Fotografija: Posao nikome nije padao teško, berba lavande bila je prilika za druženje i zabavu/Foto: Martina Čapo
Galerija
Posao nikome nije padao teško, berba lavande bila je prilika za druženje i zabavu/Foto: Martina Čapo

Goran Đurđević: "Ovo je rekordna berba lavande! Hvala osobama s teškoćama na pomoći"

"Članovima je to radna terapija, sami sebi dokazuju da su sposobni. Osim toga, eterična ulja su posebno umirujuća pa nije čudno što smo razdragani i pjevušimo, priznaje tajnik Udruge, Mario Blaha.
VELIKO TROJSTVO – Mirisno i radišno bilo je danas u Maglenči na imanju obitelji Đurđević. Kako i ne bi kada je razlog posjeta Romskoj kući, čiji su vlasnici Slađana i Goran Đurđević, bio berba lavande. Jedan je to od najljepših, a svakako i najmirisnijih događaja tokom godine, naročito kada se lavanda bere u dobrom društvu.

<p>Ukupno 15-ak OSIT-ovaca je sudjelovalo u berbi/Foto: Martina Čapo</p>

Ukupno 15-ak OSIT-ovaca je sudjelovalo u berbi/Foto: Martina Čapo

Naime, ove godine po prvi puta ovom posebnom događaju nazočili su članovi bjelovarske Udruge OSIT. Ali ne samo nazočili, već i sudjelovali u poslu. Pokazali su pritom velik interes i umijeće u berbi mirisne i ljekovite biljke, na čemu im je vlasnik imanja posebno zahvalan. A Goran je osim na pomoći u poslu berbe, veoma zadovoljan i ovogodišnjim urodom za kojeg kaže da je i više nego dobar.

Rekordna godina

-Ove godine bit će jedna od najboljih godina što se tiče lavande. Mi smo se držali starog recepta – prvo smo čekali da dođu pčelice, zatim bumbari, te je potom uslijedila berba. Očekujemo ulja više nego dosadašnjih godina i ono je nešto posebno što nudimo našim posjetiteljima koji redovito dolaze u našu Romsku kuću – kazao nam je Goran Đurđević i pojasnio kako je matična lavandina zemlja Indija. Osvrnuo se Đurđević i na vrijedne pomagače u berbi.

<p>Goran Đurđević potvrdio je kako je ovogodišnja berba lavande jedna od najboljih dosad/Foto: Martina Čapo</p>

Goran Đurđević potvrdio je kako je ovogodišnja berba lavande jedna od najboljih dosad/Foto: Martina Čapo

-Ove smo godine započeli suradnju s bjelovarskom Udrugom OSIT. Oni su već bili kod nas i sudjelovali u sadnji novog nasada koji je obogaćen i ružmarinom i smiljem. Prošle godina smo, pak, surađivali s bjelovarskim Domom za odrasle – ističe Goran kojemu je veoma drago što su se OSIT-ovci odazvali pozivu.

Širenje nasada

-Na taj način oni imaju radnu terapiju, a mi kvalitetnu suradnju i pomoć u samoj berbi lavande – zaključuje Goran i odaje nam kako su imali 4500 grmića lavande. Riječ je o prvom nasadu lavande na Bilogori, no jedan dio im se, priznaje smrznuo ili osušio.

<p>Opojan miris eterične biljke ne može se dočarati fotografijom/Foto: Martina Čapo</p>

Opojan miris eterične biljke ne može se dočarati fotografijom/Foto: Martina Čapo

<p>Iako je posla bilo puno, više je bilo vrijednih berača/Foto: Martina Čapo</p>

Iako je posla bilo puno, više je bilo vrijednih berača/Foto: Martina Čapo

-Taj stari nasad sada broji oko 1500 grmića, dok novi nasad ima oko 900 grmića. Sada smo ipak nešto iskusniji pa smo znali bolje ocijeniti i potreban razmak između redova. Stari je nasad bio malo pregust, što vidimo tek sada, nakon 10 godina – priča Goran i priznaje kako im je želja u budućnosti posaditi još mirisnog i ljekovitog bilja te možda nasad proširiti i na susjednu parcelu.

