Fotografija: Djeca koja su bila na ovogodišnjoj "Noći s Andersenom" tu će noć pamtiti dok su živi/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Galerija
Djeca koja su bila na ovogodišnjoj "Noći s Andersenom" tu će noć pamtiti dok su živi/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Pogledajte kako je izgledala čarobna "Noć s Andersenom" u daruvarskoj knjižnici

Za djecu je ovo bio veliki događaj i apsolutno drugačiji od svih aktivnosti koje se nude u našem gradu, rekla nam je ravnateljica daruvarske knjižnice Romana Horvat




Devetero malih Daruvarčana provelo je s petka na subotu noć iz bajke u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar. 

Tamo su se igrali, pjevali, plesali, čitali knjige, pisali dopisnice, jeli pizzu, tortu, pili sokove, šetali i na kraju- prespavali. 

<p>Dolazak u knjižnicu s vrećama za spavanje i stvarima za osobnu higijenu/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar</p>

Dolazak u knjižnicu s vrećama za spavanje i stvarima za osobnu higijenu/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Na njih su budno pazile njihove četiri omiljene daruvarske knjižničarke: Kristina, Ljiljana, Danijela i Romana.

<p>Ove su žene zaslužne za nezaboravnu noć s djecom u knjižnici/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar</p>

Ove su žene zaslužne za nezaboravnu noć s djecom u knjižnici/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Naime, kako smo već izvještavali OVDJE, Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar posljednjih desetak godina obilježava rođendan Hansa Christiana Andersena, jednog od najpopularnijih dječjih pisaca bajki tako da djeca spavaju u knjižnici.

Poseban događaj

Do sada su Andersenov rođendan slavili krajem ožujka ili početkom travnja, no zbog pandemije prošle godine nisu bili u mogućnosti održati druženje, a ove godine termin su pomaknuli na jesen zbog povoljnijih epidemioloških mjera.

<p>Čitale su se knjige, plesalo se i pjevalo/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar</p>

Čitale su se knjige, plesalo se i pjevalo/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

- Bilo je prijavljeno desetero djece, no došlo ih je devet jer je jedno dijete bilo spriječeno zbog nekih privatnih okolnosti. Iako mi "Noć s Andersenom" na ovaj način obilježavamo već nekih desetak godina, moram priznati kako je ove godine bilo baš posebno. Mislim da je možda razlog i to što u knjižnica ovih godinu dana nije bila otvorena za veliki broj ljudi budući da smo morali pratiti epidemiološke mjere pa su i djeca slabije dolazila u knjižnicu. Za njih je ovo bio veliki događaj i apsolutno drugačiji od svih aktivnosti koje se nude u našem gradu. Mislim je je ovih devetero djece bilo jako zadovoljno provedenom noći u našoj knjižnici. Bili su nam jako, jako dobri, vrlo rado su sudjelovali u svim aktivnostima vrlo i mi smo potpuno zadovoljni kako je protekla ta noć. Naravno, djeca su išla spavati oko pola noći kako smo i planirali, no svake godine se to malo otegne pa su na koncu zaspali oko 2.30. Ima djece koja ni ne spavaju cijelu noć. Djeci je to jedan predivan događaj i svaki put nas na kraju pitaju mogu li doći i slijedeće godine - rekla nam je Romana Horvat, ravnateljica Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar ističući kako je njihova praksa da za "Noć s Andersenom" upisuju onu djecu koja do sada na tome nikada nisu bila. Ove godine su to bili članovi knjižnice u dobi od 7 do 10 godina. Dio djece upravo se zbog tog događaja upisivao u knjižnicu, a poslije toga su, naravno ostali njihovi korisnici. 

