Fotografija: Prvi Omanovac trail/Foto: Mario Barać
Galerija
Prvi Omanovac trail/Foto: Mario Barać

Prvi Omanovac trail nadmašio sva očekivanja: "U životu nisam trčao na ovako lijepoj stazi"

Osim trkača s područja Pakraca, Lipika i Daruvara, sudjelovali su i atletičari iz Zagreba, Šibenika, Zadra, Krapine, Ivanca, Kutine, Požege, Siska, Križevaca, Gline, Nove Gradiške, BiH i NizozemskeNa prvom Omanovac trailu koji je u nedjelju održan na kružnoj biciklističkoj stazi XC "Kuna" na Omanovcu iznad Pakraca sudjelovalo je stotinjak natjecatelja iz cijele Hrvatske.

Gotovo cijela staza se proteže kroz šumu/Foto: Mario Barać
Gotovo cijela staza se proteže kroz šumu/Foto: Mario Barać

Osim trkača s područja Pakraca, Lipika i Daruvara, sudjelovali su i atletičari iz Zagreba, Šibenika, Zadra, Krapine, Ivanca, Kutine, Požege, Siska, Križevaca, Gline, Nove Gradiške... Utrka je imala i međunarodni karakter jer su nastupile i natjecateljice iz Bosne i Hercegovine te jedna trkačica iz Nizozemske.

Kratka utrka

Kratku utrku dugu 6,3 kilometra, odnosno jedan krug na kružnoj stazi trčalo je 27 muškaraca i 20 žena. Pobjednici su Antoni Ožvatić iz Atletskog kluba Borik iz Bjelovara i Lipičanin Vedran Kelemen, član AK Maratonjare iz Kutine koji su u cilj ušli zajedno, s istim vremenom 32 minute i 14 sekundi. Treći je sa zaostatkom od dvije minute bio Ivan Čavić iz AK Borik.

Kelemen i Ožvatić od starta do cilja zajedno/Foto: Mario Barać
Kelemen i Ožvatić od starta do cilja zajedno/Foto: Mario Barać

- Obzirom da imam dosta iskustva s trail utrkama, mogu reći da je ova kružna staza oko Omanovca dosta lagana, široka je i dobro označena za utrku. Dosta je i brza, nema prestrmih uspona i spustova, sveukupno gledano nije neki zahtjevan trail i može ju proći bilo koji rekreativac. Definitivno ima potencijal za daljnji razvoj i svakako će trebati nastaviti organizirati ovakve utrke koje trebaju našem području. Omanovac je jako dobra lokacija, dom je odličan i ljudi vole dolaziti ovdje. Dolazili su i tijekom cijele zime na "Omanovac zimsku trening ligu" koja je puno teža i trči se s puno većom visinskom razlikom, rekao je nakon utrke Vedran Kelemen koji tjedno pretrči između 50 i 60 kilometara.

Zagrijavanje prije starta utrke/Foto: Mario Barać
Zagrijavanje prije starta utrke/Foto: Mario Barać

U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Ivanka Augustin iz AK Nova Gradiška koja je otrčala krug za 40:26. Samo 9 sekundi iza nje u cilj je ušla Pakračanka Antonija Demartini članica AK Noga iz Novske dok je 3. bila Ines Lukin iz Udruge maratonaca SMŽ "Heroji ne umiru".

Najbrže žene na kratkoj utrci/Foto: Mario Barać
Najbrže žene na kratkoj utrci/Foto: Mario Barać

Duža staza je značila dva otrčana kruga ukupne dužine 12,6 kilometara, a trčala su je 22 muškarca i 4 žene. Uvjerljivo najbrži bio je Stjepan Žanić, član AK Maratonjare Kutina, s vremenom 1 sat, 7 minuta i 10 sekundi što je 8 minuta brže od drugoplasiranih Daruvarčanina Ratka Boroša iz DARC i Renata Dasovića iz AK Maksimir koji su u cilj ušli s istim vremenom.

Jako lijepa staza

- Zadovoljan sam utrkom i stazom koja je stvarno jako lijepa posebno zato što volim prirodu. Staza nije pretjerano zahtjevna i zanimljiva je konfiguracija, a bez obzira što je sve to šumsko području, nije bilo puno blata. Mislim da staza ima veliki potencijal i nadam se novim utrkama, rekao je pobjednik Stjepan Žanić.

Silazak s asfalta na šumski dio staze/Foto: Mario Barać
Silazak s asfalta na šumski dio staze/Foto: Mario Barać

Kod žena je dominirala domaća natjecateljica Sendi Štrbac, članica UMK Mazator iz Slavonskog Broda koja je 12,6 kilometara uglavnom šumske staze pretrčala za 1:20:18. Katarina Ciprić iz AK Nova Gradiška bila je druga, a Božica Ćosić iz AK Noga treća.

