Fotografija: Foto: Nikša Duper/CROPIX (ilustracija)
Galerija
Foto: Nikša Duper/CROPIX (ilustracija)

Dolazi sjajna Noć muzeja! Evo što se nudi u Bjelovaru, Čazmi, Pakracu i po prvi put u Daruvaru

Prošle godine u Noći muzeja sudjelovalo je 188 muzejskih, baštinskih, obrazovnih, znanstvenih i vjerskih institucija putem digitalnih kanala komuniciranja. Ove godine većina programa je uživo



Hrvatsko muzejsko društvo 17. godinu zaredom organizira Noć muzeja, a ovogodišnja manifestacija održat će se u petak, 28. siječnja. 

Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)
Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)

Kako kažu iz Društva, prošle godine sudjelovalo je 188 muzejskih, baštinskih, obrazovnih, znanstvenih i vjerskih institucija i to po prvi put putem digitalnih kanala komuniciranja, a gdje je to bilo moguće održani su i programi uživo. 

Vojo Šiljak i Željko Sabol

Tema ovogodišnje Noći muzeja je "Muzeji - između stvarnog i digitalnog", a većina programa ipak će se održati uživo. Konkretno, u Bjelovaru će posjetitelji moći obići čak tri lokacije. Naime, Gradski muzej Bjelovar u svom prostoru priprema dvije izložbe, posvećene dvojici poznatih Bjelovarčana Voji Šiljku i Željku Sabolu.

Gradski muzej Bjelovar pripremio je dvije izbožbe/ Foto: Grad Bjelovar
Gradski muzej Bjelovar pripremio je dvije izbožbe/ Foto: Grad Bjelovar

- Riječ je o izložbama "Vojo Šiljak - Taxi za Bjelovar" i “Željko Sabol – C’est la vie”, autorice Silvije Sitte, više kustosice našeg muzeja. Izložba posvećena Voji Šiljku bit će postavljena u Galeriji nasta Rojc, a brojni dokumenti i nagrade prikazat će velik i opsežan rad našeg poznatog novinara i televizijskog i radijskog voditelja. Što se izložbe u čast Željku Sabolu tiče, ona će biti postavljena u Multimedijskoj dvorani, koja će nositi njegovo ime, a obje izložbe bit će popraćene opsežnim katalozima, naglasio je Milan Pavlović, ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar.

Dodao je i to da će Muzej svoja vrata otvoriti u 18 sati, ali zbog mjera službenog otvorenja neće biti. 

- Maksimalno u muzeju može biti 25 osoba, uz covid potvrde i maske naravno, a obje izložbe bit će otvorene tijekom cijele veljače, dodao je Pavlović.

Stalni postav Domovinskog rata i Barutana

Za druge dvije lokacije pobrinulo je Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije koje će pod pokroviteljstvom Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara, a u suradnji s Likovnim udruženjem Bjelovar, postaviti izložbe u Stalnom postavu Domovinskog rata (Trg Stjepana Radića 9) i Muzeju Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar (Barutanska 10, Bjelovar – Barutana).

Muzejski postav na Barutani/ Foto: Deni Marčinković
Muzejski postav na Barutani/ Foto: Deni Marčinković

- Program na obje lokacije počinje u 19 sati. U prostoru Stalnog postava posjetitelji će do 21 sat moći razgledati tri tematske cjeline, dok će Muzej OZ i ZP Bjelovar na Barutani biti otvoren do 22 sata. Pored stalnog muzejskog postava, spomen sobe i postava na otvorenom, u sklopu Noći muzeja na Barutani će biti postavljena i izložba slika LUB-a i likovne kolonije "Barutana, održani 2001. godine, pored ostalog poručili su iz Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije.

Dodali su i to da mole sve posjetitelje za pridržavanje epidemioloških mjera, a djelatnici i volonteri koordinirat će ulaske u postale.

Prva daruvarska Noć muzeja

Ove godine po prvi put manifestacija Noć muzeja održat će se i u Daruvaru. Tim povodom u pripremi je biografska izložba Eve Fischer, u galeriji grada Daruvara u Dvorcu grofa Jankovića.

- U glavnoj dvorani dvorca reproducirat ćemo i biografske filmove, a službeno otvorenje izložbe svojim nastupom uveličat će učenici Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar. Također, u podlozi ćemo imati priliku čuti glazbu Ennia Morriconea, inače poznatog talijanskog kompozitora koji je skladao glazbu za jednu izložbu Eve Fischer, istaknula je Vanda Cegledi, zamjenica daruvarskog gradonačelnika. 

