Fotografija: Reper Luka Prgić Prga i grof Janković/foto:Predrag Uskoković
Galerija
Reper Luka Prgić Prga i grof Janković/foto:Predrag Uskoković

Daruvarski reper Prga snimioduet s legendarnim Targetom

Reper Luka Prgić Prga nedavno je snimio pjesmu "Grade moj" s kojom je osvojio prvo mjesto publike na daruvarskom festivalu zabavne glazbe DarfestOn je Luka Prgić, umjetničko ime mu je Prga, ima 20 godina i već je ušao u povijest jer je napisao prvu rap pjesmu o svom gradu Daruvaru. Pjesma „Grade moj“ samo u prva tri tjedna prikazivanja prikupila je više od 14.500  pregleda na You Tube kanalu. Upravo je ta pjesma dobila i najviše glasova publike na nedavno održanom Festivalu zabavne glazbe Darfest.

- Pjesma „Grade moj“ nastala je potpuno spontano. Budući da sam nekoliko puta gostovao na Radio Daruvaru gdje sam predstavljao neke svoje singlove, jednom prilikom mi je novinarka Željka Čakanić rekla da bi bilo dobro da napišem pjesmu o Daruvaru. Zapravo mi je indirektno dala taj zadatak. Obećao sam joj da ću nešto napraviti i bacio se na posao. Došao sam do gradonačelnika Daruvara Damira Lneničeka, rekao mu da imam ideju i pitao ga postoji li mogućnost nekakve suradnje. Njemu se ideja odmah svidjela. Nakon što sam napisao tekst, prijatelj mi je napravio beat, instrumental, a spot je snimio Sven Čustović Čusta, priča mi ovaj mladić koji je, kako sam kaže, u svojoj pjesmi pokazao svu svoju ljubav prema Daruvaru. Od same ideje pa do realizacije prošlo je samo dva mjeseca. Prvi dio pjesme njegov je subjektivni doživljaj grada i napisao ga je za nekoliko dana. Onda se bacio na drugi dio koji je zapravo turistička promidžba grada.

- U prvom dijelu pjesme govorim o tome kako sam tu odrastao, napisao prvu rimu, a drugi dio je o samom gradu, njegovim ljepotama i svojevrsni poziv ljudima da ga dođu posjetiti. Predstavljanje svog grada i sredine iz koje si potekao je inače dobra tema za rap. Mi reperi to zovemo reprezent. Inače, svi reperi to rade na neki gansta, tvrd način, a ja sam to napravio na svoj način, nastavlja Prga koji je pjesme počeo pisati u 2. razredu osnovne škole. Prva pjesma koju je napisao zvala se „Zaljubljen sam“, a nakon toga je napisao pjesmu „Pogodila me ljubavna strelica“. Nju je morao napisati na nastavi u povodu Valentinova jer učiteljica nije vjerovala da sam piše te pjesme. Doduše, trebao je napisati sastavak. On je napisao pjesmu.

Zadaća iz marketinga u srednjoj turističkoj školi ga je doslovno proslavila.

- Trebali smo napraviti prezentaciju neke turističke destinacije, mjesta, države kako bi se privukli turisti. Uopće nisam imao nikakvu ideju koju bi državu ili destinaciju izabrao, pa sam prvi put na nastavu došao potpuno nepripremljen. Nakon što mi je profesorica zaprijetila jedinicom, rekao sam joj da ne znam kako da to napravim i onda sam je pitao mogu li napraviti pjesmu. Ona je rekla da mogu i ja sam joj odrepao pjesmu o Hrvatskoj i nazvao je Turizam Hrvatske. Pobrojao sam sve regije Lijepe naše i pjesma je uskoro postala viralni hit, prisjeća se Luka koji je tada postao prava senzacija na internetu. Kao dječak je maštao da će postati policajac, vatrogasac, pilot, čak je jedno vrijeme govorio da će biti lopov. Teta iz vrtića primijetila je kako ima bogati vokabular i rekla njegovim roditeljima da će kad-tad u životu biti pjesnik ili pisac. Na kraju se to i ostvarilo.

Pisanje sastavaka i zadaćnica mu je oduvijek bila jača strana. Nastupao je na raznim priredbama ali to nije bilo ni blizu rap glazbe, mahom su to bile ljubavne  pjesmice i recitacije. Prvi javni nastup imao je 2013. godine kada je odrepao Božićnu pjesmu na Božićnom koncertu u Češkoj školi. Pjesma je bila uglazbljena na beat, a trajala je 3-4 minute.

- Publika je dosta dobro reagirala, bili su ugodno iznenađeni jer je to bio prvi put da netko nastupa s autorskom rap pjesmom. Dotad su to većinom bile predstave, recitacije, igrokazi, plesovi... Sjećam se da je tada naš ugledni novinar Mato Pejić u češkom dječjem mjesečniku Koutek i češkoj Jednoti napisao članak pod naslovom: „Zvijezda je rođena“, smije se Luka kojeg je cijela Hrvatska lani imala priliku gledati i slušati na prvom hrvatskom hip-hop talent showu „Rap Camp“ iz kojeg je izašao kao apsolutni pobjednik. Luka je tada dobio ugovor s JoomBoosom u vrijednosti od 100.000 kuna, snimanje triju autorskih pjesama i pobjedničku statuu. Nakon „Rap Campa“ prilike su se povećale, a dobio je i velik broj pratitelja i pretplatnika na YouTubeu i Instagramu.

