Fotografija: Tri generacije obitelji Vlajinić na svom imanju "Na malenom brijegu"/Foto: Dubravka Vukoja
Galerija
Tri generacije obitelji Vlajinić na svom imanju "Na malenom brijegu"/Foto: Dubravka Vukoja

Kako su tri generacije obitelji Vlajinić stvorile turistički biser na Bilogori

Agroturizam iz Ribnjačke u Općini Velika Pisanica, osvojio je nagradu za razvoj ideja, inovacije i investicije u poduzetništvu na području srednje i jugoistočne Europe "Stvaratelji za stoljeća" - Kada 10 godina ustaješ u svitanje sunca na šumovitim brežuljcima zelene Bilogore i do detalja isplaniraš novi dan pod stoljetnom obiteljskom kruškom, i dok na blagim padinama oko tebe rastu autohtone stare loze mirisne izabele, a tisuće pčela uživa u cvjetnom šarenilu uz rzanje sedam vrhunskih jahaćih konja, niti ne pomišljaš na neke nagrade i priznanja - započinje svoju obiteljsko poslovnu turističku priču, poznati i priznati mladi poduzetnik u ruralnom turizmu, Bilogorac Vladimir Vlajinić.

Prestižno priznanje koje je dobila obitelj Vlajinić/Foto: Dubravka Vukoja
Prestižno priznanje koje je dobila obitelj Vlajinić/Foto: Dubravka Vukoja

Vladimir priznaje da je njega i njegovu šesteročlanu obitelj, odnosno njegov "obiteljski tim" u kojemu svatko od njih svaki dan ima svoje radne obaveze na njihovom seoskom obiteljskom imanju, više nego ugodno iznenadilo prestižno europsko priznanje "Stvaratelji za stoljeća" koje se dodjeljuje za razvoj ideja, inovacija i investicija u poduzetništvu u srednjoj i jugoistočnoj Europi. To je kruna uspjeha koju priželjkuju svi oni koji žive za i od turizma.

Najvrijedniji pojedinci u državi

Kada u istoj godini, koja je za sve u turizmu bila najteža zbog brojnih problema vezanih za pandemiju koronavirusom za svoj dosadašnji rad dobijete i godišnju nagradu Hrvatske turističke zajednice "Čovjek - ključ uspjeha u turizmu", koja vas svrstava među najvrijednije pojedince u državi zahvaljujući dobrom imidžu na turističkom tržištu, nagrada koja se dobiva u kategoriji izvrsnog domaćina u turističkom seljačkom gospodarstvu, shvatite da tisuće sati rada i desetogodišnja upornost cijele obitelji Vlajinić "Na malenom brijegu" nisu bile uzaludne. Ova priznanja su im veliki zalog za budućnost da ustraju u ovim teškim vremenima kada se njihovi stalni gosti, zbog ograničenog kretanja, ne mogu odmoriti i opustiti na obiteljskom imanju.

Agroturizam "Na malenom brijegu" na šumovitim brežuljcima zelene Bilogore/Foto: Privatni album
Agroturizam "Na malenom brijegu" na šumovitim brežuljcima zelene Bilogore/Foto: Privatni album

- Danas je rijetkost, kao što je slučaj u našoj obitelji, da zbog različitih interesa i ideja više uopće mogu živjeti dvije generacije u obitelji. Ekonomska kriza dodatni je razlog razdvajanja obitelji, mladi iz kontinentalnih dijelova Hrvatske i naših sela oko same Ribnjačke, općina Velikog Grđevca i Velike Pisanice rade u većim gradovima u Irskoj, Italiji ili Njemačkoj zbog nemogućnosti pronalaska posla. Mi smo sretnici što imamo svoju vlastitu zemlju na kojoj možemo uzgajati različite kulture i baviti se turizmom. Putujući do nas dvadesetak kilometara od Bjelovara, gosti se čude koliko je staračkih poljoprivrednih gospodarstava i zapuštene plodne zemlje - nastavlja Vladimir, ponosno ističući, da u njihovom domu složno žive tri generacije obitelji Vlajinić koji znaju raditi sve poslove na imanju, oko životinja i biti uvijek na usluzi gostima u vlastitom restoranu koji na jednom mjestu imaju lepezu različitih ponuda od gastro ponude do smještaja u ruralnoj kući za odmor.

Konjički turizam dio je punude na imanju obitelji Vlajinić u selu Ribnjačka/Foto: Privatni album
Konjički turizam dio je punude na imanju obitelji Vlajinić u selu Ribnjačka/Foto: Privatni album

Njihovih sedam konja osvojili su brojne nagrade na različitim natjecanjima. Vladimir kao profesionalni instruktor jahanja, njihovim gostima nudi kratki tečaj jahanja ili jahanje okolnim šumskim stazama za cijelu obitelj. Osim toga, svi koji dođu na njihovo imanje mogu sudjelovati u berbi kukuruza, jabuka, grožđa, sušenju sijena ili timarenju konja.