Likovna galerija u budućem muzeju mogla bi nositi naziv po svjetski poznatoj umjetnici rođenoj u Daruvaru, Evi Fischer/Foto: Grad Daruvar
Likovna galerija u budućem muzeju mogla bi nositi naziv po svjetski poznatoj umjetnici rođenoj u Daruvaru, Evi Fischer/Foto: Grad Daruvar

Dodala je i to da je otvorenje zakazano u petak u 19 sati, a posjetitelji će u izložbi moći uživati svake subote u veljači i to od 10 do 13 sati ili prema najavi. Također, za ulazak je potrebna covid potvrda te pridržavanje svih ostalih epidemioloških mjera. 

Noć muzeja kod Matešina 

Grad Čazma također se uključio u ovogodišnju manifestaciju, koja će se održati u Galeriji Matešin u Bojani. Program počinje u 17 sati Dječjom likovnom radionicom "Crtamo životinje".Iz Galerije poručuju da će povodom Noći muzeja biti otvoreni svi muzejski postavi.

Likovna radionica za djecu u Galeriji Matešin/ Foto: Galerija Matešin
Likovna radionica za djecu u Galeriji Matešin/ Foto: Galerija Matešin

- Posjetitelji imaju poseban popust na kupnju slika, a negdje sa strane bit će tople krafne i čaj, kažu iz Galerija Matešin.

Dodaju i to da u 19 sati počinje premijera dokumentarnog filma "Bilo je to zime 2012., a galerija je otvorena sve do 21 sat.

Bogat program u Pakracu

Muzej grada Pakraca u Noći muzeja će svoja vrata otvoriti od 18 do 23 sata uz program koji će se odvijati u Muzeju grada Pakraca, Gradskoj vijećnici kompleksa Janković te digitalni sadržaj na www.muzej-pakrac.hr.

U Gradskoj vijećnici kompleksa Janković bit će održano predavanje u dva termina, u 18 i 20 sati, o rezultatima istraživanja Starog grada Pakraca u prošloj godini koje će održati arheologinja Tea Lokner, javlja Pakrački list. Građani se za prisustvovanje predavanjima moraju prethodno najaviti na e-mail muzej@pakrac.hr ili na telefon 034/411 – 113.

Noć muzeja u Pakracu ima svoje digitalno izdanje/Foto: Pakrački list
Noć muzeja u Pakracu ima svoje digitalno izdanje/Foto: Pakrački list

Program se nastavlja „Kulturnom  terapijom“ odnosno retro glazbenom slušaonicom i mogućnosti slobodnog istraživanja i uvida u najzanimljiviju građu zavičajne povijesti Pakraca, a istovremeno će se građani moći okušati kako je biti gamer na muzejskim računalima. Za one koji još nisu imali prilike vidjeti, bit će organizirana i prezentacija 3D modela srednjovjekovnog Starog grada Pakraca koji se stalno nadograđuje i otvara sve više mogućnosti za poboljšanje prezentacije utvrde i srednjovjekovne povijesti u virtualnom svijetu.

Građani će moći sudjelovati i u noćnoj potrazi za određenim muzejskim predmetima i rješavanje muzejskih zagonetki gdje će najuspješniji biti nagrađeni, a za najmlađe bit će organizirana igraonica u prizemlju muzeja. Svi digitalni sadržaji i noćni muzejski kviz na moći će se pratiti na stranicama www.muzej-pakrac.hr.

"Ratnici i prognanici"

Muzej vojne i ratne povijesti za građane će biti otvoren od 17 do 24 sata gdje će uz stalni postav i projekcije dokumentarnih filmova, posebno za Noć muzeja biti postavljena izložba fotografija novljanskog ratnog fotografa Željka Gašparovića – Gaše naziva „Ratnici i prognanici“. Za građane će biti organizirana još jedna zanimljivost pod nazivom „Oživljena povijest“ gdje će pakrački Muzej vojne i ratne povijesti ugostiti članove Airsoft grupe „Font“ iz Osijeka s opremom i odorama koji se bave uprizoravanjem bitaka Drugog svjetskog rata, piše Pakrački list

Bez obzira na ograničenja, Bjelovarčane, Daruvarčane, Čazmance, Pakračane, ali i njihove goste čeka još jedna zanimljiva Noć muzeja. Vidimo se!