Fotografija: Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Galerija
Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Desetero mališana sutra će provesti magičnu noć u daruvarskoj knjižnici

Gost će biti Jolana Petrinić koja je pripremila zanimljiv program za sudionike koji će, zahvaljujući Daruvarskim toplicama, dobiti večeru i tortu, dok će doručak pripremiti knjižničarke




DARUVAR – Jeste li ikada spavali u knjižnici? E pa upravo to čeka malene Daruvarčane već sutra, 10. rujna, koji će sudjelovati u već poznatom projektu Noć s Andersenom.

Naime, zadnjih desetak godina Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar obilježava rođendan Hansa Christiana Andersena, jednog od najpopularnijih dječjih pisaca bajki, na način, da djeca spavaju u knjižnici.

Bogat program

-Obično Andersenov rođendan slavimo posljednjeg petka u ožujku ili početkom travnja kada mu je i rođendan, no zbog pandemije prošle godine nismo bili u mogućnosti održati druženje, a ove godine termin smo pomaknuli na jesen zbog povoljnijih epidemioloških mjera. Ove godine u knjižnici će spavati 10 malih Daruvarčana uzrasta od 7 do 10 godina. Gost će biti Jolana Petrinić, naša sugrađanka koja je pripremila zanimljiv program za sudionike. Djeca će sa sobom donijeti osobnu higijenu, papuče i pidžamu, a vreće za spavanje osigurali smo uz pomoć Društva Crvenog križa Daruvar, kazala nam je ravnateljica Romana Horvat dodavši kako su Daruvarske toplice zadužene za večeru i tortu, dok će doručak pripremiti knjižničarke.

<p>Romana Horvat, ravnateljica Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar/Foto:Privatni album</p>

Romana Horvat, ravnateljica Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar/Foto:Privatni album

Program su financijski pomogli Ministarstvo kulture i medija RH, koji ga podupiru i hvale od samoga početka.

Jedinstveni u Hrvatskoj

-To je inače program po kojemu smo jedinstveni u Hrvatskoj, a ideju smo dobili od naših „sestrinskih“ knjižničarki iz Gradske knjižnice Češki Tešin u Češkoj.

Prijašnjih godina (do pandemije) smo organizirali video pozive putem skypea s našim prijateljima u spomenutoj knjižnici pa smo se trudili pripremiti i programe samo za njih, a oni su pripremili program samo za nas. Oni, nažalost prošle i ove godine ne slave Andersenov rođendan pa će ovaj put skype izostati. Upravo zbog tog neobičnog programa naše knjižnice, nekoliko puta bili smo i na državnoj televiziji u Dnevniku, a ministrica nas je znala osobno nazvati i pohvaliti – istaknula je ravnateljica Horvat koja se veoma veseli ovogodišnjem obilježavanju.

<p>Knjižničarka Danijela Marić s djecom/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar</p>

Knjižničarka Danijela Marić s djecom/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Inače, Noć s Andersenom se provodi kao akcija u kojoj se kroz niz čitalačkih i sličnih aktivnosti potiče čitanje od najranije dobi. Samo 15 minuta glasnog čitanja dnevno pomaže djetetovu cjelokupnom razvoju.

Posjet Pošti i Julijevom parku

-Sudionici noćenja iz naše knjižnice ilustrirat će poznate Andersenove priče te će se radovi moći vidjeti na panoima u predvorju knjižnice. Osim već spomenutih aktivnosti, valja reći kako planiramo ispisivati dopisnice te posjetiti Poštu i Julijev park. Sve sudionike čeka i iznenađenje u vidu nagradne igra „Pogodi tko sam ili što sam?“, te animirani film  - kazala je Horvat i dodala kako sve završava idućeg jutra u 9 sati kada roditelji dolaze po svoje mališane.

Dodajmo kako je Epidemiološka služba u Bjelovaru obavještena o događaju te će u daruvarskoj knjižnici postupati prema dobivenim smjernicama.