Sendi Štrbac bila je najbrža među ženama/Foto: Mario Barać
Sendi Štrbac bila je najbrža među ženama/Foto: Mario Barać

- Nije bio plan da trčim ovu utrku jer sam jučer odradila 20 kilometarski trening, ali sam na ovaj način došla podržati utrku. Nisam išla na pobjedu ni na postolje, ali sam jako zadovoljna utrkom i stvarno sam se iznenadila kada sam shvatila da sam prva. Staza je odlična i baš sam uživala.m Inače sam cestovni trkač i rijetko trčim trail pa sam morala biti dodatno oprezna i koncentrirana zbog terena na kojem se lako može ozlijediti, a morala sam i pratiti oznake na stazi kako ne bi krivo skrenula. Pohvalila bih organizaciju, staza je odlično označena i bilo ju je lako pratiti, a i okrijepa na stazi je bila super. Obavezno treba nastaviti organizirati ovakve utrke jer je staza lako trčljiva i nije prezahtjevna. Na utrci se okupilo sedamdesetak natjecatelja i sigurna sam da će ih na sljedećoj utrci bit još više, poručila je Sendi koja će u rujnu biti dio hrvatske reprezentacije na IAU Europskom prvenstvu u trčanju na 24 sata koje će biti održano u Veroni.

Start Omanovac traila podno planinarskog doma/Foto: Mario Barać
Start Omanovac traila podno planinarskog doma/Foto: Mario Barać

Omanovac trail organizirali su članovi Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije "Heroji ne umiru" uz podršku Sportske zajednica Grada Pakraca, Turističke zajednice Grada Pakraca i pod pokroviteljstvom Grada Pakraca, a Igor Vuković, predsjednik Udruge nije krio zadovoljstvo.

Igor Vuković (desno) glavni je organizator utrke/Foto: Mario Barać
Igor Vuković (desno) glavni je organizator utrke/Foto: Mario Barać

- Rekao bih da je za prvi put ova utrka zaslužila čistu desetku! Jako sam zadovoljan odazivom jer stotinjak sudionika je respektabilna brojka posebno ako se uzme u obzir da se danas u široj okolici održava nekoliko utrka, a u Zagrebu se trči MedvedRUN s više od 600 trkača. Zadovoljan sam i što je ova utrka imala međunarodni karakter jer smo imali i dvije natjecateljice iz Bosne i Hercegovine, jednu iz Nizozemske. Ova staza je prelijepa i nije previše zahtjevna, a nastojali smo je dobro označiti jer smo imali dosta cestovnih trkača koji nisu navikli trčati i snalaziti se u šumi. Ipak, sve je prošlo u redu i nije bilo većih problema. Smatram da je ovo početak jedne jako lijepe priče. Utrka i sama staza imaju veliki potencijal i smatram da, s kvalitetnom reklamom, u budućnosti možemo imati i nekoliko stotina trkača na Omanovcu. Vjerujem da će i Grad Pakrac kao i do sada prepoznati potencijal i nema razloga da sljedeće godine ne idemo u organizaciju još jače i još bolje, rekao je nakon utrke Igor Vuković.

Najmlađem 8, najstarijem 69 godina

Organizator je prigodno nagradio i najmlađeg odnosno najstarijeg sudionika ovih utrka, a to su bili 8-godišnji David Đapić odnosno 69- godišnji Božidar Željezić iz Ivanca. On je čak trčao dva kruga i završio ih u vremenu 1:48:34.

Osmogodišnji David bio je najmlađi sudionik utrke/Foto: Mario Barać
Osmogodišnji David bio je najmlađi sudionik utrke/Foto: Mario Barać

- Prvi puta sam ovdje na Omanovcu i prvi put sam trčao ovu jako lijepu stazu. Sviđa mi se priroda i drago mi je da sam sudjelovao u ovoj utrci posebno zato što sam s Pakracom jako vezan jer sam ovdje bio tijekom Domovinskog rata - rekao je Božidar koji tjedno pretrči 30-ak kilometara.

Na cilju se navijalo za svakog natjecatelja/Foto: Mario Barać
Na cilju se navijalo za svakog natjecatelja/Foto: Mario Barać

Na Omanovcu su se na bitno kraćim stazama ispod samog planinarskog doma utrkivala i djeca. Predškolci su trčali stazu dugu 100 metara, djevojčice i dječaci do 10 godina su trčali 300 metara, a oni stari do 14 godina uspon dug 500 metara. Najbrži su bili Borna Kramarić, Diana Pervan, Emili Jonas, Sara Kramarić, Ivančica Boroš i Toni Brletić.

