Fotografija: Muzej grada Pakraca u suradnji s Gradskim muzejom u Požegi pokrenuo je projekt realizacije izložbe o tradicijskom nakitu Požeško-slavonske županije/Foto: Pakrački list
Galerija
Muzej grada Pakraca u suradnji s Gradskim muzejom u Požegi pokrenuo je projekt realizacije izložbe o tradicijskom nakitu Požeško-slavonske županije/Foto: Pakrački list

U Pakracu kreću besplatne radionice izrade tradicijskog nakita: "Materijal je osiguran"

Prvu radionicu 15. studenog vodit će Pakračanka Cvija Grčević koja suvereno vlada umijećem izrade nakita i godinama neumorno radi na njegovoj rekonstrukciji, kažu u pakračkom MuzejuPAKRAC - Muzej grada Pakraca u suradnji s Gradskim muzejom u Požegi pokrenuo je projekt realizacije izložbe o tradicijskom nakitu Požeško-slavonske županije koju je prepoznalo i financijski podržalo Ministarstvo kulture i medija RH, piše Pakrački list.

Samoj izložbi koju se planira realizirati u 2023. godini, prethode pripremni radovi koji obuhvaćaju istraživanje te radionice izrade i rekonstrukcije tradicijskog nakita koje će biti održane u Pakracu.

Rekonstrukcija nakita

Prva radionica najavljena je za 15. studeni (utorak) s početkom u 18 sati u gradskoj vijećnici kompleksa Janković, a koju će voditi Pakračanka Cvija Grčević koja suvereno vlada umijećem izrade ovog nakita i godinama neumorno radi na njegovoj rekonstrukciji.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

-Zahvaljujući njezinoj nesebičnoj želji za dijeljenjem ovog znanja, organiziramo radionice na kojima se nadamo okupiti što više zainteresiranih polaznika koji će usvojiti tehniku rekonstrukcije zanimljivih dijelova nakita koji se nekoć nosio na našim prostorima. Najavljene radionice će obuhvatiti rekonstrukciju izrade ogrlica tzv. kajica koje su se izrađivale nizanjem staklenih perlica različitih boja i to prema malobrojnim očuvanim originalnim primjercima i starim fotografijama. Materijal za rad je osiguran, a sudjelovanje besplatno, poziva sugrađane Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca.

Tradicijska baština

Tradicijski nakit i ukrašavanje općenito kod seoskog stanovništva Požeško-slavonske županije izrazito je zanimljiva, ali zanemarena tema koja se dosada nije previše stavljala u fokus etnografskih proučavanja.

Jelena Hihlik, ravnateljica Gradskog muzeja Pakrac/Foto: Pakrački list
Jelena Hihlik, ravnateljica Gradskog muzeja Pakrac/Foto: Pakrački list

Stoga je zajednička želja bila postaviti izložbu koja bi pričala priču o ovoj zanimljivoj temi i ujedno pred širom javnosti otkrila svu ljepotu te povijesni razvoj ovog dijela tradicijske baštine, dodaje Hihlik, piše Pakrački list