas u svom srcu nosi topla sjećanja na blagdane iz djetinjstva, možda posebnu svjetlost ukrasa s bora, miris bakinih kolača, pjesmu i veselje u krugu obitelji. Za djecu je to posebno vrijeme, vrijeme kada uživaju u obiteljskom druženju sa svojim najmilijima. Podijelite svoja sjećanja na blagdane iz djetinjstva sa djecom i razgovarajte na koji ste način nekada Vi obilježavali blagdane u vašoj obitelji.

Obveze i stres

Roditelji često zbog suvremenih zahtjeva koji se pred njih stavljaju, zbog posla, obaveza, stresa i konzumerističkog načina života, nemaju puno slobodnog vremena za kvalitetno druženje sa obitelji. Upravo bi blagdansko vrijeme trebalo biti vrijeme posvećeno obitelji, druženju i zajedništvu. Djeca se posebno vesele svim događanjima vezanim za blagdane, stoga ih treba uključiti u sve aktivnosti u kojima mogu sudjelovati. Osim što dijete kroz obiteljska druženja usvaja pozitivno iskustvo vezano za blagdane, također uči cijeniti posebne životne trenutke i događaje.

Irena Šulentić je ravnateljica Dječjeg vrtića "Vladimir Nazor" Daruvar /Foto: Irena Šulentić
Irena Šulentić je ravnateljica Dječjeg vrtića "Vladimir Nazor" Daruvar /Foto: Irena Šulentić

 Uz zabavu i tradiciju koju takav način druženja stvara, dijete zadovoljava potrebu za osjećajima ljubavi, poštovanja i prihvaćanja, razvija osjećaj pripadnosti, emocionalnosti, socijaliziranosti te na kraju samim time kreira vlastiti identitet.

Čar darivanja

Iako bez poklona ne možemo zamisliti božićne blagdane, važno je da dijete shvati da bit Božića nije u poklonima. Čar darivanja dragih nam osoba je ono što želimo osvijestiti kod djece već od predškolske dobi i potaknuti ih na razmišljanje o tome što nas čini sretnima, na koji način možemo nekoga darivati i na taj način ga razveseliti… Čar darivanja je primati i darivati od srca.      

Pokloni ne moraju biti nužno materijalnog oblika, pokloniti možemo vrijeme, pažnju, osmijeh, pjesmu, ples… Zajedničke trenutke koji će ostati puno duže u sjećanju od materijalnih stvari.

Kako uključiti dijete u blagdanska događanja, kako učiniti ove trenutke posebnima u djetetovom životu? Kako djetetu približiti čari blagdana?

Razgovarajte s djecom kako su se blagdani slavili dok ste vi biti djeca, čemu ste se veselili, koje ste pjesme pjevali, čime ste ukrašavali božićnu jelku i slično. Pitajte dijete što bi ono htjelo da postane zajednička tradicija u Vašoj obitelji, a to može biti božićna pjesma, izrada prigodnih ukrasa, pregledavanje obiteljskih fotografija ili jednostavno zajednička šetnja.

Osjećaj pripadnosti

Pokušajte zajedno izraditi maštovite božićne ukrase za jelku ili napraviti personalizirane čestitke za obitelj i prijatelje gdje će dijete moći pokazati svoju kreativnost. Ukrasite svoj dom i zajedno okitite božićnu jelku. Osim dječjih ruku, zaposlite i njihova ostala osjetila, ponudite djeci brašno i ostale sastojke za izradu božićnih kolača i uživajte u zajedničkoj aktivnosti, a kasnije i mirisu koji se širi vašim domom.

Što god radili neka dijete bude dio aktivnosti, jer osjećaj sigurnosti i pripadnosti je ono što djetetu najviše treba kako bi moglo izgraditi pozitivnu sliku o sebi i svijetu koji ga okružuje.