Fotografija: Ekipa na studijskom putovanju Bilogorskim stazama/Foto: Rural Escape
Galerija
Ekipa na studijskom putovanju Bilogorskim stazama/Foto: Rural Escape

Ruta za opuštanje: Prošli smo bilogorske staze, čekaju vas mitološka bića i fine degustacije

Neki su prvi put zagrlili drvo na pravi hipijevski način i upili suptilnu energiju stabla pa su je odlučili grljenjem prenijeti na kolege...
Kolegama iz medija i djelatnicima iz turističkih agencija prošloga su vikenda u laganoj šetnji predstavljeni turistički sadržaji i velik potencijal ruralnih predjela bilogorskoga kraja. Riječ je o prvom studijskom putovanju u organizaciji turističke agencije Rural Escape Tours, specijalizirane za ruralni turizam i aktivni odmor u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, odnosno u regijama Moslavini, Bilogori i Papuku.

<p>Rana jesen na poučnoj stazi/Foto: Janja Čaisa</p>

Rana jesen na poučnoj stazi/Foto: Janja Čaisa

<p>Poučna staza Bilogora tik uz Kamenitovac/Foto: Janja Čaisa</p>

Poučna staza Bilogora tik uz Kamenitovac/Foto: Janja Čaisa

Brza svakodnevica, stres na poslu, zagađeni zrak u gradovima i odmak od prirode visoka su cijena napretka. Ljudi su gladni autentičnih sadržaja i svega onoga što sretnici koji žive u malim sredinama imaju u izobilju. Upravo zato su ruralni turistički sadržaji sve popularniji u svijetu i kod nas. Bijeg od gužve u mirno idilično okruženje gdje uživaju sva osjetila kroz svoje programe nude i u turističkoj agenciji Rural Escape Tours.

"Ništa ne skrivamo"

- Naši najpoznatiji izleti su planinarenja, biciklističke ture, traktorske vožnje, vinske i pivske priče, sve ono što se tiče sela. Ništa ne skrivamo, ne pretvaramo se, sve prikazujemo onako kako je, kakav je život na selu - vrlo opušten, ugodan, a takvi su i svi naši izleti. Cilj nam je u ovom projektu Bilogorskim stazama pokazati kolegama iz turističkih agencija i medijima turističke sadržaje koje trenutno nudimo na našoj mrežnoj stranici – „Uz mitološka bića do prvog planinarskog iskustva“ i paket-aranžman „Bilogorskim stazama uz degustacije, planinarenje i jahanje“, a sve u cilju unapređenja destinacije – rekla nam je vlasnica agencije Nena Salopek.

<p>Besprijekorno uređena okućnica Romske kuće/Foto: Janja Čaisa</p>

Besprijekorno uređena okućnica Romske kuće/Foto: Janja Čaisa

<p>Pikantna pogača dobrodošlice u Romskoj kući/Foto: Janja Čaisa</p>

Pikantna pogača dobrodošlice u Romskoj kući/Foto: Janja Čaisa

Kako razbijaju sve standardne procedure izleta tako su je razbili i s ovim studijskim putovanjem. Prezentacija sadržaja mora biti na licu mjesta i autentična, a ručak, kako se Nena našalila, zaslužen šetnjom i aktivnim sudjelovanjem. Uz ugodno društvo, odlično vrijeme i vodstvo lokalne vodičice Vesne Milanović - te podršku iskusnog planinara i poznavatelja ovih puteva HGSS-ovca Đure - na izletu se disalo punim plućima. Na samom početku staze, da sve bude još zanimljivije, ekipi se spontano pridružio jedan lokalni pas i dao domaći lutalački štih cijeloj šetnji. 

Dlakavi gorostasi

Studijsko putovanje započelo je kod Planinarskog doma Kamenitovac, s kojeg puca pogled na grad Bjelovar, Kalnik i Prigorje. Tijekom šetnje Vesna nas je upoznala s geografskim osobitostima bilogorskoga kraja, njezinom florom i faunom, te nas počastila zanimljivim i neobičnim pričama o bilogorskim mitološkim bićima i njihovu suživotu s Bilogorcima. Iako su prema predaji spremni pomoći svim dobronamjernim ljudima, nadali smo se da u šumi nećemo naletjeti na najpoznatija mitološka stvorenja - dlakave gorostase vede. 

<p>Detalj iz ormara u Romskoj kući/Foto: Janja Čaisa</p>

Detalj iz ormara u Romskoj kući/Foto: Janja Čaisa

<p>Stablo jabuke u dvorištu Romske kuće/Foto: Janja Čaisa</p>

Stablo jabuke u dvorištu Romske kuće/Foto: Janja Čaisa

Vesna nas je u šetnji podsjetila na blagodati prirode, i na umirujući učinak drveća na ljudsko tijelo. Neki su prvi put zagrlili drvo na pravi hipijevski način i upili suptilnu energiju stabla pa su je odlučili grljenjem prenijeti na kolege. Šetnja se nastavila osunčanim seoskim cestama s kojih se pružao pogled na pitome brežuljke s obje strane. Vinogradi, oranice, kuće za odmor, poneko napušteno dvorište, mir i tišina. Društvo je uživalo u Vesninim pričama, usputnim razgovorima sa seljanima, cvrkutu ptica i mirisu jutra na selu. Pravo bilogorsko bablje ljeto. 