<p>Dan je bio idealan za berbu, bez vjetra i jakog sunca/Foto: Martina Čapo</p>

Dan je bio idealan za berbu, bez vjetra i jakog sunca/Foto: Martina Čapo

<p>Vrijedni berači gotovo da nisu stajali/Foto: Martina Čapo</p>

Vrijedni berači gotovo da nisu stajali/Foto: Martina Čapo

Osim ulja, Udruga izvornih Roma Lovara čiji je predsjednik Goran Đurđević, lavandu koristi za mirisne jastučiće, ali i za čaj koji ima posebne karakteristike.

Čaj od lavande

-Čaj od lavande je uistinu poseban, dobar je za vruće i hladne dane. Danas su ga isprobali i članovi Udruge OSIT i pohvalili ga što nam je posebno drago. To nam je i cilj - želimo ljude upoznati s lavandom i svim njenim karakteristikama – zaključuje Đurđević.

<p>Goran Đurđević iznimno je zahvalan OSIT-ovcima na pomoći i sudjelovanju u berbi/Foto: Martina Čapo</p>

Goran Đurđević iznimno je zahvalan OSIT-ovcima na pomoći i sudjelovanju u berbi/Foto: Martina Čapo

Inače, valja spomenuti kako Romska kuća prima goste i posjetitelje uglavnom prema najavi, većinom su to grupni posjeti. Isto tako, želja im je postati Kulturni, edukacijski centar namijenjen prvenstveno učenicima viših razreda osnovne i srednje škole kao stupu društva.

<p>Kratak preda i upijanje mirisa tokom vesele radne akcije/Foto: Martina Čapo</p>

Kratak preda i upijanje mirisa tokom vesele radne akcije/Foto: Martina Čapo

-U pilot projektu planirano je kako bi spomenuta događanja većinom bila bazirana na ljetne mjesece, proširili bi se i na okolne zemlje čime bi postali međunarodna destinacija. Djeca bi mogla biti ovdje smještena, učili bi o povijesti Roma, sudjelovali na radionicama, upoznali bi obližnje OPG-ove, ali i Bilogoru te cijelu BBŽ – zaključio je Goran.

Novo iskustvo

Posebno emotivan i sretan suradnjom dviju udruga bio je Mario Blaha, tajnik Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar.

<p>Mario Blaha kazao je kako je članovima Udruge posao radna terapija i način da sebi dokažu da oni to mogu i da su sposobni/Foto: Martina Čapo</p>

Mario Blaha kazao je kako je članovima Udruge posao radna terapija i način da sebi dokažu da oni to mogu i da su sposobni/Foto: Martina Čapo

<p>Posao berbe pomno je organiziran, dok su jedni brali, drugi su nosili lavandu na sušenje/Foto: Martina Čapo</p>

Posao berbe pomno je organiziran, dok su jedni brali, drugi su nosili lavandu na sušenje/Foto: Martina Čapo

-Jako smo sretni zbog sudjelovanja u berbi lavande. To je veoma odgovoran zadatak za članove Udruge i svi smo s nestrpljenjem čekali taj dan. Uspostavili smo suradnju i ranije kada smo sudjelovali u sadnji novog nasada na imanju Romske kuće, a sada smo imali po prvi put priliku brati lavandu i to na starom, velikom nasadu.

<p>Šeširima su se berači zaštitili od sunca/Foto: Martina Čapo</p>

Šeširima su se berači zaštitili od sunca/Foto: Martina Čapo

<p>Vrijedni OSIT-ovci ozbiljno su shvatili radnu akciju/Foto: Martina Čapo</p>

Vrijedni OSIT-ovci ozbiljno su shvatili radnu akciju/Foto: Martina Čapo

To nam je potpuno novo iskustvo, no mislim da je Goran zadovoljan našim zalaganjem, to potvrđuje količina ubrane lavande brzo nakon početka berbe – kazao nam je Blaha dodavši kako je 15-ak članova uključeno u radnu akciju.

Radna terapija

-Svi smo motivirani i sretni što možemo pomoći. I ranije smo se znali uključivati u slične poslove pa tako imamo iskustva u branju jabuka na jednom lokalnom imanju. Volimo biti aktivni u zajednici, a ovo iskustvo prvog branja lavande nas naročito veseli. Članovima je to radna terapija, stječu nova znanja i sami sebi, kao i društvu, dokazuju da su sposobni i da mogu. Osim toga, svi znamo kako su eterična ulja posebno umirujuća pa nije čudno što smo smireni, razdragani i pjevušimo – zaključio je Blaha.

<p>Ubrana lavanda najprije se mora sušiti/Foto: Martina Čapo</p>

Ubrana lavanda najprije se mora sušiti/Foto: Martina Čapo