Ekološki uzgojeno povrće iz vrtova obitelji Vlajinić/Foto: Dubravka Vukoja
Ekološki uzgojeno povrće iz vrtova obitelji Vlajinić/Foto: Dubravka Vukoja

- Naši obiteljski snovi su ispunjeni, ali svakodnevno pred sebe postavljamo nove ideje o cjelokupnoj ponudi našem gostu, bilo da je riječ o sportskim sadržajima u kojima prednjači jahanje, smještajnim kapacitetima i gastronomskoj ponudi vezanoj za tradicionalna zaboravljena Bilogorska jela naših baka i prabaka, pripremljenih od ekološki uzgojenog povrća iz naših povrtnjaka koji rastu oko kuće ili mesa iz vlastite staje, voćnih rakija i domaćeg vina iz naših šljivika i vinograda, kaže Vladimir. Uvijek nam je posebno važno, ističe, da nam se gosti vraćaju i da dolaze i odlaze sa širokim osmjehom sreće i zadovoljstva.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Malo bilogorsko selo Ribnjačka, zahvaljujući obitelji Vlajinić i njihovom turističkom kompleksu koji se proteže na nekoliko hektara brežuljaka i plodnih njiva, Bjelovarsko-bilogorsku županiju danas svrstava na posebno mjesto u turističkim kartama i dokaz je kako u netaknutoj prirodi na sat vremena od Zagreba, upornim radom i voljom šesteročlane obitelji može nastati pravi mali turistički biser prepoznat i priznat u Europi.

Bilogorski ljuti paprikaš

Već desetljećima nadaleko je poznat bilogorski ljuti paprikaš seniora Vlade pripreman po tajnoj obiteljskoj recepturi, zatim domaće kobasice i špek, voćne rakije sa šumskim plodovima i janjetina te odojci s okolnih pašnjaka. Baka Milka pak priprema posebne juhe od tradicionalne kokošje, preko juhe od kopriva i vrganja koje bere sa unucima po okolnim šumama te peče poznatu domaću gibanicu od zelja, oraha ili maka po prabakinoj recepturi i to sve iz vlastitog ekološkog povrtnjaka gdje za uzgoj koristi konjski gnoj.

Agroturizam "Na malenom brijegu" poznat je po svojim kulinarskim delicijama/Foto: Privatni album
Agroturizam "Na malenom brijegu" poznat je po svojim kulinarskim delicijama/Foto: Privatni album

Vladimirova supruga Vesna, nakon nastavničkog posla u Osnovnoj školi Nova Rača, radi na marketingu i kontaktu s gostima "Malenoga brijega", uređuje park oko kuće, priprema zimnicu i brine o cjelokupnom meniju koji se priprema pred gostima u njihovoj "bilogorskoj konobi" uz ognjište. Upravo zahvaljujući ovoj zajedničkoj obiteljskoj sinergiji nastala je turistička priča "Na malenom brijegu" čije ponovno otvaranje željno očekuju i oni i brojni gosti.

Ovakva je atmosfera bila na imanju obitelj Vlajinić prije pandemije/Foto: Privatni album
Ovakva je atmosfera bila na imanju obitelj Vlajinić prije pandemije/Foto: Privatni album

- Vjerujemo da će opet doći dobra zdrava vremena kada su se sa našeg brijega orili "Konji gizdavi" našeg strica Dragana Vlajnića iz Podravine i brojnih veseljaka kojima smo bili omiljeno i stalno mjesto za opuštanje uz dobru kapljicu i bilogorske specijalitete -kaže nam Vladimir.

Na brojna pitanja, koja svakodnevno cijela društvena zajednica postavlja pred sebe, kako uopće preživjeti u novonastalim korona uvjetima, kada je zabranjen rad i pružanje usluga svim ugostiteljskim objektima pa tako i Agroturizmu Vlajinić, Vladimir kaže kako su sretni što imaju dovoljno zemlje i poljoprivrednih kultura koje proizvodimo za naših sedam konja i stotinjak ovaca  pa tako možemo neke viškove žitarica i prodati.

Zimska idila na imanju obitelji Vlajinić u selu Ribnjačka na području Općine Velika Pisanica/Foto: Dubravka Vukoja
Zimska idila na imanju obitelji Vlajinić u selu Ribnjačka na području Općine Velika Pisanica/Foto: Dubravka Vukoja

Kako vrijedna obitelj Vlajinić nikada ne miruje tako i sada dok je snijeg zabijelio njihovu Ribnjačku aktivno se pripremaju za gradnju kućice, čiji će interijer biti uređen u starinskom stilu.