Fotografija: Na Omanovcu se okupilo 40-ak mladih/Foto: Mirko Logožar
Galerija
Na Omanovcu se okupilo 40-ak mladih/Foto: Mirko Logožar

Mladi iz Rumunjske, Španjolske, Makedonije i Njemačke fotkaju Omanovac, u pripremi izložba

Otvorenje printanih uradaka bit će u nedjelju, 5. svibnja, a izložba će za javnost biti otvorena do 11. lipnja, kažu korodinatorice projektaPAKRAC - U ugodnom ambijentu Omanovca, omiljenog brda svih Pakračana, od 29. svibnja do 7. lipnja boravi četrdesetak mladih osoba pristiglih iz Rumunjske, Španjolske, Sjeverne Makedonije, Njemačke i Hrvatske. Svi oni dio su Erasmus + razmjene mladih u okviru projekta „Culture in a photo“, kojem je temeljni cilj osnažiti mlade stvaranjem prostora za interkulturalni dijalog te podizanje dijaloga na međunarodnu razinu kroz metodu fotografije, piše Pakrački list.

Amateri u fotografiji

-Boraveći ovdje sudionici razmjene će fotografirati i predstaviti kako oni vide kulturu u fotografiji. Fotografirat će mobitelom, složit ćemo se - najčešćim i svakom dostupnim alatom za medij fotografije. Ovdje se radi o potpunim amaterima, bez imalo profesionalnog predznanja, što ovom zadatku daje dodatnu draž. Kao uvod u sve poslužit će tematska radionica Ivka Jakovljevića iz pakračke tvrtke FOTOimago.

Mladi Europljani fotkaju mobitelima/Foto: Zrinka Suk
Mladi Europljani fotkaju mobitelima/Foto: Zrinka Suk

On će se praktično i teoretski osvrnuti na povijest fotografiranja, što će ujedno biti i polazna točka ovog izazovnog foto-zadatka čiji će rezultati biti izloženi na u Liberu - Centru za mlade Pakrac. Otvorenje printanih uradaka bit će u nedjelju, 5. svibnja u 11 sati, a izložba će za javnost biti otvorena do 11. lipnja, doznali smo od koordinatorica projekta Zrinke Suk i Anđele Balić. 

Ekipa iz Oceana Znanja na Omanovcu boravi šesti put unazad tri godine, i to u višednevnim ili čak mjesečnim aranžmanima i već se se poprilično udomaćili/Foto: Pakrački list
Ekipa iz Oceana Znanja na Omanovcu boravi šesti put unazad tri godine, i to u višednevnim ili čak mjesečnim aranžmanima i već se se poprilično udomaćili/Foto: Pakrački list

Ekipa iz Oceana Znanja na Omanovcu boravi šesti put unazad tri godine, i to u višednevnim ili čak mjesečnim aranžmanima i već se se poprilično udomaćili. Kako sami kažu mir Omanovca i dalje nema konkurenciju u ranoljetnim razdobljima, a problematičnu internet pokrivenost zapravo prepoznaju kao prednost jer mlade silom prilika usmjerava na neposrednu interakciju, danas poprilično zanemarenu.

Potpora Oceana znanja

Ocean Znanja je neprofitna organizacija za mlade koja se bavi društveno relevantnim temama kroz lokalne i međunarodne projekte, radionice i volontiranje.  U ovoj organizaciji mladi kreiraju sadržaj za druge mlade osobe u svojem gradu. Cilj je pružiti mladima siguran prostor za slobodno izražavanje, učenje novih vještina i otkrivanje svojih talenata kako bi bolje upoznali sebe i postali aktivni članovi društva. Kroz sve aktivnosti promiču vrijednosti solidarnosti, cjeloživotnog obrazovanja, suradnje, kreativnosti i inkluzije. 

Jedna od radionica/Foto: Anđela Balić
Jedna od radionica/Foto: Anđela Balić

Svi troškovi snose se iz projekta koji organizira udruga Ocean Znanja u RH zajedno s četiri partnera, a financira ga  Agencija za mobilnost i Programe EU u sklopu programa Erasmus+. Svakodnevno ga možete pratiti na Facebook  stranici Oceana Znanja, piše Pakrački list.