Fotografija: Noć muzeja u Bjelovaru, Čazmi i Pakracu bila je vrlo dobro posjećena/Foto: Branka Sobodić, D. Kirin, Pakrački list
Galerija
Noć muzeja u Bjelovaru, Čazmi i Pakracu bila je vrlo dobro posjećena/Foto: Branka Sobodić, D. Kirin, Pakrački list

FOTO Evo kako je izgledala Noć muzeja u Bjelovaru, Pakracu i Čazmi

Nakon prošlogodišnjeg digitalnog izdanja ove manifestacije, organizatori su najzadovoljniji činjenicom da su se posjetitelji ponovno vratili u muzeje



Pod sloganom "Muzeji - između stvarnog i digitalnog, sinoć je održana 17. Noć muzeja. Nakon prošlogodišnjeg digitalnog izdanja manifestacije, organizatori su najzadovoljniji činjenicom da su se posjetitelji ponovno vratili u muzeje.

Zbog mjera izostala izložba Željka Sabola

Gradski muzej Bjelovar zbog epidemioloških mjera, unatoč prvotno planiranim dvjema izložbama, ipak je prikazao samo jednu i to onu u čast legendarnom bjelovarskom novinaru i televizijskom i radijskom voditelju Voji Šiljku.

Noć muzeja u Gradskom muzeju Bjelovar/ Foto: Branka Sobodić
Noć muzeja u Gradskom muzeju Bjelovar/ Foto: Branka Sobodić

Izložba Taxi za Bjelovar postavljena je u Galeriji Nasta Rojc/ Foto: Branka Sobodić
Izložba Taxi za Bjelovar postavljena je u Galeriji Nasta Rojc/ Foto: Branka Sobodić

- Zadovoljni smo posjetom. Bili smo otvoreni tri sata, a u to vrijeme muzej je posjetilo 80-tak građana. Nažalost, zbog mjera nismo mogli realizirati sav zamišljeni program, odnosno izložbu u čast Željku Sabolu nismo otvarali. Međutim, promociju kataloga planiramo uskoro održati, a tada ćemo prikazati i cijelu izložbu u multimedijskoj dvorani, poručio je ravnatelj bjelovarskog muzeja Milan Pavlović.

Tekstovi Voje Šiljka/ Foto: Foto: Branka Sobodić
Tekstovi Voje Šiljka/ Foto: Foto: Branka Sobodić

Dodao je i to da će obje izložbe ("Vojo Šiljak - Taxi za Bjelovar" i “Željko Sabol – C’est la vie”) biti otvorene do kraja veljače, tako da će građani imati priliku u njima i uživati.

Veliki odaziv na izložbe o Domovinskom ratu

Kao što smo i najavili, Bjelovarčani su sinoć mogli uživati i u izložbama Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije, koje je za tu priliku otvorilo oba svoja izložbena prostora, Stalni postav Domovinskog rata na Trgu Stjepana Radića i Muzeju Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar na Barutani. 

Stalni postav Domovinskog zbog velike posjećenost radio je duže od planiranog/ Foto: Branka Sobodić
Stalni postav Domovinskog zbog velike posjećenost radio je duže od planiranog/ Foto: Branka Sobodić

Postav na Barutani/ Foto: Branka Sobodić
Postav na Barutani/ Foto: Branka Sobodić

- Tijekom ovogodišnje Noć muzeja na naše iznenađenje zabilježen je 481 posjetitelj, što nas iznimno veseli. Radi velikog interesa radili smo do 23 sata, umjesto do predviđenih 21 sat. Hvala našim posjetiteljima koji su, hladnoj noći usprkos, posjetili naša oba postava, kao i članovima Društva koji su koordinirali s ulascima u postav i dežurali do kasnih noćnih sati. Zahvaljujemo i Zajednica udruga u kulturi Grada Bjelovara koja tradicionalno sufinancira ovaj događaj, kao i Likovnom udruženju Bjelovar na postavljenom izložbi u našoj galeriji. Vjerujemo da će se ova suradnja nastaviti. Ispred nas su neki novi projekti, a mi se vidimo vrlo brzo s različitim novinama koje će zasigurno zainteresirati i motivirati neke nove posjete, poručili su iz Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije.

Iz Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije jako su zadovoljni posjetom/ Foto: DOHVT
Iz Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije jako su zadovoljni posjetom/ Foto: DOHVT

Grad Čazma također se uključio u ovogodišnju manifestaciju, koja se u ovom gradu također održala na dvije lokacije, u Gradskom muzeju koji djeluje u sklopu Centra za kulturu te u Galeriji Matešin u Bojani.

