Fotografija: Nasmijani stogodišnjak uz rođendansku tortu/Foto: Privatni album
Galerija
Nasmijani stogodišnjak uz rođendansku tortu/Foto: Privatni album

Josipu Mažaru iz Dišnika kraj Garešnice na 100. rođendan i Josipovo ostvarile se čak tri želje...

"Jedina mi je želja bila vidjeti svoju djecu koja žive u inozemstvu i još jednom posjetiti rodni kraj u Bosni i Hercegovini", rekao nam je slavljenik Josip MažarOvo je više nego poseban tjedan za djeda Josipa: proslavio je 100. rođendan u krugu obitelji i prijatelja u Garešnici, posjetio je svoje rodno selo u Bosni i Hercegovini, družio se sa sinovima i unucima koji žive u inozemstvu i priredio duplo slavlje u povodu rođendana i Svetog Josipa za prijatelje u umirovljeničkom domu.

U ženskom društvu s nećakinjom i snahom/Foto: Privatni album
U ženskom društvu s nećakinjom i snahom/Foto: Privatni album

Gospodin Josip Mažar iz Dišnika kraj Garešnice već 11 godina živi u Domu umirovljenika u Slavonskom Brodu, stariji sin Zdravko 52 godine živi u Australiji, a mlađi sin Zvonko 35 u Njemačkoj. No Garešnica je očekivano mjesto susreta, proslave 100. rođendana i Dana očeva jer u obližnjem Dišniku još uvijek stoji njihova obiteljska kuća.

"Teško je bilo u ovih 100 godina..."

- Ha, što da vam kažem, bilo je teško u ovih sto godina. Teško je brojiti do sto, a kamoli živjeti toliko. Najljepše mi je bilo kad je supruga bila živa, kad smo bili kod kuće u Dišniku. Nedostaje mi njezino društvo, razgovor s njom. Nismo se nikad svađali, a bili smo u braku 61 godinu. No sretan sam što sam pokretan, čujem, pričam, samo me vid izdaje – kazao nam je gospodin Josip.

Josip sa sinovima Zdravkom i Zvonkom/Foto: Privatni album
Josip sa sinovima Zdravkom i Zvonkom/Foto: Privatni album

Teško je zamisliti da je djed Josip 18. rođendan napunio daleke 1940. godine, tijekom Drugog svjetskog rata koji mu je ukrao mladost. O ratu nerado govori, samo ističe da nije bilo lako. Njegova je obitelj nakon Drugog svjetskog rata izbjegla iz Bosne u Hrvatsku. Draži mu je poratni period kad je upoznao Mariju Rijetković i postao dišnički zet. 

Pomalo iscrpljen od uzbudljivog tjedna, Josip je glavnu riječ prepustio svojim sinovima, nadopunjavao ih i ispravljao, sjećajući se svakog detalja. U razgovoru s ocem i sinovima osjećala se snažna obiteljska povezanost, veliko poštovanje, toplina i ljubav. Uloga oca očito je jedna od najvažnijih u njegovu životu. Iako su udaljeni tisućama kilometara, bitno mu je da njegovi sinovi, unuci i praunuci imaju, kako kaže, bolji kruh.

Ničeg se nije odricao

- Korona je napravila pomutnju, najteže mu je palo kad su bili zatvoreni, kad ih nismo smjeli posjećivati. Tata ima mobitel pa se čujemo svaki dan, a prije korone sam dolazio 4-5 puta godišnje. Svaki put bismo otišli majci na grob, obišli obiteljsku kuću, posjetili rodbinu – rekao nam je sin Zvonko. 

Na pitanje što najradije voli jesti, kako je sačuvao zdravlje i koji je recept za dugovječnost, gospodin Josip sliježe ramenima. Ističe da je sve jeo, da se ničega nije odricao, ali da je puno radio. 

Josip Mažar gazi svjećice za 100. rođendan/Foto: Privatni album
Josip Mažar gazi svjećice za 100. rođendan/Foto: Privatni album

- Roditelji su radili na seoskom domaćinstvu, bili aktivni, jeli smo ono što su uzgojili. Majka je bila domaćica, a otac je uz poljoprivredu i brigu oko domaćih životinja bio odličan majstor. Izradio je čitav niz predmeta od drva i metala. I danas u Njemačkoj čuvam mlinac za kavu i tešku metalnu žlicu koje je otac izradio. A s tom žlicom smo svi najradije jeli grah. I sad smo svaki dan u hotelu dosađivali s pitanjem imaju li graha – smiju se obojica.

