Fotografija: Vizuali budućeg ŠRC-a Pakrac/Foto: MPLAN
Galerija
Vizuali budućeg ŠRC-a Pakrac/Foto: MPLAN

VIDEO Evo kako bi trebao izgledati budući Športsko-rekreacijski centar Pakrac

Ovo je ogroman projekt koji se radi za narednih „sto godina". Željeli smo što bolje uklopiti sve potrebe klubova, sportaša, rekreativaca i građana, kaže Marija ČarTvrtka MPLAN d.o.o. iz Bjelovara napravila je idejni projekt Arhitektonsko-urbanističkog rješenja Sportsko-rekreacijskog centra Pakrac koji je nedavno javno prezentiran i koji je izazvao veliki interes pakračke javnosti.

Prvi je ovo konkretan korak u iznalaženju kvalitetnog oblikovnog, funkcionalnog i ekonomičnog rješenja ovog velikog sportsko-rekreacijskog kompleksa koji bi trebao „izrasti“ u pakračkom naselju Jug.

Slušali želje sportaša i građana

Projektni zadatak je napravila Marija Čar, voditeljica Odsjeka za graditeljstvo i komunalne djelatnosti u pakračkoj gradskoj upravi, zajedno sa svojim timom, a uz programske smjernice koje je dobila u komunikaciji sa sportašima i sportskim klubovima okupljenim u Sportskoj zajednici Grada Pakrac, slušala je i želje Pakračana budući da je SRC Pakrac, osim za sportaše i rekreativce, svojim sadržajima orijentiran i ostalim građanima.

Projekt za narednih „sto godina“

- Ne treba govoriti da je ovo ogroman projekt koji se radi za narednih „sto godina“ i baš zato što smo željeli što bolje uklopiti sve potrebe klubova, sportaša, rekreativaca i građana, išli smo na javnu komunikaciju za izradu programskih smjernica. Kroz ovaj projekt namjera nam je u budućem razdoblju kvalitetno prilagoditi arhitektonsko rješenje i osigurati funkcioniranje već postojećih sportskih sadržaja i građevina s onim planiranima, ističe voditeljica Čar.

Prostor od 13 hektara

Budući SRC Pakrac će se prostirati na oko 131.000 četvornih metara, a bit će omeđen sa četiri pakračke ulice; Bolnička, Vukovarska, Ulica hrvatske policije iz Domovinskog rata i novoizgrađena Ulica Alojzije Janković.

U sklopu izrade idejnog rješenja ovog projekta za koje je izdvojeno oko 187.000 kuna, izgrađen je i atraktivni video prikaz budućih sadržaja.

U planu je izgradnja brojnih sadržaja/Foto: MPLAN
U planu je izgradnja brojnih sadržaja/Foto: MPLAN

U ovom reprezentativnom kompleksu postojeći objekti su Gradski stadion s tribinama i glavnim nogometnim igralištem, zatim Gradska kuglana, dva postojeća i još dva teniska terena čija izgradnja će uskoro započeti, pomoćno nogometno igralište s umjetnom travom i skate park.

Bazeni, kuglana, igrališta, staze

U dugoročnom planu je da u SRC Pakrac, na parceli površine oko 14.000 četvornih metara bude izgrađen veliki bazenski kompleks s popratnim sadržajima, a precizna lokacija kao i ostale tehničke pojedinosti će biti utvrđene kada na red dođe izrada projektne dokumentacije.

Uz bazenski kompleks planirana je i izgradnja nove moderne kuglane sa šest staza i to na površini od oko 6.500 četvornih metara kao i zračna streljana, dodatna dva teniska terena s tvrdom podlogom, igrališta za odbojku, košarku, nogomet u kavezu i padel, sve moderniji sport sličan tenisu. Idejno rješenje predviđa i izgradnju asfaltnog pump track biciklističkog poligona, terene za mini golf, tri staze za trčanje s antistres podlogom, zatim zelene površine, dječje igralište, višefunkcionalni prostor za korisnike koji uključuje tuševe i sanitarne prostore i gospodarska zgrada koja će služiti kao spremište alata i strojeva za održavanje.

Pogled iz zraka/ Foto: MPLAN
Pogled iz zraka/ Foto: MPLAN

Posebno će biti reguliran i promet unutar Centra te će biti izgrađena i brojna parkirališna mjesta, uz izgradnju ostale potrebne infrastrukture uz parterno i hortikulturalno uređenje.

Čar ističe da je i izrada idejnog projekta Arhitektonsko-urbanističkog rješenja Sportsko-rekreacijskog centra Pakrac bilo preduvjet za pokretanje postupaka vezanih za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i poslova u zoni obuhvata.

1,1 milijuna kuna za imovinske odnose

- Imamo stvarnu sliku stanja na terenu iz koje je vidljivo da postoje čestice koje su u vlasništvu Republike Hrvatske, kao i čestice kojima je vlasnik Grad Pakraca, ali imamo i čestice s privatnim vlasnicima. Radi se o površini nešto većoj od 27.000 četvornih metara i procjena je da ćemo za rješavanje privatnih imovinsko-pravnih odnosa u narednom višegodišnjem periodu morati izdvojiti nešto više od 1,1 milijun kuna, kaže Čar.

Dodaje i da dinamika realizacije i izgradnje sadržaja u Sportsko-rekreacijskom centru Pakrac najviše ovisi o financiranju i nemoguće je iz sadašnje pozicije procijeniti koliko je novca potrebno za izgradnju cijelog Centra.

Međutim, jasno je da radi o projektu teškom više desetaka milijuna kuna koje Grad neće moći financirati samostalno. Zato za sufinanciranje planiraju aplicirati na natječaje iz državnog, ali i europskog proračuna.

Kako bi budući ŠRC trebao izgledati, pogledajte u videu.