Bogat program u Čazmi

Posjetitelji Gradskog muzeja Čazma mogli su uživati u prezentaciji "Digitalni sadržaji - teme iz zavičajne povijesti i kulture", izložbama "Vedute Čazme" i "20. godina Galerije Cetin", animiranim filmovima "Crvenkapica" i "Mrav dobra srca".

Predavanje u Gradskom muzeju Čazma/ Foto: D. Kirin
Predavanje u Gradskom muzeju Čazma/ Foto: D. Kirin

Radionica za najmlađe u Galeriji Matešin u Bojani/ Foto: D. Kirin
Radionica za najmlađe u Galeriji Matešin u Bojani/ Foto: D. Kirin

Što se događanja u Bojani tiče, program je počeo  Dječjom likovnom radionicom "Crtamo životinje", a održana je i premijera dokumentarnog filma "Bilo je to zime 2012". Također, cijelu večer otvoreni su bili svi muzejski postavi, a posjetitelji Galerije Matešin imali su poseban popust na kupnju slika. 

U Galeriji Matešin sve slike bile su na popustu/ Foto: D. Kirin
U Galeriji Matešin sve slike bile su na popustu/ Foto: D. Kirin

Ovogodišnja, sedamnaesta po redu Noć muzeja održala se sinoć i u Pakracu u uvjetima sličnima prošlogodišnjima – online i tamo gdje je to moguće ‘uživo’, uz prigodnu temu “Muzeji – između stvarnog i digitalnog”, piše Pakrački list.

Pakračani oduševljeni 

Kroz Muzej grada Pakraca i Muzej ratne i vojne povijesti sinoć su unatoč epidemiološkim ograničenjima prodefilirali mnogi sugrađani, iako se brojnost ne može uspoređivati s prijašnjim godinama, no sigurno ne treba biti nezadovoljan.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

U pakračkom gradskom muzeju kroz cijelu večer Pakračani su imali na raspolaganju razgledavanje najznačajnije muzejske zbirke, pa su tako uz, muzejske zagonetke, otkrivali neka od najznačajnijih Pakračana, događaja i muzejskih predmeta. Najuspješniji su i nagrađeni. Isto tako, pripremljena je i retro glazbena slušaonica uz mogućnost razgledavanja knjižne građe zavičajne povijesti.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Možda najzanimljiviji izložak najmlađima, ali i nešto starijima, bila su sada već muzejska računala pa su mališani isprobali video igrice koje su prije dvadesetak godina igrali tadašnji klinci.  Pakračani su imali prilike virtualno prošetati Starim gradom Pakracom gdje je sinoć prezentiran i 3D model srednjovjekovnog Pakraca posebice sama utvrda i gotička crkva. Svi digitalni sadržaji, kao i  noćni muzejski kviz, mogao se pratiti na stranicama www.muzej-pakrac.hr.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Novi prostor Muzeja vojne i ratne povijesti u zgradi nekadašnjeg pakračkog suda pokazao se odličnim, posebno za masovnije dolaske. U prizemlju Muzeja bila je postavljena izložba fotografija novljanskog ratnog fotografa Željka Gašparovića – Gaše naziva „Ratnici i prognanici“, dok je prvi kat rezerviran za stalni postav Muzeja vojne i ratne povijesti. Također za najmlađe posebna zanimljivost bila je isprobavanje odora i opreme iz Drugog svjetskog rata koje su za sinoćnji događaj pripremili članovi Airsoft grupe „Font“ iz Osijeka, udruge koja se bavi uprizoravanjem bitaka iz tog razdoblja. Za nešto starije građane, uz razgledavanje mnoštva eksponata, zanimljiva je bila i knjižnica koja ima zavidan broj knjižne građe vojne tematike, a sadrži između ostalog i autentične primjerke knjiga starijih od dvjesto godina.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Noć muzeja održati u okolnostima u kojima su se kulturne institucije silom prilika “adaptirale” na novu stvarnost, kada se veliki dio programa odvijao u kontroliranim uvjetima i okolnostima uz obvezne Covid potvrde, kada je bitno smanjen broj posjetitelja na kulturnim događajima, veliki je uspjeh. Stoga možemo zaključiti da je uspješna bila i pakračka Noć muzeja, piše Pakrački list.