Fotografija: Načelnica Zrinskog Topolovca, Jasna Mikles Horvat/Foto: Martina Čapo
Galerija
Načelnica Zrinskog Topolovca, Jasna Mikles Horvat/Foto: Martina Čapo

NOĆ MUZEJA U MJESTU BEZ MUZEJA Zrinski Topolovac došao je na, zapravo, sjajnu ideju...

"Okupili smo predstavnike udruga, vatrogasaca, lovaca... Svaki učenik donijet će jedan stariji predmet ili fotografiju iz prošlosti Zrinskog Topolovca", ističe Mikles HorvatZRINSKI TOPOLOVAC – Nije nepoznanica kako Zrinski Topolovac nema muzej. No, to ih nije spriječilo da se večeras ne uključe u obilježavanje Noći muzeja, manifestacije koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo i koja u Hrvatskoj traje od 2005. godine. I to na poseban način… Organizatori su Općina i učitelj Vlado Karagić, a ruku podrške rado su pružili brojni sumještani.

Bogata povijest

- Mi nemamo muzej, ali imamo bogatu povijest. U kratkom vremenu sve smo se uspjeli dogovoriti, a ja još k tome imam i koronu pa sve obavljam telefonom od kuće. Okupili smo predstavnike udruga, vatrogasaca, lovaca, konjanike… Ideja je da svatko nešto ispriča o povijesti u svom području, a učitelj Vlado Karagaić s djecom je dogovorio da svako od učenika donese od kuće jedan stariji predmet ili fotografiju iz prošlosti Zrinskog Topolovca, priča nam načelnica Jasna Mikles Horvat planove za večerašnju manifestaciju koja će se održati u Vatrogasnom domu u Zrinskom Topolovcu.

Središte Zrinskog Topolovca/Foto: Martina Čapo
Središte Zrinskog Topolovca/Foto: Martina Čapo

Ona je također imala posebno zaduženje. Naime, već neko vrijeme imaju plan izraditi monografiju o svojoj općini pa za tu svrhu prikupljaju materijale.

Prikaz uz pomoć projektora

- Ja sam bila zadužena za događaje zabilježene u Bjelovarskom listu kroz povijest pa sam spremala članke od 1958. godine na dalje. Tako da će i taj jedan dio biti uključen u ovu večerašnju priču. Kada je došla pošta, cesta i slično. Sve će to, uz naravno povijest školstva, biti prikazano na projektoru. Pozivamo mještane da dođu, da navrate i pogledaju našu bogatu povijest kojoj se ponosimo, istaknula je Mikles Horvat dodavši kako sve posjetitelje čekaju kiflice, kuhano vino i druženje.

Svjesni su da kao mala sredina imaju mnogobrojne prednosti. Još uvijek su svi povezani, rado pomažu jedan drugome i rado se odazivaju na ovakva događanja koja u prvi plan stavljaju bogatstvo općine i njezinu burnu povijest.