Fotografija: Korijen peršina pokazao se kao najbolji lijek protiv urinarnih infekcija/Foto: Pixabay
Korijen peršina pokazao se kao najbolji lijek protiv urinarnih infekcija/Foto: Pixabay

Prirodni antibiotik za liječenje upale mjehura. Evo kako ga pripremiti u nekoliko minuta

Upoznat ćemo vas s jednim od najpopularnijih prirodnih antibiotika koji uklanjaju ovu izuzetno neugodnu pojavu već nakon prvog tretmana

Svaka peta žena dobije tešku upalu mjehura svake godine. Infekciju najčešće uzrokuje bakterija Escherichia coli koja u mokraćni sustav obično dospije iz probavnog sustava, vagine ili, što je mnogo rjeđi slučaj, iz krvi. Poznato je da laktobacili, koji predominiraju u vagini zdravih žena, preveniraju migriranje potencijalnih vaginalnih patogena prema mokraćnom sustavu. Najčešća je infekcija iz probavnog sustava s obzirom na to da patogene bakterije koje koloniziraju crijevo lako migriraju iz anusa prema vanjskom otvoru mokraćne cijevi. Vjerojatno je to razlog što su infekcije češće u žena nego u muškaraca; procjenjuje se da 50 posto žena tijekom života doživi najmanje jednu uroinfekciju, a 25-50 posto ponavljajuće infekcije.U većini slučajeva bolest će proći sama od sebe. Ali ako imate simptome cistitisa, morate ići kod liječnika. 

Simptomi cistitisa tjeraju vas na toalet svakih 10 minuta i javljaju se vrlo bolna peckanja prilikom mokrenja, gde možete primjetiti sekret ili krv u urinu ili osjetiti bol u leđima, jezu ili groznicu.

Međutim, ako želite da se otarasite mokraćne infekcije prirodno, predstavljamo vam jedan od najpopularnijih prirodnih antibiotika koji uklanjaju ovu neugodnu pojavu već nakon prvog tretmana.

Potrebni sastojci:

250 grama korijena peršina,

250 grama limunove kore

250 grama meda

2 dl maslinovog ulja.

Način pripreme:

Isjeckajte korijen peršina na male komadiće i stavite ga u blender zajedno s limunovom koricom, medom i maslinovim uljem. Izmiksajte sastojke tako dobro dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Mješavinu držite u frižideru.

Način konzumiranja:

Konzumirajte jednu žicu tako pripremljenog lijeka svakog jutra.

Napomena:

Med mora biti organski, kupljen kod pouzdanog i provjerenog pčelara, a limun mora biti bez pesticida. U slučaju da ste u dućanu kupili limun, stavite ga u vodu u kojoj ima sode bikarbone kako bi se uklonili eventualni pesticidi i štetne tvari. Također, dobro operite korijen peršina prije nego što ga koristite.

Što još možete učiniti za poboljšanje zdravstvenog stanja kako mjehura tako i mokraćnih kanala?

Pijte puno vode

Iako ovo ne zvuči kao poseban i pravi lijek, konzumiranje puno tekućine jedna je od najvažnijih stvari koje možete napraviti za vaš mjehur. Osim što ćete izbaciti bakterije iz vašeg tijela, voda će vam pomoći da mokrite kada za to imate potrebu. Pijte osam čaša vode dnevno, ili više, ako možete.

Idite na toalet i redovito obavljajte svoje fiziološke potrebe

Nemojte zadržavati mokraću ili odlagati odlazak u toalet. Zadržavanje mokraće utječe na to da se bakterije brže razmnožavaju. Redovito mokrenje smanjuje broj bakterija i šanse za infekcije.

Pijte čaj od peršina

Peršin ima diuretička svojstva. Konzumiranje čaja će vas osvježiti i ubrzati proces liječenja. Pijte čaj od peršina kako biste ublažili ili spriječili urinarne infekcije. Za pripremu ovog čaja potrebno je 2 žličice sušenog peršina i 250 ml vode. Stavite osušeni peršin u vrelu vodu i pustite da stoji 10 minuta.

Jedite krastavac

Ovo povrće je idealno za čišćenje mjehura zbog vode koju ima u sebi. Krastavac će osigurati dovoljno tekućine i pomoći da se oslobodite bakterija.

Konzumirajte sok od brusnice, a u slučaju da imate previše osjetljiv želudac, pijte čaj

Sok od brusnice je odličan za spriječavanje i vrlo dobar alat za liječenje infekcija mokraćnog sistema. Sve što trebate napraviti je da pijete 2 čaše nezaslađenog soka od brusnice svakodnevno.

Savjeti plus: Izbjegavajte kofein, čokoladu. Ovi sastojci pomažu da bakterije brže napadnu urinarni trakt.