Fotografija: Manifestacija je od velikog značaja za cijelu županiju/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Manifestacija je od velikog značaja za cijelu županiju/ Foto: Deni Marčinković

Na Dane hrvatskog pučkog teatra u Hercegovac stižu gosti iz Njemačke, BiH, Srbije i Hrvatske

Riječ je o jedinstvenom kulturnom manifestu koji je Hercegovac stavio na kulturnu kartu Europe, kaže načelnik Boro Bašljan



- Po Danima krumpira poznati smo diljem Lijepe naše, dok smo po Danima hrvatskog pučkog teatra poznati van naših granica, tim je riječima načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan najavio 28. izdanje ovog festivala.

Kako kaže, riječ je o jedinstvenom kulturnom manifestu koji je Hercegovac stavio na kulturnu kartu Europe.

- Zahvaljujem se župan i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na podršci, kao i Hrvatskoj matici iseljenika te Hrvatskoj čitaonici Hercegovac na organizaciji ovog izuzetno bitnog festivala za nas, naglasio je Bašljan.

Iseljena i domovinska Hrvatska

Inače, pokrovitelji Dana hrvatskog pučkog teatra su Ministarstvo kulture i medija, Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Hercegovac, dok je Hrvatska matica iseljenika suorganizator.

Zrinka Cjetojević, Boro Bašljan i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Zrinka Cjetojević, Boro Bašljan i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

- Skoro tri desetljeća održavamo tradiciju kazališnog amaterizma iseljene i domovinske Hrvatske. Ove godine imamo bogat i raznolik program s pet predstava. Festival otvaraju domaće snage s predstavom "Krađa, svađa, itd..." što je ujedno 127 premijerna izvedba koja je nastala u Čitaonici od njezinog osnutka 1921. godine, poručila je predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovac Zrinka Cjetojević.

Gosti iz Srbije, BiH i Njemačke

Uz navedenu predstavu, u Hercegovcu će svoj rad predstaviti i glumci amateri iz Subotice, Münchena, Travnika i Starog Grada, a festival će zatvoriti kazališna izvedba koja nastaje tijekom radionice u kojoj sudjeluju svi sudionici festivala.

Nives Antoljak i Natalija Lacina/ Foto: Deni Marčinković
Nives Antoljak i Natalija Lacina/ Foto: Deni Marčinković

Domaću predstavu najavila je Natalija Lacina, redateljica Pučke scene Hrvatske čitaonice Hercegovac.

- Pripremili smo komediju u kojoj sudjeluju šest lika i to četiri ženska i dva muška. Postava je standardna, a čine je glumci koji već 20 godina igraju na daskama Hrvatske čitaonice Hercegovac. Radnja se temelji na sukobima supružnika, čije svađe prekida lik lopova koji upada u obiteljsku kuću. Tu je lik dosadne svekrve i majke te lik kćeri pankerice i umjetnice, a tekst prikazuje kako se pištoljem rješavaju stereotipne bračne  muke, opisala je Lacina.

Očuvanje tradicije

Zadovoljstvo što se nakon korone i ostalih nedaća Dani pučkog teatra vraćaju u tradicionalni termin iskazao je i župan Marko Marušić. 

- Ova manifestacija od posebnog je značaja za BBŽ, jer je riječ o smotri glumaca Hrvata iz susjednih zemalja i domovine. Očuvanje hrvatske riječi i jačanje osjećaja pripadnosti domovini svakako je hvalevrijedno. Poznato je da je jezik najsnažnije obilježje identiteta, osobe i naroda te mi je drago da ga na ovaj način njegujemo, istaknuo je župan Marušić i pozvao sve da ovog vikenda dođu u Hercegovac.

Raspored festivala/ Foto: Hrvatska čitaonica Hercegovac
Raspored festivala/ Foto: Hrvatska čitaonica Hercegovac

Da su Danima hrvatskog pučkog teatra nadasve vrijedna manifestacija smatra i Nives Antoljak, suradnica u Odjelu za kulturu Hrvatske matice iseljenika.

Veliki značaj u Europi

- Neki projekti tijekom godine izgube svoj značaj, međutim to ovdje nije slučaj. Manifestacija ne samo da je opstala, već se i širi te ima veliki značaj u Europi. Svake godine nastojimo dovesti nekoga novog, a paralelno njegujemo i stara prijateljstva, zaključila je Antoljak.

Za kraj recimo i to da se 28. Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu održavaju u petak i subotu, 24. i 25. veljače. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!