Fotografija: Norveški veleposlanik prilikom razgledavanja eksponata/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Norveški veleposlanik prilikom razgledavanja eksponata/ Foto: Deni Marčinković

Izložba "Uz 30. obljetnicu Domovinskog rata" donosi dosad nikad viđene fotografije iz rata

Znamo da je svaki treći ili četvrti tenk bio iz naše vojarne, a prikazani su i događaji koji su bili preduvjet za stvaranje Hrvatske vojske, kao i brojne akcije poput Bljeska, Otkosa 10, Oluje, kaže Pavlović




"Uz 30. obljetnicu Domovinskog rata", naziv je izložbe koja se u sklopu proslave Dana Grada i Dana bjelovarskih branitelja idućeg ponedjeljka u 18 sati otvara u Gradskom muzeju Bjelovar. 

<p>Minobacač izrađen u Bjelovaru/Foto: Deni Marčinković</p>

Minobacač izrađen u Bjelovaru/Foto: Deni Marčinković

- Prikazano će biti oko 300 fotografija, bilo amaterskih ili profesionalnih, koje su djelo 30 autora. Organizator izložbe je naš Gradski muzej, a predstavljeni će biti i drugi eksponati poput odora i naoružanja. Gradu Bjelovaru iznimno je bitno dostojanstveno predstaviti ulogu našeg grada, kao i svega ostalog što se događalo u Domovinskom ratu. Vjerujem da će izložba biti dobro posjećena, a ovim putem pozivam sve zainteresirane da dođu do Gradskog muzeja Bjelovar, između ostalog kazao je gradonačelnik Dario Hrebak. 

Nikad prikazane fotografije

Za izložbu su bili zaduženi svi kustosi Gradsko muzeja, a prema riječima ravnatelja Milana Pavlovića, prikupljeni su svi značajni materijali koji su se odnosili na naše zborno područje.

<p>Dario Hrebak i Milan Pavlović/ Foto: Deni Marčinković</p>

Dario Hrebak i Milan Pavlović/ Foto: Deni Marčinković

<p>Plakati MORH-a/ Foto: Deni Marčinković</p>

Plakati MORH-a/ Foto: Deni Marčinković

- Znamo da je svaki treći ili četvrti tenk bio iz naše vojarne, a prikazani su i događaji koji su bili preduvjet za stvaranje Hrvatske vojske, kao i brojne akcije poput Bljeska, Otkosa 10, Oluje te akcije južne i istočne bojišnice. Na izložbi će biti prikazane i fotografije koje javnost ima priliku po prvi put vidjeti, a osim fotografija i tekstova naći će se i originalne karte, zastave, odore, a tu je i minobacač bjelovarske proizvodnje, pored ostalog kazao je Pavlović.

30 maketa 

Također, dodao je i to da će na izložbi biti predstavljeno i 30 maketa vojnih i policijskih oruđa i oružja koji su se koristili u Domovinskom ratu.

<p>Čak 30 maketa vojnih i policijskih vozila bit će prikazano na izložbi/ Foto: Deni Marčinković</p>

Čak 30 maketa vojnih i policijskih vozila bit će prikazano na izložbi/ Foto: Deni Marčinković

- Nadalje, imamo vrijednu MORH-ovu zbirku plakata u razdoblju od 1991. do 1995. godine. Autor izložbe je Marijo Reljanović, a sve je popraćeno kvalitetnim katalogom koji je dostupan u većem broju, dodao je Pavlović.

Kao što smo već rekli, izložba se otvara 27. rujna u 18 sati, a svi zainteresirani moći će je posjetiti sve do 30. listopada ove godine.