Fotografija: Na Židovskom groblju okupili su se predstavnici Grada Daruvara, Židovske općine Daruvar, daruvarske Udruge antifašističkih boraca i antifašista i županijske Zajednice udruga antifašista BBŽ te učenici daruvarske Ekonomske i turističke škole/Foto: Predrag Uskoković
Galerija
Na Židovskom groblju okupili su se predstavnici Grada Daruvara, Židovske općine Daruvar, daruvarske Udruge antifašističkih boraca i antifašista i županijske Zajednice udruga antifašista BBŽ te učenici daruvarske Ekonomske i turističke škole/Foto: Predrag Uskoković

Dan sjećanja na žrtve holokausta u Daruvaru: "Trebamo se boriti protiv svih ekstremizama"

"To je jedini način da naraštajima koji dolaze ostavimo malo bolji svijet", poručio je predsjednik Židovske općine Daruvar, Aron BienenfeldU Daruvaru je danas, u organizaciji lokalne Udruge antifašističkih boraca i antifašista, Židovske općine Daruvar te Grada Daruvara, obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta komemoracijom na Židovskom groblju, a u organizaciji daruvarske Udruge antifašističkih boraca i antifašista, Židovske općine Daruvar te Grada Daruvara. 

Foto: Predrag Uskoković
Foto: Predrag Uskoković

- Izraelski veleposlanik naveo je da još ima 170.000 živih stradalnika holokausta u Izraelu prosječne dobi 85 godina - izjavila je Sofija Drašner u ime Udruge Antifašista Grada Daruvara koja je prisutnima podijelila kamenčiće. Naime, židovski je običaj položiti na grob kamen ili grudu zemlje što simbolizira jednostavnost i čovjekov korijen nastanka iz praha te njegov povratak u ono iz čega je nastao.

Na komemoraciji su također bili i predstavnici županijske Zajednice udruga antifašista te učenici daruvarske Ekonomske i turističke škole s profesoricom Radmilom Frantal.

U ime Židovske općine Daruvar tijekom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta govorio je i njezin predsjednik, Aron Bienenfeld.

Aron Bienenfeld, predsjednik Židovske općine Daruvar/Foto: Predrag Uskoković
Aron Bienenfeld, predsjednik Židovske općine Daruvar/Foto: Predrag Uskoković

- Ne treba se boriti samo protiv antisemitizma nego protiv svih ekstremizama. To je jedini način da naraštajima koji dolaze ostavimo malo bolji svijet - poručio je Bienenfeld.

Prisutnima se u ime Grada obratila i zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi.

Zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi/Foto: Predrag Uskoković
Zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi/Foto: Predrag Uskoković

- Nakon 100 godina vratili smo Evu Fischer u Daruvar. a njezina biografska izložba otvara se sutra povodom Noći muzeja. Ona je rođena 1920. u Daruvaru. Njezin otac bio je rabin u Daruvaru i jedan od uvaženijih rabina u židovskoj zajednici. Eva Fischer također je prošla pakao holokausta, Diplomirala je na Likovnoj akademiji u Lyonu i postala svjetski poznata slikarica, a mnogi od nas nisu znali da je Daruvarčanka. Sretna sam što smo galeriju u dvorcu grofa Jankovića nazvali po njoj - poručila je Vanda Cegledi.

Naklon žrtvama holokausta/Foto: Predrag Uskoković
Naklon žrtvama holokausta/Foto: Predrag Uskoković

Vijenci na spomeniku Židovima/Foto: Predrag Uskoković
Vijenci na spomeniku Židovima/Foto: Predrag Uskoković