<p>Jolana Petrinić djeci je svirala gitaru, a oni su je pratili pjesmom i plesom/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar</p>

Jolana Petrinić djeci je svirala gitaru, a oni su je pratili pjesmom i plesom/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

<p>Djeca su napisala dopisnice i ubacila ih u poštanski sandučić/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar</p>

Djeca su napisala dopisnice i ubacila ih u poštanski sandučić/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

<p>Prošetali su malo i po parku/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar</p>

Prošetali su malo i po parku/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

<p>Pizzu su im donijeli iz Daruvarskih toplica/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar</p>

Pizzu su im donijeli iz Daruvarskih toplica/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

<p>Crtić prije spavanja u vrećama/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar</p>

Crtić prije spavanja u vrećama/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

<p>Neki su zaspali uz crtić, a neki od uzbuđenja nisu mogli spavati/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar</p>

Neki su zaspali uz crtić, a neki od uzbuđenja nisu mogli spavati/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Isto tako, prema riječima ravnateljice Romane Horvat, prijašnjih godina uvijek su zvali goste izvana, primjerice iz Osijeka, Zagreba, a ove godine su odlučili djecu zabaviti domaćim snagama.

Stare društvene igre

- Sjetili smo se naše sugrađanke Jolane Petrinić koja inače ima udrugu koja se bavi djecom na jedan vrlo kreativan i zabavan način. Mi knjižničari volimo ugostiti ljude koji vole raditi s djecom jer osim što djeca s njima uživaju i mi na taj način dobijemo neke nove ideje. Jolana je ponovo aktualizirala neke stare društvene igre s kojima smo se mi igrali 70.-ih i 80.-ih godina prošlog stoljeća, a djeci je to, naravno, bila velika novost. Osim što je svirala na gitari, pripremila je i neke timske igre pa onda i grupne, ali i individualne. Djeca su se šetala cijelom knjižnicom i tražila su skriveni predmet. Sve je bilo nagradnog karaktera tako da su djeca kući otišla s poklonima. Pokločniće su dobili od Jolane i od nas - kaže nam Romana Horvat.

<p>Jolana Petrinić s djecom/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar</p>

Jolana Petrinić s djecom/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Program su počeli s Jolanom Petrinić, kasnije su ispisivali dopisnice koje su svi zajedno otišli ubaciti u poštanski sandučić kod pošte. Dopisnice su slali svim medijima koji su ih pratili u "Noći s Andersenom", zatim predsjedniku države, predsjedniku Vlade, ministrici kulture. Na taj način su, kaže nam Romana Horvat, željeli skrenuli pozornost na njihovu malu knjižnicu i grad Daruvar. Djeci je to bilo vrlo interesantno. 

<p>Osmijeh im nije silazio s lica/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar</p>

Osmijeh im nije silazio s lica/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

- Nadam se da ćemo nastaviti s ovom aktivnošću samim time što je Ministarstvo kulture to prepoznalo na nacionalnoj razini. Na njihovim stranicama se može pročitati da je to jedna od aktivnosti koju oni podupiru. To je jedan od istaknutih programa na državnoj razini - govori ravnateljica daruvarske knjižnice Romana Horvat otkrivši nam kako ovo zapravo nije njihova ideja, već ideja njihove sestrinske knjižnice u češkom gradu Tešinu koju su oni objeručke prihvatili i oživjeli.

Zajednički programi

Tešin se nalazi na samoj granici s Poljskom, to je grad koji je puno veći od Daruvara i u kojem živi jako puno nacionalnih manjina koje njeguju svoju kulturu, jezik i tradiciju.

- Nama su oni jako zanimljivi tako da već desetak godina s njima provodimo neke zajedničke programe. Jedan od tih programa je i "Noć s Andersenom". To je bila njihova ideja, a nas su pitali bismo li htjeli s njima u tome sudjelovati, i mi smo, naravno, pristali - ističe Romana Horvat i dodaje kako bi kolegice iz Tešina pripremile svoj program, a daruvarske knjižničarke svoj i onda bi preko Skypea jedni drugima pokazali što su smislili. Djeci je to bio poseban doživljaj.

<p>Djeca su bila potpuno oduševljena onime što su im pripremili u knjižnici/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar</p>

Djeca su bila potpuno oduševljena onime što su im pripremili u knjižnici/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

<p>Daruvarske knjižničarke/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar</p>

Daruvarske knjižničarke/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar