Fotografija: Majstor piva Krešo Marić, idejni začetnik "pivskih priča" Miran Husak i direktor TZ BBŽ-a Macel Medak nakon dodjele nagrada u Cavtatu/Foto: Privatni album
Galerija
Majstor piva Krešo Marić, idejni začetnik "pivskih priča" Miran Husak i direktor TZ BBŽ-a Macel Medak nakon dodjele nagrada u Cavtatu/Foto: Privatni album

Kako su Husak i Marić osmislili pivske priče: "Nikome nije palo na pamet spariti sir s pivom..."

Ovaj turistički proizvod nudi sve najbolje od Daruvara, odnosno smještaj u Daruvarskim toplicama, pivo 5thElement i Staročeško pivo, sir i čokoladnu tortu te pivska peciva...Atraktivna ponuda Daruvarske pivovare "Beerlist - Naše pivske i druge priče" osvojila je jučer u Cavtatu prestižnu Zlatnu povelju "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske" u kategoriji Craft turizma.

Idejni začetnik ove zanimljive priče je Miran Husak iz Daruvarskih toplica koji je smislio sjajan način kako u Daruvar dovoditi turiste koji vole pivo. 

Sve najbolje od Daruvara

- Priču sam, uz svesrdnu pomoć Kreše Marića, Melite Pokorni, Mate Pejića i uz veliku podršku Ivane Plažanin Vuković iz Turističke Zajednice Daruvar-Papuk osmislio 2019. godine. Radi se o prvom i pravom integralnom turističkom proizvodu koji povezuje Daruvarske toplice, Pivovaru Daruvar, Siranu Biogal i Pekarnicu Imako. Ovaj turistički proizvod nudi sve najbolje od Daruvara, odnosno smještaj u Daruvarskim toplicama, pivo 5thElement i Staročeško pivo, sir i čokoladnu tortu te pivska peciva. Beerlist - Pivske i druge priče su proizvod koji je nastao na entuzijazmu Kreše i mene, a Pivovara Daruvar je prekrasno uredila podrum u Pivovari nazvan "Beero". Naše posjetitelje anketiramo, zahvalni smo na svim pohvalama i kritikama pomoću kojih smo u početku popravili sitne nedostatke i programe doveli do razine na kojima su sada. Priča naravno nikad dosta, tako da će sigurno biti nešto novoga i budućnosti - rekao nam je Miran Husak dodajući kako su na zajedničkom druženju poslije proglašenja pobjednika uspjeli svim ostalim dobitnicima, sudionicima i uzvanicima prezentirati dio Pivskih priča, ponudivši im 5thElement pivo i sir iz sirane Biogal.

Miran Husak/Foto: Privatni album
Miran Husak/Foto: Privatni album

Inače, odaziv na daruvarske "pivske priče" je sve bolji jer su, prema rječima Mirana Husaka, njihovi programi nakon "covid" pauze ponovno traženi i odlično nadopunjuju daruvarsku turističku ponudu. Posjetitelji su zadovoljni, preporučuju ih drugima, a program hvale kao originalan i zanimljiv. U prilog tome ide i činjenica da su Miran Husak i Krešo Marić nakon dodjele nagrada ostvarili kontakt s agencijama iz Dalmacije i s Kvarnera, a tijekom ljeta njihovu će "pivsku priču" probati i Španjolci.

Priča postala proizvod

Na dodjeli nagrada u Cavtatu bio je, naravno, i velemajstor piva Krešo Marić koji je već četvrt stoljeća voditelj proizvodnje u Pivovari Daruvar. 

Krešo Marić/Foto: Privatni album
Krešo Marić/Foto: Privatni album

- Uvijek je lijepo kad te netko prepozna. Ustvari, nitko do sada nije ni razmišljao o tome da spari sir s pivom. Ono što je najzanimljivije u cijeloj toj priči da je taj integralni proizvod koji smo Miran i ja smislili polučio rezultate. Ljudi koji su u Cavtatu kušali sir i pivo su nas pitali: "Koji je to sir? Otkud taj sir?" pa onda probaju pivo pa pitaju "Koje je to pivo, kakvo je to pivo?" tako da ono što smo povezali u toj priči zajedničkog elementa u punoj mjeri dolazi do izražaja. Već imamo narudžbe za našu "pivsku priču". Evo, Miran je dogovorio da nam u Daruvar dođu Španjolci. U Cavtatu je bio jedan Španjolski novinar koji je rekao da će nas popratiti. Jako mu se svidjelo pivo "Ipa". Popio je par komada i još si je uzeo nekoliko za kasnije. I sirevi su mu se svidjeli. Isto tako jedna ekipa iz Kalija oduševila se sirevima i odmah su tražili kontakt. To je zapravo bit tih nagrada jer ovakav se posao ne radi za novce. Barem ne kako mi to radimo. To je zapravo želja da ljudima pokažeš što tvoj grad nudi. I eto, mi imamo priču o pivu koja je sada postala proizvod - rekao nam je jedan od najboljih majstora piva u Hrvatskoj, Daruvarčanin Krešo Marić. 

Promotivni štand daruvarske "Beerlist - Naše pivske i druge priče" u Cavtatu/Foto: Privatni album
Promotivni štand daruvarske "Beerlist - Naše pivske i druge priče" u Cavtatu/Foto: Privatni album

Ovom nagradom ponosan je i direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Marcel Medak pogotovo stoga jer je njihova turistička zajednica kandidirala dva subjekta u kategoriji Craft turizam i oba su dobila nagradu.

Jedinstvena priča

-  Evo "Beerlist - Naše pivske i druge priče" je dobio Zlatnu povelju što nam je potvrda da smo prijavili kvalitetan subjekt. S obzirom na to da je naša županija najvećim dijelom ruralna, ova nagrada nam puno znači jer nam pokazuje da radimo dobre stvari, da imamo kvalitetnih turističkih proizvoda i da samo tako trebamo nastaviti. Osim ove nagrade, još nam dvije nagrade dolaze u županiju. U istoj toj kategoriji Craft turizma, srebro je osvojio OPG Fredi Pali za svoju kušaonicu i destileriju likera i sokova, a posebno priznanje dobila je manifestacija "Jesen na Bilogori" - rekao nam je Marcel Medak i istaknuo kako će svake godine prijavljivati neke turističke subjekte iz Bjelovarsko-bilogorske županije za koje ocijene da su kvalitetni i da mogu dobiti nagrade. 

- Nedavno nam je u županiji bila delegacija Udruge hrvatskih putničkih agencija koja je imala priliku vidjeti i probati daruvarske "pivske priče". I oni su bili oduševljeni i prvi dojam je bio izvanredan jer je ovo jedinstveni turistički proizvod - kazao nam je na kraju Marcel Medak.