Fotografija: Dario Hrebak i Igor Crnomarić/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Dario Hrebak i Igor Crnomarić/ Foto: Deni Marčinković

Organizatori pripremili bogat program obilježavanja 30 godina od oslobođenja Bjelovara

"Na sam Dan Grada tradicionalno će se održati Mimohod pobjednika i Svečana sjednica Gradskog vijeća i to na Spomen području Barutana. U slučaju lošeg vremena program ćemo prebaciti u Dom kulture", ističe Hrebak
BJELOVAR - Idućeg tjedna, točnije 29. rujna obilježava se 30 godina od oslobođenja Bjelovara i 25 godina od kako je taj datum proglašen Danom Grada Bjelovara. Kao i svake godine, priprema se bogat program, kojeg su danas predstavili bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara Igor Crnomarić.

- Na sam Dan Grada tradicionalno će se održatI Mimohod pobjednika i Svečana sjednica Gradskog vijeća i to na Spomen području Barutana. U slučaju lošeg vremena program ćemo prebaciti u Dom kulture, ali će ulazak biti moguć isključivo uz covid potvrde. Nadalje, idući srijedu u Boho parku održat će se i koncert bjelovarskih glazbenika, pod nazivom "Bjelovarčani Bjelovaru", a pridružit će im se i ženski zbor Vox feminea, između ostalog najavio je Hrebak.

<p>Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković</p>

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Dodao je i to da brojne programe organiziraju i gradske udruge i ustanove, pa će se tako već sutra (petak) u Gradskom muzeju Bjelovar, s početkom u 18 sati, održati promocija taktile slikovnice koju su izradile djelatnice Dječjeg odjela Narodne knjižnice Petar Preradović. 

Brojne izložbe

- Također, u subotu će se održati izložba u FOTOklubu Bjelovar naziva "Bjelovar: portret grada Camerom obscurom", dok je u ponedjeljak 27. rujna u 18 sati zakazano otvorenje izložbe "Uz 30. obljetnicu Domovinskog rata", u Gradskog muzeju. Nadalje, u utorak 28. rujna u 17.40 sati u KMC-u na rasporedu je projekcija filma "Tajne zloglasne šume Lug", istaknuo je Hrebak te dodao da se od sutra pa sve do 3. listopada u organizaciji Bjelovarskog održava 10. Komedija fest.

Recimo i to da će od sutra, pa sve do iduće srijede duž gradskog korza čak 23 izlagača izložiti i prodavati svoje proizvode, a predstavit će se i Pčelari Grada Bjelovara. U svom izlaganju Hrebak se osvrnuo i na obećanje premijera Plenkovića da se osobno nazočiti Danu Gradu, međutim službena potvrda njegovog dolaska još uvijek se čeka.

Program za branitelje

Jedino što može malo pokvariti cjelokupni program je najavljeno loše vrijeme, ali svi se nadaju da to toga ipak neće doći. Ovogodišnje obilježavanje posebno je i za sve bjelovarske branitelje.

- Prošlo je 30 godina od najtragičnijeg dana u povijesti našeg grada i domovine. Kao i svake godine program na sam Dan Grada kreće polaganjem vijenaca u središnjem parku u 8 sati. Zbog nesretnog virusa ove godine u Mimohod nećemo uključivati školsku djecu, ali zato pozivam sve branitelje i ostale građane da se okupe u što većem broju, poručio je Crnomarić te dodao da se u sklopu dana otvara i novoobnovljeni muzej na Barutani.

<p>Igor Crnomarić/ Foto: Deni Marčinković</p>

Igor Crnomarić/ Foto: Deni Marčinković

Također, najavio je i malonogometni turnir koji će se održati 24., 25. i 26. rujna, dok je finale zakazano za 29. rujna. Pored brojnih navedenih događanja, Crnomarić ističe i predavanja "Bjelovarske pobjede u Domovinskom ratu" koje 28. rujna u 19.30 sati u Gradskom muzeju organizira Udruga dragovoljaca Domovinskog rata, a druženje bjelovarskih branitelja organizirano je u petak u Gudovcu.

Točne satnice svih događaja bit će poznato uskoro, kada svi sudionici potvrde svoj dolazak.