Fotografija: Foto: Danijel Soldo/CROPIX (ilustracija)
Foto: Danijel Soldo/CROPIX (ilustracija)

Profesor bjelovarske škole koji je optužen za spolno zlostavljanje djeteta pušten na slobodu

Iako je tužiteljstvo predlagalo da okrivljeni ostane u istražnom zatvoru zbog straha da će ponoviti kazneno djelo, optužno vijeće taj je prijedlog odbiloProfesor jedne bjelovarske škole koji je optužen za teška kaznena djela spolnog iskorištavanja djeteta, pušten je iz istražnog zatvora uz mjere opreza, priopćili su iz Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru.

Naime, Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru prošli je tjedan podiglo optužnicu protiv okrivljenog 61-godišnjeg muškarca zbog tri kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Visoke zatvorske kazne

- Riječ je o teškom kaznenom djelu spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, opisanom u članku 166. stavku 2. u vezi članka 158. stavka 5. i 1. Kaznenog zakona, kaznenom djelu spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina opisanom u članku 158. stavku 6. u vezi stavka 2. KZ-a te kaznenom djelu iskorištavanja djece za pornografiju, opisanom i kažnjivom po članku 163. stavku 2. KZ/11, sve u vezi članka 51. KZ/11 - stoji u priopćenju.

Inače, u članku 158. stavak 1. Kaznenog zakona piše: „tko izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu radnju s djetetom mlađim od 15 godina, ili ga navede da izvrši spolni odnošaj ili s njime izjednačenu spolnu radnju s trećom osobom ili da nad samim sobom izvrši sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju, kaznit će se kaznom zatvora od tri do 20 godina“. U stavku 5. istog tog članka Kaznenog zakona piše da će se onaj „tko djelo iz stavka 1. ovog članka počini uz primjenu sile ili prijetnje, obmane, prijevare ili zlouporabom ovlasti ili teškog položaja ili odnosa zavisnosti djeteta o njemu“, kazniti kaznom zatvora u trajanju od 3 do 15 godina.

Osim toga, u članku 166. stavak 2. piše: „Ako je kaznenim djelom iz članka 158. stavak 1. djetetu nanesena teška tjelesna ozljeda ili je narušen njegov tjelesni ili emocionalni razvoj ili je dijete ostalo trudno, ako je u djelu sudjelovalo više počinitelja, ili je djelo počinjeno nad posebno ranjivim djetetom ili je počinjeno od bliske osobe ili osobe s kojom dijete živi u zajedničkom kućanstvu, ili je počinjeno na osobito okrutan način ili osobito ponižavajući način, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora najmanje pet godina“.

Tužiteljstvo najavilo žalbu

Iako je Županijsko državno odvjetništvo predlagalo da se nad okrivljenikom produlji istražni zatvor zbog straha da će okrivljenik ponoviti kaznena djela, optužno vijeće za mladež Županijskog suda u Bjelovaru njihov prijedlog nije prihvatilo te je zamijenilo istražni zatvor mjerama opreza. Tako će se okrivljeni, između ostalog, morati redovito javljati policiji, a zabranjen mu je i pristup internetu.

- Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru će, po primitku pisanog otpravka navedene odluke, uložiti žalbu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja - piše na kraju priopćenja.