Fotografija: Foto: Robert Fajt/CROPIX (llustracija)
Foto: Robert Fajt/CROPIX (llustracija)

Pedofil s folklora 35 puta silovao curicu. Sud u Bjelovaru bio je blag, pa su mu sad kaznu postrožili

Voditelj folklorne skupine zlouporabio je svoj položaj i nakon proba prilazio djevojčici, polaznici folklora. Spolno ju je zlostavljao u prostorijama udruge gdje su se održavale probeVisoki kazneni sud Republike Hrvatske je donio presudu kojom je prihvatio žalbu državnog odvjetnika i preinačio u odluci o kazni presudu Županijskog suda u Bjelovaru. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik (48 godina) proglašen krivim za 36 kaznenih djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi.

Vodio djevojčicu i kući

Optuženik je osuđen jer je u 35 navrata (kroz gotovo 2 godine) počinio spolni odnošaj te jednom i sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju s djevojčicom u dobi 11 godina. Zlouporabio je svoj položaj voditelja folklorne skupine i nakon folklornih proba prilazio djevojčici-polaznici folklora. Spolne odnošaje, kao i spolne radnje, počinio je u prostorijama udruge gdje su se održavale probe folklora. U pet navrata je djevojčicu doveo i kući i tamo s njom izvršio spolni odnošaj. Prvostupanjskom je presudom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora 5 godina i 6 mjeseci.

Visoki kazneni sud je preinačio u odluci o kazni prvostupanjsku presudu i optuženiku izrekao strožu jedinstvenu kaznu zatvora. Prihvaćene su utvrđene kazne zatvora iz prvostupanjske presude za svako pojedino kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina. Optuženik je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora 9 (devet) godina.

Visoki kazneni sud, stoji u obrazloženju, smatra da je prvostupanjski sud odmjerio jedinstvenu kaznu zatvora u prekratkom trajanju jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine jedinstvene kazne zatvora.

Otac je četvoro djece

Pravilno su optuženiku cijenjene kao olakotne okolnosti prijašnja neosuđivanost te priznanje djela. Izrazio je određenu kritičnost i žaljenje. Otac je četvero djece od kojih je dvoje maloljetno. No, otegotne okolnosti zaslužuju strože kažnjavanje. To su dugotrajnost i upornost u činjenju kaznenih djela kao i težina počinjenih kaznenih djela. Te okolnosti nisu dovoljno došle do izražaja prilikom odmjeravanja jedinstvene kazne. Kaznena djela su započela kada je žrtva bila u dobi od svega 11 godina. Radnje kaznenih djela su negativno utjecale na cjelokupni razvoj žrtve. Jedinstvena kazna iz prvostupanjske presude je preblaga i neodgovarajuća brojnosti kaznenih djela i visini pojedinačno utvrđenih kazni za ta djela, stoji u obrazloženju.

Budući da se pedofil dugo bavio folklorom i bio je voditelj različitih folklornih skupina, ocijenjeno je kako postoji opasnosti da biponovno počiniti kazneno djelo. Zato mu je izrečena sigurnosna mjera doživotne zabrane obavljanja djelatnosti u kojima dolazi u redovit kontakt s djecom.