Fotografija: Kada je proglašen prvi lockdown, članovi Udruge posjetili su svoje starije članice koje su se kao i većina društva malo uplašile. Na fotografiji predsjednik Udruge Stanko Kovačić tješi Jelu Pašić/Foto: Udruga slijepih Pakrac-Lipik
 
Galerija
Kada je proglašen prvi lockdown, članovi Udruge posjetili su svoje starije članice koje su se kao i većina društva malo uplašile. Na fotografiji predsjednik Udruge Stanko Kovačić tješi Jelu Pašić/Foto: Udruga slijepih Pakrac-Lipik  

Napisali su najljepšu priču u povodu Dana žena i za nju dobili gotovo 10 tisuća eura

Sredstva se moraju iskoristiti namjenski, a oni u planu imaju izgradnju velike, natkrivene sjenice u dvorištu Stare osnovne škole u kojoj imaju zajednički prostor. Dio novca će utrošiti i u uređenje mini kuhinje u prostorijama udruge jer tamo inače provode radionice zdrave hraneSamo jedna priča, ispunjena s puno ljubavi, bila je dovoljna da gane ljude iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i autorima dodijeli nagradu od 10.000 eura! Ono što je najljepše, autori priče su članovi Udruge slijepih Pakrac-Lipik koji su ispisali svoju posebnu priču o humanosti i solidarnosti. 

Članovi udruge slijepih su, naime, još tamo na početku pandemije, odlučili organizirati posjete svojim članicama povodom Dana žena. Sve su radili prema pravilima koja je tada propisao Stožer - članice udruge su posjećivali u sigurnosti njihovih domova. Upravo zbog epidemioloških mjera njima se proslava Dana žena odužila na nekoliko dana. Na kraju ih je presjekao prvi lockdown i neke slijepe članice nisu ni stigli posjetiti. 

Privrženost, solidarnost i ljubav Udruge slijepih Pakrac-Lipik prema bližnjima Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva je nagradila donacijom od oko 10.000 eura. Taj visoki iznos bi ovih dana trebao sjesti na njihov račun. Kako piše u službenom pojašnjenju "...istaknuli su se pravovremenim odgovorom dobrote i solidarnosti prema onima najranjivijima".

Naime, Zaklada je pozvala Udruge da napišu na koji način su se prilagodili uvjetima na samom početku pandemije COVID-19. Udruga slijepih Pakrac - Lipik se kandidirala sa svojom pričom posjeta korisnicima Udruge povodom međunarodnog Dana žena 8. ožujka. Sada su dobili radosnu vijest - upravo su oni osvojili vrijednu nagradu, a za nekoliko dana i 10.000 eura sjest će im na račun.

Karanfil, razgovor i osmjeh na poklon

Stanko Kovačić, predsjednik Udruge prisjeća se da su ispravno postupili jer je praktički deset dana nakon Dana žena uslijedio lockdown.

- I naše starije članice, kao uostalom i većina društva, su se malo uplašile pa smo ih odlučili osobno obići, pokloniti im karanfil, tom prigodom malo porazgovarati s njima i na taj im način pokazati da mislimo na njih, da nisu same i da se na nas mogu osloniti. Posjetili smo više od deset naših članica. Vjerujte, žene su bile presretne, a neke su bile na rubu suza. Mislim da smo upravo zbog toga dobili ovu nagradu jer je prepoznata naša namjera da s tim ženama održimo kontakt u tim teškim vremenima, da imaju s kime malo popričati, nasmijati se, da ih tako rasteretimo - priča Kovačić koji je, naravno presretan zbog ove nagrade koja će biti uložena u poboljšanje uvjeta rada u Udruzi. 

- Sredstva se moraju koristiti namjenski, a mi u planu imamo izgradnju velike, natkrivene sjenice u dvorištu Stare osnovne škole u kojoj imamo zajednički prostor. U toj sjenici ćemo se moći okupljati i družiti i na otvorenom i od nje će koristi imati i ostali koji koriste prostore u Staroj osnovnoj školi. Dio novca ćemo utrošiti i u uređenje mini kuhinje u prostorijama udruge s obzirom na to da imamo radionice zdrave hrane - najavljuje predsjednik Kovačić. 

