Fotografija: Radni sastanak u vezi izrade Plana razvoja turizma na području Grada Daruvara i općina Dežanovac, Đulovac, Končanica i Sirač/Foto: Predrag Uskoković
Radni sastanak u vezi izrade Plana razvoja turizma na području Grada Daruvara i općina Dežanovac, Đulovac, Končanica i Sirač/Foto: Predrag Uskoković

I Daruvarčani će sudjelovati u planiranju razvoja turizma svog grada i okolnih općina

U priču je uključena i zagrebačka tvrtka D'istinto koja se bavi turističkim menadžmentom, a radili su na promociji Šibenika i Malog LošinjaU Velikoj vijećnici Uprave Grada Daruvara održan je prvi radni sastanak oko izrade Plana razvoja turizma na području turističke destinacije Grada Daruvara i općina Dežanovac, Đulovac, Končanica i Sirač.

Prema riječima zamjenice gradonačelnika Daruvara, Vande Cegledi, izrađuje se nova Strategija razvoja turizma Hrvatske, a u skladu s time, izrađivat će se i županijske strategije pa tako i strategije lokalnih jedinica.

Značajke destinacije

- Odlučili smo krenuti s aktivnostima razvoja turizma na području Grada Daruvara i njegovih općina, uvidjeti koje značajke destinacije te na što se trebamo posebno osvrnuti. U tu cijelu priču uključili smo i zagrebačku tvrtku D'istinto koji se bave turističkim menadžmentom, a radili su na promociji najpoznatijih hrvatskih gradova Šibenika, Malog Lošinja itd. koji su danas vrlo popularni i aktualni - rekla nam je Vanda Cegledi i dodala kako je cilj Plana razvoja turizma prepoznatljivost destinacije od strane turista, odnosno kada turist dođe u Daruvar da poželi otići i u okolne općine jer svaka od njih ima svoje posebnosti i priče.

Na jučerašnjem radnom sastanku, kako nam je rekla Vanda Cegledi, pričali su o današnjem turistu, njegovoj percepciji i očekivanjima koji sve doživljaje o destinaciji osjeća kroz svoja osjetila, a stavlja naglasak na izbjegavanju razvoja masovnog turizma.

Revitalizacija

- Razgovarali smo o konkretnim pitanjima što bismo sve trebali učiniti u dugoročnom periodu u destinaciji kako bi podigli turističku ponudu i kako bi svi zajedno na isti način razvijali tu ponudu u revitalizaciji turističke destinacije - nadovezala se Ivana Plažanin Vuković, direktorica Ureda TZ Daruvar - Papuk.

Naime, prema riječima Ivane Plažanin Vuković, tvrtka D'istinto predstavila je Akcijski plan destinacije, daljnje aktivnosti analize tržišta, atrakcija, ponude, sadržaja, pristupačnosti i aktivnosti u destinaciji kako bi kroz analizu postojećeg stanja okruženja i tržišta utvrdili atrakcijsku osnovu destinacije, trendove te se pozicionirali na turističkom tržištu. Potom će se razraditi prijedlog u kojem smjeru treba ići kako bi uvidjeli na koja se tržišta i turiste bazirati u budućnosti.

Novi sadržaji

Naglasak je na načinu brendiranja destinacije i stvaranju novih turističkih sadržaja, a tvrtka D'istinto  je kao vanjski promatrač, skrenula pozornost na određene stvari u razvitku turizma Daruvara, a cilj je cijele priče da se u izradu Akcijskog plana uključe građani Daruvara, općina i svi akteri koji sudjeluju direktno ili indirektno u turizmu, iznajmljivači, ugostitelji ili netko tko već direktno osmišljava turističke programe.

- U sljedećih šest do osam mjeseci provodit ćemo ankete, analize destinacije i razne edukacije. Očekujemo da će Grad Daruvar zajedno s okolicom razviti vrlo atraktivne turističke proizvode koji će biti zanimljivi ne samo turistima nego i svima nama.

Novi sastanci

Voljeli bismo da se građani uključe u rasprave s prijedlozima i konkretnim smjernicama jer želimo krenuti u realizaciju proizvoda koji bi trebali biti drugačiji od stvarnih proizvoda na tržištu - istaknula je Vanda Cegledi, a Ivana Plažanin Vuković nadovezala se kako će izbor vrste turizma koje bi razvijali u destinaciji dogovarati u narednim sastancima.

Zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi nam je na kraju rekla kako su se do sada bavili pitanjem uređenja građevina, obnavljanjem zgrada i slično, o čemu će i dalje, naravno, brinuti, ali planiraju se kroz četiri godine usmjeriti na turizam, uključujući i razvitak muzeja.