Fotografija: U uređenju muzeja sudjelovali su volonteri/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
U uređenju muzeja sudjelovali su volonteri/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovar na Barutani dobio muzej u spomen na sve one koji su se borili za slobodu grada i domovine

Ovo mjesto prije 30 godina izgledalo je kao Hiroshima, a sada otvaramo muzejski postav u spomen na sve one koji su dali svoje živote, koji su izgubili svoje najmilije i koji su krenuli u borbu za Hrvatsku, kazao je Sabolović




Spomen područje "Barutana 1991." ima novo ruho. Naime, Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije pomoću sredstava Ministarstva kulture i medija te Županije i Grada preuredilo je unutarnje i vanjske dijelove Muzeja Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar.

<p>Novi muzejski postav/ Foto: Deni Marčinković</p>

Novi muzejski postav/ Foto: Deni Marčinković

- Ovo mjesto prije 30 godina izgledalo je kao Hiroshima, a danas ovdje otvaramo muzejski postav u spomen na sve one koji su dali svoje živote, koji su izgubili svoje najmilije i koji su krenuli u borbu za suverenu i neovisnu Hrvatsku. Naša želja je na ovaj način iskazati i koliki je bio značaj i uloga Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije u Domovinskom ratu, između ostalog kazao je Marin Sabolović, predsjednik Društva.

<p>Marin Sabolović, Dario Hrebak, Mile Ćuk, Jozo Trogrlić, Dinko Tandara i Branko Hrg/ Foto: Deni Marčinković</p>

Marin Sabolović, Dario Hrebak, Mile Ćuk, Jozo Trogrlić, Dinko Tandara i Branko Hrg/ Foto: Deni Marčinković

Dodao je i to da je za uređenje prostora utrošeno oko 900 sati volonterskog rada, na čemu se zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom projektu, koji unatoč svim naporima još uvijek nije do kraja završen. 

Svečanom otvorenju nazočili su brojni uzvanici, među kojima su bili članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, sami branitelji, kao i brojni dužnosnici. U ime predsjednika RH okupljenima se obratio general pukovnik Marijan Mareković, koji je pored ostalog istaknuo zadovoljstvo što se kroz muzej njeguje i čuvanja hrvatska vojna tradicija. 

- Ovo je jedan od kamenčića u mozaiku oslobodilačkog, časnog i pobjedonosnom Domovinskom ratu. Čestitam svima koji su sudjelovali u ostvarenju ove vrijedne inicijative te svim Bjelovarčanima čestitam Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja, rekao je general pukovnik Mareković.

<p>Branko Hrg, Marijan Mareković i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković</p>

Branko Hrg, Marijan Mareković i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

U svojstvu izaslanika predsjednika Sabora Republike Hrvatske večeras je bio bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

- Mi pripadnici mlađih generacija koji smo 90-tih godina krenuli u školu moramo raditi na očuvanju naše hrvatske tradicije i tako nastaviti put koji su naši branitelji stvarali. Imamo povjesničara koji pokušavaju iskriviti našu povijest, stoga mi je posebno drago da u ovom projektu sudjeluju hrvatski branitelji, svjedoci tih vremena, između ostalog istaknuo je župan Marušić.

<p>Otvorenju je privuklo veliki broj posjetitelja/ Foto: Deni Marčinković</p>

Otvorenju je privuklo veliki broj posjetitelja/ Foto: Deni Marčinković

Zadovoljstvo viđenim te zahvalu svima članovima Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije iskazao je i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

- Ovaj muzej ima veliki i važnu ulogu, a jednako tako šalje i dobru poruku. Prošle godine obnovili smo ovo područje, koje vjerujem da je sada dostojanstveno. Ovih dana obilježavamo 25 godina od uspostave Dana Grada Bjelovara, a već 30 godina odajemo počast svima onima koji su za naš grad dali ono najvrjednije što su imali, svoj život, između ostalog poručio je gradonačelnik Hrebak.

<p>Muzej Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković</p>

Muzej Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković

Dodajmo i to da je svečanom otvorenju u ime predsjednika Vlade nazočio i državni tajnik Branko Hrg, kao i Dinko Tandara, ravnatelj Uprava za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć pri Ministarstvu hrvatskih branitelja, general Mile Ćuk te brojni drugi predstavnici Grada i Županije. 

<p>Novouređene prostorije Spomen područja Barutana 1991-/ Foto: Deni Marčinković</p>

Novouređene prostorije Spomen područja Barutana 1991-/ Foto: Deni Marčinković