Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

SRAMOTA Seksualno zlostavljao djevojčicu (7), a sud mu se smilovao jer jer siromašan i pije?!

U istrazi je optužio oca curice da je sve izmislio, a na sudu se branio šutnjom. Odlučeno je da neće u zatvor i da zbog siromaštva ne teba platiti svoje troškove suđenjaIako je sedmogodišnju djevojčicu, točnije svoju susjedu, u njezinoj kući dirao za grudi i uhvatio za stražnjicu, sredovječni muškarac iz središnje Hrvatske neće u zatvor. Odlučio je to nedavno jedan Općinski sud u Hrvatskoj, osudivši ga zbog spolne zloporabe djeteta mlađeg od 15 godina na osam mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje, piše Jutarnji list.

Strah i neugoda

Prema optužnici, on se u studenom 2018. nalazio u dvorištu svoga susjeda kojem je, prema navodima roditelja žrtve seksualnog zločina, cijepao drva. U jednom je trenutku optuženi rekao da ide na WC te je ušao u kuću kako bi zadovoljio svoju pohotu. Uočivši djevojčicu kako izlazi iz kupaonice u pidžami, prišao joj je i počeo je neprimjereno dirati. Za policiju, tužiteljstvo, a potom i za sud, time je narušio djetetu spolnu slobodu izazvavši kod školarke osjećaj straha i neugode.

S obzirom na loše imovinske prilike, da nije zaposlen te da nema imovine, sud ga je oslobodio plaćanja troškova sudskog postupka, ali mu je naložio platiti sudske troškove maloljetne žrtve.

Optuženi se ne smatra krivim. Na sudu se branio šutnjom pa je njegov iskaz iz tužiteljstva pregledan u sudnici i u kojem, među ostalim, navodi da su "toga dana trebali rezati drva, ali su pili pivo, da su se djeca igrala u kući te da je sve to izmislio otac curice".

Primijenili blaži zakon

Prilikom odmjeravanja kazne sud je optuženom muškarcu uzeo u obzir kao olakotno činjenicu da je izuzetno loših imovinskih prilika i da je bio pod utjecajem alkohola u inkriminirano vrijeme, dok mu je otegotna ranija osuđivanost zbog druge vrste (ne)djela, piše Jutarnji list.

Također, u ovom slučaju je sud primijenio blaži zakon koji je bio na snazi u vrijeme počinjenja kaznenog djela, a izmjenama Kaznenog zakona kazna za spolnu zlouporabu djeteta mlađeg od 15 godina je pooštrena na od jedne do osam godina zatvora.