91-godišnjoj Dragici Barić puno znači što članovi Udruge stalno vode brigu o njoj, zovu je i posjećuju / Foto: Udruga slijepih Pakrac-Lipik
91-godišnjoj Dragici Barić puno znači što članovi Udruge stalno vode brigu o njoj, zovu je i posjećuju / Foto: Udruga slijepih Pakrac-Lipik

Jedna od osoba koju je predsjednik Udruge sa suradnicima posjetio u ožujku je i gospođa Dragica Barić, 91-godišnja članica Udruge koja je, kako kaže Kovačić, vrlo aktivna usprkos svojim godinama. U kratkom telefonskom razgovoru, iako vrlo slabo čuje, saznali smo kako se sjeća tog posjeta za vrijeme korone i kako joj je bilo drago, ali i kako joj je važno što članovi Udruge stalno vode brigu o njoj, zovu je i posjećuju.

Udruga slijepih Pakrac – Lipik ima 46 članova i ovo je udruga koja je vrlo aktivna što potvrđuje podatak da trenutno provode osam radionica i projekata.

Nove mjere ugrožavaju provedbu projekata

Nove epidemiološke mjere u mnogome će utjecati i na rad Udruge slijepih Pakrac – Lipik, ali predsjednik Kovačić kaže da su se u nekim stvarima već prilagodili, a u nekima će tek prilagoditi svoj rad. 

Predsjednik Udruge Stanko Kovačić posjetio je za Dan žena i Danicu Džolić i donio joj karanfil / Foto: Udruga slijepih Pakrac-Lipik
Predsjednik Udruge Stanko Kovačić posjetio je za Dan žena i Danicu Džolić i donio joj karanfil / Foto: Udruga slijepih Pakrac-Lipik

„Zbog novim mjera uzrokovanih lošijom epidemiološkom situacijom očekuju nas veliki problemi u provedbi naših projekata. Provodimo više projekata od kojih ističem trogodišnji projekt „Zajedno do cilja“, kojeg financira Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, zatim provodimo europski projekt pod nazivom „Nismo sami“ u kojem smo partneri Gradu Pakracu, kao i institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Naš rad i naše aktivnosti su najviše usmjerene na sprječavanje institucionalizacije starijih osoba i osoba s invaliditetom. To znači da se trudimo izvući ih iz njihovih kuća, aktivirati ih kroz naše aktivnosti i time spriječiti njihovo prijevremeno smještavanje u ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne. Dakle usmjereni smo na grupni rad. Primjerice, provodimo program zdravstvene rehabilitacije gdje nam volontiraju studenti fizioterapije koji u prostorijama naše Udruge vježbaju naše korisnike. 

Umjesto grupnog – individualni rad

Sada to neće biti moguće provoditi nego ćemo se morati orijentirati na individualan pristup pa ćemo korisnike obilazi po kućama i tamo odraditi vježbe“, najavljuje Kovačić te dodaje da se radi uglavnom o starijoj populaciji kojoj je, uz kretanje i vježbu, jednako važno, ako ne i važnije, imati socijalni kontakt i ne biti sam i usamljen. 

Kovačić najavljuje kako će u ovim novim uvjetima, a u suradnji s članovima Crvenog križa, svojim članovima organizirati dostavu lijekove, hranu i sve što bude potrebno, a i volonteri će ih redovno telefonski kontaktirati da vide kako su i imaju li kakvih dodatnih potreba.

- Žao mi je što u dogledno vrijeme više nećemo moći biti otvoreni prema društvu i zajednici jer su nas kroz taj vid aktivnosti jednom tjedno posjećivali građani, ali i djeca iz škola i vrtića. Ipak, nadam se da će to biti samo privremeno i kratko - zaključuje Stanko Kovačić.