Fotografija: Učenici su kuharicama donijeli i poklone/Foto: OŠ Veliko Trojstvo

 
Galerija
Učenici su kuharicama donijeli i poklone/Foto: OŠ Veliko Trojstvo  

Osnovnoškolci počastili školske kuharice sokom od jabuka i muffinima koje su sami ispekli

Svi su zadovoljni prehranom u našoj školi, u školskoj kuhinji hrane se gotovo svi, kaže ravnateljica OŠ Veliko Trojstvo Sanja VranješevićVELIKO TROJSTVO – Na genijalnu ideju kojom opet iskaču iz okvira i još jednom dokazuju da su društvo vrijedno divljenja, došli su učenici i djelatnici Osnovne škole Veliko Trojstvo. Naime, pripremili su iznenađenje za svoje tete kuharice koje su povodom njihovog Svjetskog dana i darivali.

Pažljivi školarci

Nije ovo prvi put da se školarci iz Velikog Trojstva sjetili svojih teta kuharica. Prije pandemije jedne su školske godine nešto slično napravili. Osmaši su naime, tada došli na ideju da povodom Svjetskog dana jabuka koji je također danas, 20. listopada, u školskoj kuhinji rade štrudlu od jabuka. S obzirom da su saznali kako je istog datuma i Svjetski dan kuhara, zamolili su školske kuharice da budu u stručnom žiriju te da ocjenjuju njihovu štrudlu. Zauzvrat su im napravili zahvalnice.

Ravnateljica Sanja Vranješević (lijevo) s tetama kuharicama povodom njihovog dana/Foto: OŠ Veliko Trojstvo
Ravnateljica Sanja Vranješević (lijevo) s tetama kuharicama povodom njihovog dana/Foto: OŠ Veliko Trojstvo

- Sjećam se da je naša kuharica tada rekla kako je to prvi put da se i njihove struke netko sjetio. Bile su ponosne i sretne, baš kao i danas, kada smo im njihov dan uljepšali na sličan način. Budući da se još uvijek ne smijemo svi zajedno družiti kako bismo htjeli, ove smo godine odlučili malim znakom pažnje odati im priznanje. Učenici su im čestitali njihov dan, a neki od njih donijeli su simbolične poklone. Budući da je Svjetski dan jabuka, donijeli su svježi sok od jabuka kojeg su sami napravili, neki su ispekli muffine i slično – priča nam ravnateljica Osnovne škole Veliko Trojstvo Sanja Vranješević i dodaje kako su kuharicama škole, ali i nedavno otvorenog dječjeg vrtića kupili i zajednički poklon – kuhaču na koju su se svi potpisali i koja će im ostati za uspomenu na današnji dan.

Kuhača za poklon

- Ovo je prva zajednička godina rada, prvi put da su dvije ustanove u jednoj kuhinji pa smo htjeli to prigodno obilježiti i počastiti svoje kuharice koje nam tako fino i zdravo kuhaju – istaknula je Vranješević dodavši kako su od ove godine i ponešto izmijenili školski jelovnik. To znači da su se prilagodili vrtićkoj prehrani na način da su počeli u većem omjeru koristiti namirnice kao i vrtić.

Učenici i djelatnici škole čestitali su i darivali kuharice koje im toliko fino i zdravo kuhanju/Foto: OŠ Veliko Trojstvo
Učenici i djelatnici škole čestitali su i darivali kuharice koje im toliko fino i zdravo kuhanju/Foto: OŠ Veliko Trojstvo

Školske kuharice proslavile su svoj dan/Foto: OŠ Veliko Trojstvo
Školske kuharice proslavile su svoj dan/Foto: OŠ Veliko Trojstvo

- Razgovarali smo i s našim roditeljima koji su izrazili želje da bi voljeli što više kuhanih obroka. U dogovoru s kuharicama, to smo i odradili. Riječ je o jelima koja se kuhaju i kod kuće, u obitelji, više je variva. Četiri dana u tjednu školarci jedu kuhane obroke, a izbacili smo pizzu, majonezu, kečap i Cedevitu koju djeca sada dobiju tek ponekad. Iako su to namirnice koje klinci zaista vole, želimo ih potaknuti da što više jedu variva i da piju vodu. Rujan nam je bio proban, a neke namirnice, izričito na zamolbu Vijeća učenika, vratili smo natrag. Uveli smo više voća i vidimo da su djeca i dalje zadovoljna.

Nepopularan kelj pupčar

To potvrđuje podatak da nam se od ukupno 208 učenika u školskoj kuhinji hrani njih čak 204. Učenici u područnim odjelima fantastično jedu, dok ovi stariji nešto malo manje entuzijastično. Nekako im je najmanje omiljeno varivo od kelja pupčara – ističe ravnateljica i dodaje kako je cijena obroka šest kuna, jelovnik je poboljšan, svi mogu dobiti repete, a oni se i dalje financijski pokrivaju. I tu velik dio zasluga odnose kuharice koje poštuju određene normative te vrijedno i s puno pažnje svakodnevno kuhaju.

Mala gesta, ali s velikim srcem obradovala je kuharice/Foto: OŠ Veliko Trojstvo
Mala gesta, ali s velikim srcem obradovala je kuharice/Foto: OŠ Veliko Trojstvo

- Naše kuharice, koje svojim kuharskim umijećima svakodnevno brinu o tristotinjak učenika, vrtićanaca i svih djelatnika dvije odgojno obrazovne ustanove, OŠ Veliko Trojstvo i Dječjeg vrtića Veliko Trojstvo, imaju važnu ulogu u cjelokupnom funkcioniranju ustanova. Na tome im veliko hvala! Sretan im svjetski dan kuhara, stoji u Facebook objavi OŠ Veliko Trojstvo. Što reći nego da se pridružujemo čestitkama.

Kuharice su dobile i kuhaču/Foto: OŠ Veliko Trojstvo
Kuharice su dobile i kuhaču/Foto: OŠ Veliko Trojstvo