Kobilje mlijeko

U Velikom Trojstvu, mjestu s oko 3000 stanovnika i 300 OPG-ova, smjestila se Bilogorska čarolija OPG-a Rebić, nezaobilazan sadržaj na Bilogori. Ispod ruralne bajkovite kuće za odmor skrili su se pašnjaci mlade obitelji koja je ostvarila svoje snove u suživotu s konjima. Kako se kobilje mlijeko pokazalo blagotvornim za zdravlje njihove djece, odlučili su ga ponuditi na tržištu. Iz želje da pomognu drugima, ali i iz znatiželje, nastala je i prirodna kozmetička linija na bazi kobiljeg mlijeka.

<p>Prezentacija proizvoda i degustacija kobiljeg mlijeka/Foto: Janja Čaisa</p>

Prezentacija proizvoda i degustacija kobiljeg mlijeka/Foto: Janja Čaisa

<p>Jesenski detalj s imanja Rebić/Foto: Janja Čaisa</p>

Jesenski detalj s imanja Rebić/Foto: Janja Čaisa

Liniju su nazvali po trofejnom konju Mabrouku koji uživa u zasluženoj mirovini na imanju. Ekipa je nakon prezentacije domaćice Tamare degustirala slatko i vodenasto kobilje mlijeko i iskušala bilogorski balzam, koji se uz ostale kozmetičke proizvode ovog OPG-a odnedavno može pronaći i na policama dm-a. No ne vrti se kod Rebićevih sve oko mlijeka, kod njih možete iskusiti turističko ili probno jahanje – individualno ili grupno. 

<p>Mali predah na livadi uz bale sijena/Foto: Janja Čaisa</p>

Mali predah na livadi uz bale sijena/Foto: Janja Čaisa

<p>Bajkovita i mitska bilogorska šuma/Foto: Janja Čaisa</p>

Bajkovita i mitska bilogorska šuma/Foto: Janja Čaisa

<p>Šumskim tunelom do novih iznenađenja/Foto: Janja Čaisa</p>

Šumskim tunelom do novih iznenađenja/Foto: Janja Čaisa

Uz grozd za osvježenje u rukama krenuli smo put Romske kuće smještene uz zelenilo bilogorske šume. Sva u crvenom dočekala nas je domaćica Slađana, Romkinja po odabiru a ne po rođenju, koja je sve prisutne osvojila svojim izlaganjem i velikim znanjem o romskoj povijesti i običajima. Saznali smo zašto je ulaz u kuću okrenut prema istoku, što Romima znači crvena boja, koja je simbolika stabla jabuke i važnost aromatičnog biljka u životu svake Romkinje. Naša domaćica pripremila je pikantnu pogaču dobrodošlice i otkrila tajni sastojak svakog romskog jela zbog kojeg su Romi jedri i zdravi. Aromatična rakija od smilja i lavande zagrijala je nepce i teško je bilo otići iz dobrog društva.

Poučna staza

Putovanje je završilo gdje je i započelo, u planinarskom domu Kamenitovac na tradicionalnom bilogorskom ručku. Odličan ambijent i posluga, a omjer cijene i kvalitete više nego zadovoljavajuć. Dom ima dječje igralište i terasu s pogledom pa je odlično mjesto za odmor u prirodi za cijelu obitelj. Obišli smo novu poučnu stazu s edukativnim pločama i imali priliku jedni od prvih vidjeti nove obnovljene smještajne jedinice u planinarskom domu. S obzirom na blizinu Zagreba, odlične domaćine, netaknutu prirodu i kvalitetnu ponudu turističkih sadržaja, ako još uvijek niste, Bilogoru vrijedi otkriti.

<p>Odmor i za psećeg lokalnog vodiča/Foto: Janja Čaisa</p>

Odmor i za psećeg lokalnog vodiča/Foto: Janja Čaisa

<p>Jesenski detalj s imanja Rebić/Foto: Janja Čaisa</p>

Jesenski detalj s imanja Rebić/Foto: Janja Čaisa

<p>Žig u knjižici Bilogorskim stazama/Foto: Janja Čaisa</p>

Žig u knjižici Bilogorskim stazama/Foto: Janja Čaisa

Ovo studijsko putovanje organizirano je u sklopu projekta Bilogorskim stazama sufinanciranog iz Potpora razvoju i unapređenju turističke ponude destinacije te uvjeta boravka turista u 2021. godini pri Turističkoj zajednici Bilogora-Bjelovar. Nositelj i izvršitelj projekta je turistička agencija Rural Escape Tours j.d.o.o. sa sjedištem u Hercegovcu. Svrha projekta je unapređenje turističke ponude destinacije, buđenja svijesti o mogućnostima korištenja outdoor aktivnosti na području Bilogore.

<p>Lokalna vodičica Vesna priča o Bilogori/Foto: Janja Čaisa</p>

Lokalna vodičica Vesna priča o Bilogori/Foto: Janja Čaisa

<p>Do šumskih staza preko livade i polja/Foto: Janja Čaisa</p>

Do šumskih staza preko livade i polja/Foto: Janja Čaisa

<p>Planinarski dom Kamenitovac/Foto: Janja Čaisa</p>

Planinarski dom Kamenitovac/Foto: Janja Čaisa