Fotografija: Žitelji BBŽ u 2021. godini predali policiji zavidan arsenal oružja/Foto: Mate Piskor/CROPIX (Ilustracija)
Žitelji BBŽ u 2021. godini predali policiji zavidan arsenal oružja/Foto: Mate Piskor/CROPIX (Ilustracija)

Stanovnici BBŽ prošle godine predali zavidan arsenal pušaka, pištolja, bombi i eksploziva

Tako su izbjegli mogući kazneni ili prekršajni postupak, a ujedno su i otklonili opasnost iz svoje okolineZnačajan broj građana Bjelovarsko-bilogorske županije je u 2021. godini odlučilo policiji dragovoljno predati oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstava koja su u svojem posjedu imali nezakonito, izvijestili su iz PU bjelovarsko bilogorske.

Pozamašne količine

- Tako su izbjegli mogući kazneni ili prekršajni postupak, a ujedno su i otklonili opasnost iz svoje okoline te su dali doprinos većoj sigurnosti svih građana, kažu iz bjelovarske policije.

Kako kažu, odazivajući se na kontinuirane pozive policije da dragovoljno predaju oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva, građani su policiji predali 19 automatskih pušaka, 10 poluautomatskih puški,  pet repetirajućih puški,  10 pištolja, 209 ručnih bombi, 41 minu, 52 komada ostalih vrsta oružja, 15.833 komada raznog streljiva i 47,2 kilograma eksploziva.

„Manje oružja, manje tragedija“

- Ova akcija omogućava građanima dobrovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez vremenskog ograničenja. Protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak, poručuju iz bjelovarske policije. 

Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A - zabranjeno oružje: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično.