Fotografija: Foto: Pakrački list
Galerija
Foto: Pakrački list

Veliki interes za radionicu izrade tradicijskog nakita u Pakracu: "Došle su i umirovljenice i učenice"

Krenuli su s rekonstrukcijom originala kajice iz Prekopakre s početka 20. stoljeća, a budući da je tehnika komplicirana, bit će organizirane i dodatne radionice kako bi se one završilePrva u nizu radionica izrade tradicijskog nakita u organizaciji Muzeja grada Pakraca održanoj sinoć u gradskoj vijećnici kompleksa Janković izazvala je veliki interes Pakračanki gdje ih je četrdesetak, od osnovnoškolki do umirovljenica, pokušalo rekonstruirati jednu od kajica ili ogrlica koje su se nosile oko vrata, piše Pakrački list.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Voditeljica radionice koja je jedna od njih već održana u Požegi, bila je naša sugrađanka Cvija Grčević, dugogodišnja članica i stručna voditeljica KUD-a „Seljačka sloga“ iz Prekopakre koja je za potrebe KUD-a još prije 30-ak godina počela izrađivati tradicijske ogrlice prema već sačuvanim kajicama.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Tradicijski nakit/Foto: Pakrački list
Tradicijski nakit/Foto: Pakrački list

Kako je istaknula gospođa Grčević, kajica nastaje nizanjem raznobojnih sitnih staklenih perlica na tzv. ribarski konac u obliku trake formirajući određeni motiv. Tako su polaznice sinoć počele s rekonstrukcijom originala kajice iz Prekopakre s početka 20. stoljeća, a budući da je tehnika dugotrajna i komplicirana, bit će organizirane i dodatne radionice kako bi se one završile. Druga radionica bit će održana 23. studenog u 18 sati na istom mjestu.

Voditeljica radionice Cvija Grčević i ravnateljica pakračkog muzeja Jelena Hihlik/Foto: Pakrački list
Voditeljica radionice Cvija Grčević i ravnateljica pakračkog muzeja Jelena Hihlik/Foto: Pakrački list

Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca, objasnila je kako su sačuvani originali tradicijskog nakita vrlo rijetki, to je nakit koje su žene i djevojke izrađivale same, a samu tehniku izrađivanja danas zna vrlo malo ljudi. Sreća je tim veća što je naša sugrađanka jedna od njih koja se bavi tradicijskom baštinom na različite načine.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Muzej grada Pakraca u suradnji s Gradskim muzejom u Požegi pokrenuo je projekt realizacije izložbe o tradicijskom nakitu Požeško-slavonske županije koju je prepoznalo i financijski podržalo Ministarstvo kulture i medija RH, a nakon održanih radionica u Požegi i Pakracu iduće godine bit će postavljena i izložba koja će prezentirati tradiciju ukrašavanja nakitom našeg i požeškog kraja, dodala je Hihlik za Pakrački list.