Fotografija: Projekt produljenog rada vrtića trajat će 20 mjeseci/Foto: Irena Šulentić
Galerija
Projekt produljenog rada vrtića trajat će 20 mjeseci/Foto: Irena Šulentić

Daruvarski vrtić "Vladimir Nazor" kreće s produljenim radom: "Zaposlit ćemo novih 7 osoba"

Projekt vrijedan 1,5 milijuna kuna omogućit će da roditelji 20 mjeseci mogu svoju djecu ostavljati u vrtiću poslijepodne, a osim toga besplatno će moći izabrati neku od dodatnih uslugaDARUVAR – Divne vijesti stigle su u Daruvar ovih dana, a obradovat će ponajviše roditelje vrtićke djece. Naime, Gradu Daruvaru odobrena su sredstva u ukupnom zatraženom iznosu od 1.511.276,94 kuna za projekt "Vrtić koji gradi budućnost djece". Projekt je to čiji nositelj je Grad Daruvar, dok je daruvarski  Dječji vrtić "Vladimir Nazor" partner u projektu.

Provedbom projekta koji traje 20 mjeseci unaprijedit će se usluge Dječjeg vrtića "Vladimir Nazor" Daruvar i to prvenstveno kroz produljenje radnog vremena vrtića s ciljem omogućavanja bolje ravnoteže poslovnog i obiteljskog života obitelji koje imaju polaznike programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. No, pogodnostima tu nije kraj… Više o svemu odala nam je ravnateljica Irena Šulentić.

Bespovratna sredstva

-Pije dva dana dobili smo odluku od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike o financiranju projekta gdje smo mi od ukupno 30-ak predškolskih ustanova s područja RH izabrani za potpuno financiranje. Dakle, sredstva su bespovratna, to je jako važno naglasiti. Kroz projekt planirali smo zadovoljiti potrebu roditelja koja postoji već nekoliko godina o produženom radu dječjeg vrtića. Naime, imamo nekolicinu roditelja koji rade u smjenama i potrebno im je da imaju gdje svoje dijete ostaviti u vrijeme kada su oni na poslu. Stoga će DV „Vladimir Nazor“ Daruvar produžiti svoje radno vrijeme za puna četiri sata, odnosno bit ćemo otvoreni do 20 sati navečer – odaje nam ravnateljica koja u ovom trenutku još ne zna točno kada kreće provedba projekta.

Ravnateljica Dječjeg vrtića "Vladimir Nazor" Daruvar Irena Šulentić/Foto: Irena Šulentić
Ravnateljica Dječjeg vrtića "Vladimir Nazor" Daruvar Irena Šulentić/Foto: Irena Šulentić

Slijedi potpisivanje ugovora nakon čega će sve biti poznatije. Šulentić vjeruje da bi sve trebalo započeti vrlo skoro. Ako ne krajem ove, onda svakako početkom sljedeće godine.

Kadrovska pojačanja

-Projekt traje 20 mjeseci, a tijekom njegovog trajanja dogodit će se brojna poboljšanja na svim mogućim poljima u našem vrtiću. Doći će do novog zapošljavanja, odnosno pojačat ćemo se kadrovski. Zaposlit ćemo dva dodatna odgojitelja, dvije spremačice, kuharicu, stručnog suradnika pedagoga te zdravstvenog voditelja. Zaista ćemo kompletirati naš stručni tim što će uvelike doprinijeti podizanju kvalitete ne samo u programu produženog rada nego i u redovnom programu vrtića – istaknula je Šuletnić dodavši kako zasad neće biti primanja nove djece u vrtić. Produženi boravak će se odnositi na djecu roditelja koji su ranije pokazali interes za boravkom svojih mališana u vrtiću u poslijepodnevnim satima kada su oni na svojim radnim mjestima.

-Radi se o maksimalno 25 djece koja će biti uključena u produženi rad vrtića. Novi upisi bili bi mogući ukoliko se oslobodi koje mjesto u vrtiću, no znamo jako dobro kakva je situacija. Mi naprosto nemamo slobodnih mjesta u našem vrtiću – kazala je ravnateljica dodavši kako trenutno imaju 250 malih polaznika.

Poslijepodne će moći ostajati u vrtiću samo oni mališani čiji roditelji rade u smjenama/Foto: Irena Šulentić
Poslijepodne će moći ostajati u vrtiću samo oni mališani čiji roditelji rade u smjenama/Foto: Irena Šulentić

Valja napomenuti kako je ovaj program produljenog rada potpuno besplatan za roditelje jer je sve sufinancirano kroz projekta.

Edukacije za zaposlenike

-Osim toga, kroz projekt ćemo omogućiti izuzetno vrijedne i kvalitetne edukacije za naše odgojitelje i članove tehničkog osoblja. Isto tako, omogućit ćemo roditeljima pružanje dodatnih usluga koje će za njih biti besplatne sve dok traje projekt. Neke su već postojeće, a neke će biti potpuno nove. U okviru trajanja projekta provodit ćemo kraći program učenja engleskog jezika i kraći program kinezioloških aktivnosti. Osim toga, ponudit ćemo našim vrtićarcima nešto što još nismo imali, a radi se o robotici i STEM-u. Angažirat ćemo tim iz Zagreba koji će jednom tjedno dolaziti u Daruvar i s našom djecom provoditi radionice u vrtiću – neke od brojnih pogodnosti istaknula je ravnateljica Šulentić koja vjeruje da će odaziv biti velik. Naglasila je da se neće sva djeca moći uključiti u sve programe, no sve su osmislili tako da nijedno dijete ne ostane zakinuto.

Osim produljenog rada, vrtićarce čekaju brojne pogodnosti poput dodatnih i potpuno besplatnih aktivnosti/Foto: Irena Šulentić
Osim produljenog rada, vrtićarce čekaju brojne pogodnosti poput dodatnih i potpuno besplatnih aktivnosti/Foto: Irena Šulentić

Ono što je jako važno za istaknuti, produženi boravak djeteta u vrtiću moći će koristiti isključivo oni roditelji koji rade u smjenama i koji to mogu potkrijepiti dokazima.