Fotografija: Ravnateljica Gradske knjižnice Monika Lucić Fider, književnica Ivana Šojat i pakračka učenica Dora Krajina/Foto: Pakrački list
Galerija
Ravnateljica Gradske knjižnice Monika Lucić Fider, književnica Ivana Šojat i pakračka učenica Dora Krajina/Foto: Pakrački list

Nagrađivana književnica Ivana Šojat družila se sa školarcima u Pakracu: "Djeco, puno čitajte"

Književni susret otvorila je ravnateljica Gradske knjižnice Monika Lucić Fider, dok je ostatak druženja vodila učenica 8. razreda Dora Krajina koja je Ivani Šojat postavljala pitanjaIvana Šojat, poznata i nagrađivana književnica i prevoditeljica, jučer se susrela s naših 50-ak učenika Osnovne škole u staroj Gradskoj vijećnici povodom Mjeseca hrvatske knjige čiji program provodi Gradska knjižnica Pakrac, a u organizaciji ovoga susreta i pripremi materijala sudjelovali su i sami učenici sa svojim učiteljima i knjižničarkom.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Književni susret otvorila je ravnateljica Gradske knjižnice Monika Lucić Fider, dok je ostatak druženja vodila učenica 8. razreda Dora Krajina koja je nakon predstavljanja Šojatine osebujne biografije postavljala pripremljena pitanja.

Autorica 18 knjiga

Rodom Osiječanka, Šojat je autorica 18 knjiga među kojima je njeno najpoznatije djelo „Unterstadt“ za kojega je 2010. godine nagrađena s čak četiri nagrade: nagrada za književnost Vladimir Nazor, Ksaver Šandor Gjalski za najbolji roman, Fran Galović za najbolje prozno djelo zavičajne tematike i nagradu Josip i Ivan Kozarac za knjigu godine. Inače piše eseje, poeziju, kratke priče, novele i romane, iza sebe ima i 70 prevedenih knjiga, dok su neke njene knjige prevede na 9 jezika. Našim je školarcima poznata i po djelu „Oblak čvoraka“ za kojega je je osvojila nagradu Mato Lovrak za najbolji roman za mladež, a iz razgovora sa spisateljicom saznajemo da se za svaku knjigu posebno priprema, ovisno o tematici.

U Pakrac stižu Žmirić i Ferić

- Bilo to mačevanje, forenzika ili arheologija, stručna literatura je nužna prije pisanja, kaže Šojat te dodaje da joj to ne smeta jer voli čitati i poručuje mladima da puno čitaju.

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige predviđena su još dva književna susreta, jedan je 4. studenog s književnikom Zoranom Žmirićem, a drugi 16. studenog s predsjednikom Hrvatskog društva pisaca i književnikom Zoranom Ferićem.