Fotografija: Kao da nasilje nije dovoljno, u ovom je slučaju javno prozvana kriva osoba za nasilje/Foto: Facebook, Niksa Stipanicev/CROPIX
Galerija
Kao da nasilje nije dovoljno, u ovom je slučaju javno prozvana kriva osoba za nasilje/Foto: Facebook, Niksa Stipanicev/CROPIX

VRŠNJAČKO NASILJE Dijete na putu iz škole vršnjak udario šakom u glavu. Obitelj javno prozvala krivu osobu

"Policija ima saznanja, odnosno postupamo po prijavi te provodimo sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja", kažu iz policije i apeliraju na sve da ne objavljuju javno ničije podatkeProšloga tjedna društvenim se mrežama proširila poruka uznemirujućeg sadržaja koja upućuje na vršnjačko nasilje na bjelovarskom području. Naime, jedna ženska osoba pozvala je sve pratitelje na Facebooku da dijele njezinu objavu u kojoj je opisala što se dogodilo njezinom bratu na putu od škole do kuće. Ujedno je tražila pomoć kod pronalaska osobe za koju sumnja da je počinila nasilje nad njezinim bratom.

Screeshot objave koja je uznemirila javnost/Foto: Facebook
Screeshot objave koja je uznemirila javnost/Foto: Facebook

„Pratio mi je brata iz škole, udario ga šakom u glavu i htio ga ubosti nožem. Mali je pobjegao. Poznaje li netko osobu J.M.L. (ime poznato redakciji)?“, tekst je objavljen u petak na društvenoj mreži.

Potvrda iz policije

Budući da je ova objava u kratkom vremenu izazvala mnoštvo komentara, a ubrzo je obrisana, poslali smo upit PU bjelovarsko-bilogorskoj. Zanimalo nas je imaju li informaciju ili dojavu o ovom uznemirujućem događaju.

- Vezano uz vaš upit obavještavamo vas da policija ima saznanja, odnosno da postupa po prijavi te provodimo sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja, odgovorili su nam iz PU bjelovarsko-bilogorske.


Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX (Ilustracija)
Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX (Ilustracija)

- Ovim putem bih apelirali na korisnike društvenih mreža da ne objavljuju javno podatke koji mogu naštetiti i žrtvi i počinitelju već da utvrđivanje okolnosti prepuste policiji. Ukoliko se i radi o vršnjačkom nasilju ili nekom drugom kaznenom djelu policija poduzima sve kako bi se zaštitila prava djece i maloljetnika, a objavljivanjem takvih neprovjerenih informacija mogu samo naštetiti sudionicima te potaknuti zlonamjerne komentare i bespredmetne rasprave.

Razmirice od ranije

Isto tako, sve osobe koje su uključene u javno objavljivanje događaja koji se nije dogodio ili lažno javno optuže nekog da je počinitelj, mogu biti kazneno odgovorni, kazali su iz policije. 

Neslužbeno smo doznali kako je putem društvene mreže za vršnjačko nasilje koje se očito dijelom dogodilo, prozvana osoba koja s događajem nema apsolutno nikakve veze. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!