- Bilo je to jedno zanimljivo iskustvo, snimati sa Stokom i s ljudima koji se time bave profesionalno, dodaje Luka.

Inspiracije za pisanje pjesama mu ne nedostaje. Samo uzme papir i napiše ih. Trenutno radi na albumu koji bi uskoro trebao ugledati svjetlo dana. Na njemu će biti 12 pjesama - intro, altro, šest featova i četiri singla. Na albumu će gostovati reperi Šen, Mc Rima, Carlito, Rens i Target, zbog čega je iznimno ponosan. S Nenadom Šimunom Targetom, članom renomiranog hip hop dvojca TRAM 11, snimio je pjesmu pod nazivom "Ko voli nek izvoli".

- Prga je najnovija generacija repera koje još toliko ne vidimo na sceni ali koji svojim entuzijazmom i zaljubljenošću u rap muziku pokazuju da istinski vole to što rade. Stvari koje je snimio su još početničke, treba mu iskustva ali mene je kao tekstopisca oduševila njegova poletnost u lirikama. Pjesma koju smo snimili opisuje uličnu problematiku gdje se mladi ljudi osvrću na prijestupnike u moralu, a taj nevidljivi kriminal pokušavaju zaustaviti svojim pjesmama, rekao nam je Target i pohvalio Prginu pjesmu "Grade moj".

- Pjesma "Grade moj" govori o ambicijama Daruvara i mislim da on u njoj iskreno i s puno ljubavi predstavlja svoj rodni grad. To su revolucionarne lirike i rime koje se prije nisu radile, dodao je Target. 

Osim albuma, Prga planira snimiti još nekoliko singlova i  featova jer mu dobro zvuči kada se u pjesmi čuju dva različita glasa, a i takve pjesme automatski imaju širu publiku.

Pitam ga čime bi se još mogao baviti u životu ako kojim slučajem ne uspije kao reper.

- Ne prihvaćam neuspjeh, nastojim biti sve bolji i bolji, želim napredovati. Jasno mi je da se od toga ne može živjeti u Hrvatskoj, pogotovo ne od rapa, međutim volio bih se time nastaviti baviti. Premda i ovako, poluamaterski, poluprofesionalno, a onda gdje stignem, stignem. Na MPA Academy u Zagrebu (škola glazbene produkcije i multimedije) završio sam za audioinženjera, operatera u tonskom studiju pa ako mi se pruži mogućnost možda se jednog dana zaposlim na nekom radiju. Planiram kupiti opremu kako bi mogao sam sebi snimati pjesme, a možda onda jednog dana i drugima budem producent ili nešto slično, priča Luka.

U pjesmama mu prevladava ljubavna tematika. On sam kaže da mu je svaka pjesma ljubavna.

- Mislim da bih trebao ići baš u tom smjeru jer sam umjetnička duša. Reper mekog srca. Nisam klasični reper, nastojim promijeniti te stereotipe  i predrasude da su reperi samo oružje, droga, alkohol, želim prikazati rap u drugačijem svjetlu, kaže Luka kojem je Stoka jedno vrijeme bio idol i uzor, a kako mu je bio mentor u „Rap Campu“, svidio mu se i kao osoba.

Sada sluša naše „old school“ repere: Tram 11, Targeta, Generala Woo, a slušao je i Shortyja. Prvi reper kojeg je potpuno apsolvirao bio je Edo Maajka. Naučio je sve njegove pjesme napamet, a onda se i kod njega rodila ljubav prema toj vrsti glazbe. Strane repere baš ne sluša. Naravno da zna za Eminema, Tupaca i ostale ali kaže kako su mu draže pjesme u kojima može razumjeti baš svaku riječ. Najbolja domaća rap pjesma mu je „Ekipa 90-ih koju su izveli Stoka, General Woo i Bizzo.

Luka trenutno živi na relaciji Daruvar – Zagreb. Svjestan je da u Zagrebu ima više mogućnosti za profesionalno bavljenje ovom vrstom glazbe, no on se ipak nekako bolje osjeća u Daruvaru.

- Daruvar ima sve što jedan grad treba imati. Međutim, možda bi mladima ipak trebalo malo više akcije, bogatijeg noćnog života. Isto tako, trebalo bi osigurati više radnih mjesta za mlade kako ne bi odlazili iz grada trbuhom za kruhom. Ne bih ništa mijenjao, možda bi eventualno napravio neki studio za snimanje (smijeh). Bilo bi dobro da imamo više centara u kojima bi se mladi okupljali, educirali se i razmjenjivali svoja znanja. Evo primjerice, Udruga Impress radi sjajne stvari, govori Luka kojem su najveća podrška u ovome što radi njegovi roditelji. Preponosni su na njega, podupiru ga i svaku njegovu pjesmu šire po društvenim mrežama više nego on sam.

- Mama je moj mamadžer, ona sve dogovara, zna napamet sve tekstove, ona je moj najveći fan. Danas me probudila ujutro tako što je pjesmu „Grade moj“ koja je svirala na Radio Daruvaru pojačala do daske, ističe Luka koji se posebno zahvaljuje gradonačelniku grada Daruvara, Damiru Lneničeku na prilici koju mu pružio.

- Kad je čuo pjesmu, oduševio se i pozvao sve ljude koji su bili po uredima u gradskoj upravi da je čuju. Ponosan je i već mi se nekoliko puta zahvalio, kaže mi na kraju razgovora Luka Prgić Prga, reper mekog srca, mladić za kojeg ćete sigurno još čuti.