Slavljenički tjedan

Josip je imao gust raspored ovaj tjedan. Sinovi Zdravko i Zvonko ispunili su mu želju za 100. rođendan i odvezli ga u rodno selo Agince. To im je bila idealna prilika za druženje utroje i stvaranje novih uspomena u posebnom slavljeničkom tjednu. Bosanske carinike je iznenadilo što još uvijek ima volje putovati u tim godinama. Čestitali su mu rođendan i zaželjeli da još dugo poživi i putuje. 

Dvojica bratića sjede na počasnim mjestima//Foto: Privatni album
Dvojica bratića sjede na počasnim mjestima//Foto: Privatni album

- Srce vuče tamo gdje si rođen, oca u Bosnu što smo mu ostvarili, nas u Hrvatsku. Mene više nego brata jer ne mogu doći često poput njega. Dolazio sam svake druge godine, no zbog korone me nije bilo zadnjih pet. U Australiji sam od 1970. godine, no roditeljima je bilo najvažnije da brat i ja dobro živimo, da smo sretni, ma koliko god bili udaljeni od njih – kazao nam je sin Zdravko.

- Kad sam pitao oca što ćemo za veliki 100. rođendan, samo mi je hladno rekao: kao i svake godine – ništa. Zašto bi sad bilo drugačije. No ipak smo se odlučili prirediti pravu rođendansku zabavu u krugu 50-ak rođaka i prijatelja u našoj Garešnici. Tata je na kraju zadovoljan što je vidio sve te drage ljude na jednom mjestu – rekao nam je sin Zvonko.

Zdrava i snažna pluća

Od silne uzbuđenosti na zabavi su se sasvim slučajno ali vrlo simbolično našle tri rođendanske torte. Kako dolikuje pravom gospodinu, Djed Josip udovoljio je svima i puhao svjećice triput zaredom. Mlađi sin Zvonko šali se da su obavili pulmološki pregled i utvrdili da su pluća zdrava i snažna. Što je pomalo nevjerojatno ako u obzir uzmemo činjenicu da je djed Josip desetljećima bio strastveni pušač.

Josipovi unuci došli su u Hrvatsku na njegov 100. rođendan/Foto: Privatni album
Josipovi unuci došli su u Hrvatsku na njegov 100. rođendan/Foto: Privatni album

- Pušio sam od 14. do 55. godine, onda sam prestao. Pušio sam četiri kutije na dan, jednu za drugom, Nije mi bilo lako prestati, ali sam uspio. Danas se i sam čudim kako sam uspio toliko puno popušiti u danu - kazao nam je. Unatoč pušačkom stažu, Josip je danas vitalan 100-godišnjak i uistinu je iznimka koja potvrđuje pravilo. Bio je u bolnici svega par puta u životu, kad je slomio ruku i operirao bruh. Lani je doživio slabiji moždani udar nakon kojeg se brzo oporavio. Od tada umjesto dvije tablete dnevno pije - tri. No u bolnicu je odlazio drugima u posjet. Nećakinja Gordana Juraić nam prepričava kako ju je prije šest godina, tada vitalni 94-godišnjak, svakodnevno posjećivao u slavonskobrodskoj bolnici. 

Teška su vremena...

- Nakon ovog dinamičnog tjedna, tata se još veseli proslavi 100. rođendana i imendana s prijateljima u domu. Bit će to duplo slavlje. To mi potvrđuje da u domu ima društvo. Svaki put kad ode na par dana iz doma, želi se što prije vratiti. Tamo je pronašao svoj dom, a mi smo sretni jer ima svu potrebnu skrb, njegu i društvo. Mi smo, nažalost, predaleko da ga češće obilazimo – veli nam sin Zvonko.

Nećakinja Gordana ima samo riječi hvale za ujaka/Foto: Privatni album
Nećakinja Gordana ima samo riječi hvale za ujaka/Foto: Privatni album

Gospodin Josip koristi se mobitelom, gleda televiziju svaki dan i upoznat je sa stanjem u svijetu. Veli da je teško vrijeme, ali nas tješi da će sve proći, pa i ovo zlo od korone. Sretni smo što je pronašao vremena i ispričao nam svoju priču na slavljeničkom proputovanju. Dragi Josipe, sretan Vam 100. rođendan, sretan Vam imendan! Živi i zdravi bili! Vidimo se na istom mjestu za godinu dana.