Na Omanovcu su se utrkivala i djeca/Foto: Mario Barać
Na Omanovcu su se utrkivala i djeca/Foto: Mario Barać

Najviše sudionika na "1. Omanovac trailu" imali su klubovi DARC Daruvar, AK Maratonjare Kutina i AK Borik Bjelovar. Osim što su najuspješniji nagrađeni peharima, svi natjecatelji su kao uspomenu na ovu utrku dobili po medalju.

Zahvaljujući e-biciklima SZGP i naš reporter Mario Barać mogao je proći veći dio staze/Foto: Jure Rosić
Zahvaljujući e-biciklima SZGP i naš reporter Mario Barać mogao je proći veći dio staze/Foto: Jure Rosić

Upute za korištenje e-bicikala koje je sastavio Poky/Foto: Mario Barać
Upute za korištenje e-bicikala koje je sastavio Poky/Foto: Mario Barać

Zahvaljujući e-biciklima Sportske zajednica Grada Pakraca, i uz pratnju Jure Rosića i tajnika Domagoja Ajmana, prošao sam veći dio staze i ponovno se uvjerio koliko je atraktivna, lijepa i zanimljiva. Teško da bi cijele ove priče oko Omanovac traila bilo da u nju maksimalno nije bio uključen spomenuti dvojac. Utrka je pripremana posljednjih 3 mjeseca, od čega posljednjih mjesec dana intenzivno, a ni Domagoj ni Jure nisu mi znali odgovoriti na pitanje koliko su sati proveli na terenu, na stazi i njenom uređenju, održavanju, poboljšavanju, a pred samu utrku i na njenom obilježavanju.

Leteći Jure Rosić/Foto: Mario Barać
Leteći Jure Rosić/Foto: Mario Barać

- Ni ne gledam to kroz radne sate jer često puta se događalo da odemo gore odraditi nešto jednostavno, a onda se zadržimo i nekoliko sati, pojašnjava Jure "u hodu" jer, dok razgovaramo, slaže banane na štandu za okrijepu, a onda prekidamo razgovor jer mora e-biciklom odjuriti na stazu postaviti neku dodatnu oznaku.

Staza idealna za šetnju, trčanje, bicikliranje...

Kružna biciklistička XC staza "Kuna" na kojoj je održan Omanovac trail izgrađena je 2013. godine u sklopu projekta "Stazama lipicanca i kune" koji je financiran iz EU fondova.

Na stazi je bilo i blatnih i klizavih dionica/Foto: Mario Barać
Na stazi je bilo i blatnih i klizavih dionica/Foto: Mario Barać

...i nekoliko drvenih mostova/Foto: Mario Barać
...i nekoliko drvenih mostova/Foto: Mario Barać

- Radi se o stvarno prekrasnoj stazi koja je idealna i za trčanje i za bicikliranje, ali i za šetnju i lagano hodanje jer pruža svu ljepotu prirode i naših prekrasnih šuma. Prolazi preko nekoliko potoka i izvora koje premošćuju drveni mostići, zatim je tu i nekoliko proplanaka s prekrasnim pogledima i vidicima, a u središtu svega je planinarski dom na Omanovcu koji je u turističkom smislu nadaleko poznat, kaže Domagoj.

Dio turističke ponude

I njemu i Juri zajednička je želja da se ova staza maksimalno oživi kao dio bogate turističke ponude.

- Zato smo se i uključili u organizaciju ove utrke jer sam siguran da će svi koji su na njoj sudjelovali, usmenom predajom pronijeti glas o ovoj stazi i Omanovcu. Potencijala ima jako puno jer smo mi prepoznati kao područje i destinacija koju krasi lijepa priroda i to prirodno bogatstvo. Zato ćemo ga nastojati maksimalno prezentirati, a Omanovac trail je bio tek jedan korak u tom smjeru, zaključuje na kraju Jure.

Svi sudionici dobili su stiliziranu medalju/Foto: Mario Barać
Svi sudionici dobili su stiliziranu medalju/Foto: Mario Barać
Pogled na ciljnu ravninu s terase Planinarskog doma na Omanovcu/Foto: Mario Barać
Pogled na ciljnu ravninu s terase Planinarskog doma na Omanovcu/Foto: Mario Barać

Pehare i medalje nagrađenim pojedincima je uručio Marijan Širac u ime Grada Pakraca, a sudeći po raspoloženju koje je nakon proglašenja i tijekom ostatka dana vladalo među svim sudionicima, nema sumnje da je i ove nedjelje s Omanovca poslana nova, pozitivna i afirmativna priča. Još jedna u nizu.

Trkači su se mogli okrijepiti u feed zoni/Foto: Mario Barać
Trkači su se mogli okrijepiti u feed zoni/Foto: Mario Barać
Tajana Vdović iz Krapine tijekom utrke pronašla je i gljivu/Foto: Mario Barać
Tajana Vdović iz Krapine tijekom utrke pronašla je i gljivu/Foto: Mario Barać