Fotografija: Vladimir Bilek, Damir Lneniček, Darko Vučić, Tihomir Horvat i Igor Gavranović/Foto: V. Bilek Facebook
Galerija
Vladimir Bilek, Damir Lneniček, Darko Vučić, Tihomir Horvat i Igor Gavranović/Foto: V. Bilek Facebook

Potpisani ugovori, Sokol će u novom ruhu zasjati 1. svibnja

Radovi su vrijedni milijun kuna, a urediti će se drenaža i betonsko-asfaltna podloga, postaviti specijalni sportsko podni sustav, stolica, golovi za rukomet te stupovi za odbojku te LED rasvjete.U Gradskoj vijećnici Grada Daruvara danas su potpisani ugovori o sanaciji borilišta Sokol za šport i rekreaciju djece, mladih, rekreativaca, umirovljenika i osoba s invaliditetom. Radovi bi trebali početi još ovog mjeseca, a krajnji rok za završetak radova je 1. svibnja 2021. godine.

Ukupna vrijednost projekta je 991.514,94 kn, a zajednički ga financiraju Ministarstvo turizma i sporta sa 559.762,21 kn, Savez Čeha sa 200.000,00 kn i Grad Daruvar sa 231.752,73 kn.

Sanacija borilišta

Projektom će se urediti drenaža i betonsko-asfaltna podloga borilišta, postavljanje specijalnog sportsko podnog sustava, postavljanje stolica u gledalištu, postavljanje golova za rukomet i stupova za odbojku te nabava i montaža LED rasvjete.

U ime Ministarstva turizma i sporta u Daruvar je došao načelnik sektora za razvoj i natjecateljski sport Darko Vučić, a Grad Daruvar su predstavljali gradonačelnik Damir Lneniček, zamjenik gradonačelnika i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek te zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi. Izvođača radova predstavljao je direktor i vlasnik tvrtke EDEL SPORT d.o.o. Igor Gavranović. 

- Prošle je godine projekt sanacije borilišta Sokol prema tadašnjem Državnom uredu za sport, a današnjem dijelu Ministarstva turizma i sporta, odobren u vrijednosti skoro nepunih milijun kuna. Zahvaljujem se Ministarstvu turizma i sporta na više od pola milijuna odobrenih sredstava i vjerujem da ćemo kroz ova dva mjeseca uspjeti dovršiti radove – rekao je gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček.

Potpisivanje ugovora u prostorijama Grada Daruvara/Foto: Daria Marković
Potpisivanje ugovora u prostorijama Grada Daruvara/Foto: Daria Marković

Na projektu kojim će se revitalizirati središte grada Daruvara čestitao i Darko Vučić, načelnik sektora za razvoj i natjecateljski sport, na ovom projektu  

- Jedan ste od najbolje vrednovanih i ocjenjenih projekata u prošloj godini. Istaknuo bih da je suradnja s Gradom Daruvarom na dobroj razini od samog početka, s nadom da ćemo i u buduće, s novim oblicima financiranja, pomoći u realizaciji novih projekata. Bitno je naglasiti da je unazad dvije godine, 47 projekata sufinancirano od naše strane. U ovoj godini smo, bez obzira na sve poteškoće uzrokovane pandemijom korona virusa, osigurali 15 milijuna kuna, a nadamo se još 35 do 40 projekata koje ćemo sufinancirati i dati doprinos obnavljaju sportske infrastrukture - istaknuo je Darko Vučić.

Sportski turizam

Prema riječima Vladimira Bileka, Sokol je stadion na kojem su brojni Daruvarčani proživjeli jedan dio mladosti, bez obzira o kojem se sportu radilo, a koje se nažalost zadnjih godina, iako su bile neke osnovne sanacije, nije koristilo u tom obimu. 

- Vjerujem da će se nakon ovakve adaptacije dobiti kvalitetan stadion i borilište koje može primiti dovoljan broj sportaša, a osim toga koristit će ga i vrtići i škole za manifestacije ili žetvene svečanosti. Nadam se novim projektima i podršci Ministarstva turizma i sporta jer nam je u cilju promicati i razvijati sportski, ali i zdravstveni turizam - kazao je Vladimir Bilek.

Svima prisutnima obratio se i direktor i vlasnik tvrtke EDEL SPORT d.o.o., Igor Gavranović te se zahvalio gradonačelniku, Ministarstvu turizma i sporta te Vladimiru Bileku s kojima je već surađivao na nekoliko projekata i koje su, kako kaže, odradili na obostrano zadovoljstvo. 

- Imamo iskustva u zajedničkoj suradnji, dat ćemo sve od sebe kao i do sada da radove izvedemo na najbolji mogući način, a da naši investitori i građani nakon izvedenih radova budu zadovoljni. Drago nam je gradu Daruvaru pružiti ovakav teren, jer mu nedostaje sportskih sadržaja, a prepoznat je kao sportski grad. Ovo će doprinijeti većem dolasku ljudi u grad - dodao je Igor Gavranović.

Povijest Sokola

Kako smo ranije izvijestili, u studenom se prošle godine krenulo sa raspisivanjem natječaja za izvođače radova koji će obnoviti vanjski dio borilišta, a bio je spreman i projekt energetske obnove unutarnjeg dijela Sokola. U Ministarstvu turizma i sporta, 12. listopada 2020. godine, sklopljen je ugovor o sufinanciranju izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja športskih građevina u 2020. godini, a za provedbu projekta „Sanacija i opremanje borilišta Sokol za šport i rekreaciju djece, mladih, rekreativaca, umirovljenika i osoba s invaliditetom“. 

Inače, Hrvatski sokol osnovan je u Daruvaru početkom 20. stoljeća, 1906. godine i organizacijski je pripao Ibrišimićevoj sokolskoj župi sa sjedištem u Požegi. Sokolski sletovi bili su do Drugog svjetskog rata vrlo popularni i posjećeni (o čemu i danas svjedoče sačuvani plakati i zapisi). Prvi nogometni klub u Daruvaru osnovali su 1918. radnici (samo sedam godina nakon što je osnovan Hajduk!) i sindikalisti te ga nazvali Marks. Natjecao se u IX. župi zagrebačkoga podsaveza. Pod pritiskom vlasti 1921. mijenja ime u Olimpija, a 1922. prestaje djelovati. Do II. svjetskog rata u Daruvaru su djelovali DONK (Daruvarski omladinski nogometni klub) i Građanski. Nakon rata 1946. godine osnovan je Nogometni klub Slaven koji se kasnije fuzionira s Metalcem i nastaje Radnik. Klub je 1953. preimenovan u Daruvaru i pod tim imenom se i danas natječe u I. županijskoj ligi. 

Brojni sportovi

Pedesete su godine vrijeme kada buja sportski život Daruvara, 1953. gimnazijalci počinju igrati rukomet, a u to vrijeme već je vrlo popularan odbojkaški klub. U bivšoj Sokolani vježbaju gimnastičari, a na bazenu olimpijskih razmjera djeluje plivački i vaterpolo klub, a kroničari bilježe i košarkaški klub Jug te tenisače koji igraju na terenu kod gimnazije. Da se sport i njegov značaj uvažavaju, govori i podatak da postoje ambiciozni projekti za izgradnju čitavog kompleksa rekreacijskog centra, a jedna njegova karika je i novi nogometni stadion.